Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Info
24.12.2020.
13:26 > 13:45
Jarko crvena boja Velikog bačkog kanala, u svom toku kroz Srbobran, zabrinula je lokalne aktiviste koji tvrde da je Doradni centar firme Best Seed Producer mimo bilo kakvih ekoloških standarda pre nekoliko dana ispustio zagađenu vodu iz prerade u vodotok kanala.
  • ggg

    30.12.2020 07:07
    lako je, ovi što obilaze samo treba u flašicu da uzmu uzorak vode, mobilnim zabeleže to vađenje uzorka i predaju nadležnoj službi
  • VELIKI BAČKI KANAL

    26.12.2020 12:22
    021 neka otkrije SVE zagadjiva
    Cenim ovaj portal.
    Problem je dugo prisutan, pa se nadam da će nepotkupljivo, objektivno, od strane vasih novinara, ISTINA a ne MRTVA RIBA isplivati na površinu...

    Naravno da krivci treba da budu NAJSTROŽIJE kažnjeni.


    Svako dobro.

  • Dragan Kurjački

    25.12.2020 20:02
    Boško-farba
    Vaš zaključak da Ekološki pokret iz Srbobrana reketira i uzima 10.000.000 dinara na godišnjem nivou plus što uzme od zagađivača je ČISTO LUPETANJE i krajnje zlonamerno. Mi na svom računu trenutno imamo oko 3.000 dinara a na godišnjem nivou imamo oko 15.000 dinara od članarine koja je 500 dinara za oko 30-tak aktivnih članova a ne bi ni to imali već moramo da plaćamo knjigovođu i proviziju banke za održavanje računa. Nikad nismo uzeli ni dinar niti kroz projekte niti na bilo drugi način. Borimo se volonterski za čistu životnu sredinu, što je vama možda neshvatljivo i to bez dinara pomoći. POZIVAM VAS JAVNO DA DOĐETE I IZVRŠITE KONTROLU RAČUNA a dotle vas molim da NE LUPATE VIŠE GLUPOSTI. Hvala na vašem propuštenom vremenu čitajući moj odgovor na vaš komentar.
  • Opština Ada

    25.12.2020 15:06
    @Srbobranka
    Vaš tekst bi se u potpunosti mogao prekopirati za opštinu Ada.
    Kroz taj gradić prolazi vodotok po imenu Budžak i direktno se uliva u reku Tisu!
    To su stravične količine otrova koje se ispuštaju u taj vodotok, a sve se to naknadno, svakog petka, dodatno ispumpava direktno u reku!
    Opštinske vlasti apsolutno ništa ne čine da se to spreči i da se stanje popravi!
    Pozivam nadležne pokrajinske i republičke inspekcije da što hitnije izađu na teren i da ispitaju moje navode i katastrofičnu ekološku situaciju u ovoj opštini!
    Najgore u svemu tome što je, po svemu sudeći, upravo ovde najveći izvor ekološkog zagađenja na čitavom toku reke Tisa!
  • sale

    25.12.2020 13:13
    ekozid, genozid?!
    kako bi bilo da se organizuju demonostracije protiv ekozida, genozida ili sta je to vec
  • Светозар Милетић

    25.12.2020 09:54
    @Boško, гари да ли си некада чуо за појмове концентрација, пресићен раствор, контаминација и слично ? Не допиредо тебе таква информација ... то што неко баца смеће кроз прозор и акумулаторе у канал не даје дозволу другоме да избацује фабричке продукте у водотокове ... мало си се канда зезнуо у размишљању
  • bora

    25.12.2020 09:51
    @bosko
    Da uzmemo da je tvoja pretpostavka tacna.Zasto im placaju reket?Zasto drzava ne
    uzima te pare?U ovom slucaju za dva minuta moze da se utvrdi sta je ispustano u
    kanal.Aktivna supstanca ne moze lako da se ispere ni sa obale kanala,ni u cevima
    a ni u doradnom centru.Nece se utvrditi jer svima koje si gore naveo odgovara
    sem zivotnoj sredini.Svi su u istom timu.Tokskolog s medicine ovo resava.
  • ja

    25.12.2020 07:33
    fungicid
    to je klasican fungicid za tretiranje semena. u takvoj formulaciji se dodaje boja koja je opasna isto kao i aktivna materija...
  • idite

