Autor: Predrag Đurić

Info
29.08.2021.
10:00 > 10:25
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je u sredu, 25. avgusta osnovnim i srednjim školama stručno uputstvo za organizaciju nastave u predstojećoj godini.
  • Ahm khm

    30.08.2021 10:24
    Ne čitate li?
    @ Čitate li

    "U Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolest još uvek je vakcina protiv kovida preporučena. Nije obavezna ni za neke ni za sve zdravstvene radnike, a ni za prosvetare i decu. Karantin isto propisuje zakon, a ne dekret komisije. Probajte, pa ćete videti šta ćete dobiti. Menjajte zakone pa onda pretite."

    Nije samo dovoljno znati čitati da bi se bio pismen. Kada se radi o vakcinaciji, član 33. Zakona kaže: "У случају појаве епидемије заразне болести утврђене у члану 32. став 3. овог закона или друге заразне болести, може се одредити и препоручена или обавезна ванредна имунизација против те заразне болести за сва лица, односно за одређене категорије лица, ако се утврди опасност од преношења те заразне болести, као и у случају уношења у земљу одређене заразне болести, у складу са плановима за одстрањивање и одржавање статуса искорењивања одређених заразних болести. Обавезна, односно препоручена ванредна имунизaциja из ст. 1. и 2. овог члана, наређује се актом министрa, у склaду сa прeпoрукaмa СЗO, нa прeдлoг Завода уз сaглaснoст Комисије."

    Kada je reč o karantinu, Član 31. Zakona kaže: "Мера карантина спроводи се и у случају појаве друге заразне болести за коју министар, у сарадњи са Комисијом, утврди да представља опасност по здравље становништва Републике Србије. Доктор медицине специјалиста епидемиологије надлежног завода, односно института за јавно здравље одређује која лица подлежу обавези стављања у карантин."

    Dakle, ima nas koji razumemo Zakon...
  • @Ta nemojte kasti

    30.08.2021 01:03
    Čitate li
    U Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolest još uvek je vakcina protiv kovida preporučena. Nije obavezna ni za neke ni za sve zdravstvene radnike, a ni za prosvetare i decu. Karantin isto propisuje zakon, a ne dekret komisije. Probajte, pa ćete videti šta ćete dobiti. Menjajte zakone pa onda pretite.
  • Ta nemojte kasti

    29.08.2021 19:49
    @E moj Peđa...

    Autor nije razmatrao "praksu" nego preporuke Tima, odnosno ministarstva. U njima se kaže: "Уколико се инфекција вирусом SARS-CoV-2 потврди код наставника, учитеља или другог запосленог у школи, епидемиолог ће током епидемиолошког испитивања случаја узети у обзир и вакцинални статус код наставника, учитеља или другог запосленог код кога је потврђена инфекција вирусом SARS-CoV-2 и утврдити да ли се други учитељи, наставници или запослени могу сматрати блиским контактима сходно условима из дефиниције, и према томе предлагати меру карантина у кућним условима у трајању од 10 дана."

    Isto i: "...У тим ситуацијама епидемиолог током епидемиолошког испитивања утврђује блиске контакте и даје предлог санитарној инспекцији за издавање решења о стављању у карантин у кућним условима."

    Dakle, ne pominju se nikakvi "drugi" sem epidemiologa.

    A za godinu i po dana od početka epidemije, ako već ne postoji, mogla se zaposliti i obučiti jedna osoba u školi, koja će znati da razgovara sa roditeljima i učenicima, da promoviše vakcinaciju i organizuje je, da organizuje testiranja, popiše kontakte...
  • E moj Pedja

    29.08.2021 16:17
    Lament dobar, ali…
    Kada neko dugo nije u praksi (zbog odlaska u inostranstvo ili u penziju), dešava se da se (poput dr Djurića i prof. Radovanoviča), narodski rečeno - izleti. Iz dobre namere, ali odsustvovanje čini svoje. Niti su epidemiolozi u zavodima za javno zdravlje sami u ovom poslu (a zašto to ne objave, ne znam), niti psihologa i pedagoga u školama ima dovoljno da rade i svoj osnovni posao. Prvo i isnovno - ne može se nešto zapustiti zabranom zapošljavanja, pa onda obnoviti za 1 godinu. Prosto pecijalizacije traju bar 3-4 godine.
  • eto, još jedan

    