    24.12.2020 23:39
    kuci
    zagadjivaci
  • bora

    24.12.2020 23:01
    @ugor
    U tome je najveci problem a ne u zagadjivacima.Drzava dozvoljava zagadjenja.
  • Boško

    24.12.2020 22:44
    Farba
    To je farma za seme. Ona svakako ide sa semenom u zemlju. Šteti rovcu i nekim štetočinama u zemlji. Treba proveriti stetnost..
    A ovde pola vas baca smeće kroz prozor. Krenite od sebe.
    Ekoloski Pokret u Srbobranu i Vrbasu sluzi da digne paniku pa posle izreketira sve firme uzme im iz budzeta pare ... E.P Vrbas svake godine 10.000.000 din plus od zagadjivaca toliko, tako isto i EP Srbobran...
    Sramota
  • Ka

    24.12.2020 22:39
    Ne razumem ovi što slikaju,zašto nisu snimali još e onda je nemoguće lagati! Nema te fotomontaže koja može profi da uradi da dok reka teče ti promeniš boju,to bi bilo jako teško ako ni bilo uopšte moguće jer bi se videlo da je montaža. Ovo deluje kao fotošop stvarno i ko da im veruje
  • Mire

    24.12.2020 20:45
    Naša posla
    Pu'... za moju kuću nije
  • Neko iz mase

    24.12.2020 20:16
    Drzava Srbija
    Mi nismo normalni
  • xoz

    24.12.2020 20:07
    i bukvalno smrdojvodina.
  • Иги

    24.12.2020 19:36
    2010. године сам био у Италији близу Бреше у посети код рођака. Недалеко од места у коме сам био налази се фарма. Та фарма је случајно или намерно испустила сав отпад у канал. Моментално је дошло до масовног помора рибе.
    Сви за које се сматрало да су одговорни су убрзо похапшени, након чега је уследила истрага. Касније је уследило и суђење, а фарма је мислим продата јер тадашњи власник није имао другог избора.
  • Ugor

    24.12.2020 18:49
    Odmah
    Otpustiti i krivično goniti inspektora i načelnika inspekciske službe! O'MA!
  • Djejezapelo

    24.12.2020 18:42
    Šta je konkretno problem ovde?
    Truju vas na dnevnoj bazi, tačnije 24/7, plus zakopavaju radioaktivni otpad po njivama na koje prosipaju sve iz septičkih jama, nijedna fabrika nema ni iole od nekih prečišćivača da je u upotrebi, ako ne koriste onda ne moraju da menjaju, a još manje da servisiraju, truju vas sa hranom koja je bezmalo najlošija u evropi, truju vas sa vestima, konstantno ispiranje mozga, za ono malo kojima još i služi za nešto! I onda se ja pitam da li zbog toga moji bivši sugrađani i zemljaci smrde na govna, ili je u modi dupeuvlacenje u ogromnim količinama?!!!
  • dijasporac

    24.12.2020 18:28
    Na kraju sremackog sela iz kog sam po ocu poreklom '70-tih dokle moje secanje seze nalazile su se utrine i letnji put koji je vodio u njive i ka Petrovic salasu a dalje ka Napredkovoj farmi svinja. Seljaci su na taj put, utrini i njive pored godinama trpali smece., brda shuta, stakla, starih sporeta, cak i crkotina su rasle su i u visinu, i u sirinu i daljinu. Pocetkom '80-tih opstina S.Pazova je na intervenciju nekog politicara to za par dana ocistila i sredila, posadili su i neko drvece. No vec posle par godina nije vise bilo nijednog stabla, sve je izlomljeno a hrpa smeca se ponovo pojavila i pocela bujati.

    I tako vec zadnjih 40 godina, samo sto je izgradnjom kuca na toj utrini sredinom 90-tih divlja deponija pomerena nekih 100m dalje, dzaba kaznjavanje koje se sporadicno desavalo, dzana kontejneri za shut u selu, dzaba opstinske kante za smece za svako domacinstvo, dzaba opstinska deponija na 5km vazdusne linije od sela... stoka ostaje stoka.

    Uzgred, ovakoi jarko crvenu boju vode nisam video nigde, ni tempere kad razredis, koja li je vrsta otrova u tome.
  • samo kazem

    24.12.2020 18:23
    Dobro jutro
    Sad ce da se jave zemare iz BiH, Like, C. Gore i Centralne Srbije da nam kazu da su nas oni izgradili, da smo pre no sto su oni stigli "vlakom bez voznog reda" bili niko i nista... Mozda i jesmo (pogledati radove Dragomira Jankova na ovu temu, pa prosuditi ko je u pravu), ali je ovako nesto bilo nezamislivo u doba kad su u Srbobranu, Vrbasu i drugde vecinu cinili pripadnici nekih drugih naroda, ne samo zato sto su oni bolji i kulturniji, nego pre svega zato sto su ziveli od zemlje, pa su razumeli da zemlja sav taj otrov upije i onda ga malo po malo ispusta u biljke koje su zasejane na njoj, trujuci ljude, zivotinje, vodotokove.
    Zagadjenje zivotne sredine nije zlocin protiv "tamo nekog", to je zlocin protiv vase soptvene dece, porodice, komsija, itd.
    Mislite o tome ... ako imate cime.
  • Više

    24.12.2020 18:11
    Pitanja
    Jel neko zna šta se dešava sa prečistačem u Vrbasu? Jel radi ili ne radi? Ako radi, ko je priključen? Da li će industriju priključiti na taj prečistač?
  • Srbobranka

    24.12.2020 17:25
    puštaju kanalizaciju u kanal
    Sve se zna i ko i šta ispušta u kanal. Npr. Kafana "Gurman" je godinama nezakonito i nelegalno bila prikopčana na atmosfersku kanalizaciju koja je izlazila pored same OŠ "Vuk Karadžić", i pored djačkog igrališta. Fekalije od kafane su decenijama smrdele ali niko nije hteo da reaguje. Ćutalo se jer Opština Srbobran ima ugovor sa ovim restoranom u kome idu na ručkove, večere i proslave... Napokon je neko pre par godina otišao da kontroliše restoran, konstatovao da je kanalizacija bila prikopčana na atmosfersku kanalizaciju i to su zaustavili. Ali posledica nije bilo. Prijave nikakve nije bilo. Zašto?! Zatim, sve ulice koje izlaze na kanal su u većini slučajeva sproveli kanalizacione cevi i ispuštaju kanalizaciju u kanal. U Ulici Hajduk Veljka ne samo da se kanalizacija ispušta iz kuća koje placem izlaze na kanal, već su to uradili i neki gradjani koji imaju kuće sa druge strane ove ulice. Tako što su noću kopali i prikopčavali septičke jame na atmosfersku kanalizaciju. Zašto se ovim problemom ne pozabavi nadležna inspekcija ove opštine?! Zašto svi ćute?! E moji Srbobranci, ispuštate fekalije u jedinu prirodnu lepotu koju imate, a to je Veliki Bački kanal! Zamislite se malo na kom nivou živite, i kakva vam je svest o zaštiti životne sredine. Pozivam nadležne državne organe da provere ove navode pa će se i sami uveriti.
  • dijasporac

    24.12.2020 16:48
    Drzavni posao je drzavni posao, uvalis se u drzavno preduzece, ni suvise visoko (da te ne bi smenili) ni suvise nisko (da te ne bi zezali), premija je ako ubodes i sluzbeni automobil (bolje nego da imas BMW ili Audija jer sluzbeni automobil ide na besplatno gorivo), 30-35 radnih dana godisnjeg odmora, plata sigurica i na vreme a nista ne radis ili radis koliko i Cvarkov Djordje a nikako ne radis nesto cime nekome mocnome (sto vlasnici firmi koje ispustaju prljave otpadne vode jesu) mozes da stanes na zulj... i penzija ce brzo i lagodno da kapne.

    Uzgred, cela prica nema veze sa danasnjom vlasti, pre sa mentalitetom, ovo se jeste desilo pre 2 dana ali Veliki backi kanal je vec 25 godina najazagadjeniji kanal u Evropi, a secam se i prica s pocetka '80-tih da su pecarosi govorili da se niposto ne jede riba iz tog kanala. Jednostavno, mi smo narod koji ne obraca paznju na okolinu, ono sto nije moje je nicije i ja to mogu da urnisem, polomim, zapalim, zagadim jer mi se tako hoce, jer me mrzi da uradim nesto kako treba, jer sam obestan.... a drzavne sluzbenike mrzi da pomere svoje dupence iz fotelje u toploj kancelariji ili se boje zameranja.

  • Pićuka

    24.12.2020 16:32
    To je ta borba "za našu decu" ali skotine brinu samo o svojoj deci.
  • Banana država

    24.12.2020 16:27
    Priroda i društvo
    Zločin protiv prirode! Da li će nekad u ovoj državi krivci odgovorati za zagađenje životne sredine i trovanje ljudi? Jer dok oni to najnormalnije rade i institucije se totalno gube u svojim ovlašćenjima, narod umire od najtežih bolesti. Dokle tako?
  • Kolakov D

    24.12.2020 16:23
    Bagra razume samo jedan jezik
    I sta kazete korona u Srbiji svuda na svakom koraku?
  • ALARMANTNO

    24.12.2020 16:11
    ovo je teski zlocin!!!
  • Nomad

    24.12.2020 16:05
    Šta nam rade Vatikan, NATO, Soroš... A izvinjavam se, naša firma, onda je ok da se sipa otrov.
  • Smeh i sala

    24.12.2020 15:46
    "inspekcije kasno na terenu"

    Srbija i inspekcije ... hahaha
  • Sramota

    24.12.2020 15:31
    Inspektor na putu oko sveta
    Trazite i informacije o nadzoru nad inspekcijom. Ko je zaduzen da reaguje i ko je odvovoran ako inspekcija ne radi? Nemoguce je da niko 24 sata nije mogao da izadje na teren. Ako im treba 24 sata onda ispada da moze svako sve da prospe kad mu se hoce. Koliko hiljada km ima od inspekcije do mesta incidenta?
  • AleksandarVojvođanin

    24.12.2020 14:57
    Kazne i kontramere!
    Svakome za koga se samo i posumnja da zagađuje vodotokove, odmah zavrnuti vodu-isključiti ih sa sistema vodovoda, dok ne dokažu da nisu oni zagađivači(moraju imati svu neophodnu opremu i tehnologiju za prečišćavanje otpadnih voda i da je u funkciji 24/7/365). A za one za koje se dokaže da su izazvali zagađenje, odrapiti kaznu od par desetina miliona dinara i naložiti(pod pretnjom zatvorske kazne ako ne postupi) potpuno čišćenje i sanaciju zagađenog vodotoka ili terena! I to sve da ide po skraćenom postupku!
  • Sentomas

    24.12.2020 14:52
    Veliki Backi kanal se zagadjuje otkad znam za sebe. Nije samo ova firma u pitanju skoro sve firme koje se nalaze pored reke ispustaju otpadne vode u istu. U normalnim drzavama bi dobili milionske kazne pa cak i katanac na vrata. Ne razumem zasto su zasticeni oni koji truju sve oko sebe i svoje sugradjane! KATASTROFA!
  • Zločin

    24.12.2020 14:47
    Zločin
    Ovo je strašno. Pustiti u prirodu bilo kakav otpad, u vodu, u šumu, bilo gde.. Zločin!! Sad neka nadležni u roku od 48 sati utvrde ko je pustio, dovesti ih da plivaju tu malo, jedno 20 dana, pa onda u kpd.
  • jaje

    24.12.2020 14:37
    Napredno!
  • NS

    24.12.2020 14:26
    Da smo normalna ljudska bica niko vise ne bi poslovao sa ovom firmom i ljudima u njoj ne bi im se ni na ulici javljali...
  • Ahab

    24.12.2020 14:24
    Zemlja gamadi
    I prethodni i oni pre njih su bili istinski ekoloski vandali, ali recikliranoj radikalskoj bandi je eko svest na nivou ameba.
    Jezive, nevidjene stetocine.
  • Gloginje

    24.12.2020 14:15
    Crvena je boja ljubavi
    Prvi uzorak je mogao uzeti i gospodin Dragan posle fotografisanja...
  • Nebro

    24.12.2020 14:15
    sendvic mafija
    Teska smrdijestina!
  • @Rade

    24.12.2020 14:03
    Jel ukusan sendvič botino?
  • Rade

    24.12.2020 13:49
    SNS banda, zatrovali su sve živo i mrtvo!
  • zox

    24.12.2020 13:46
    i bukvalno smrdija.
  • *

    24.12.2020 13:44
    Patriotizam nije busati se u grudi, mrzeti ne-Srbe i dizati 3 prsta, nego je patriotizam ne raditi ovo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna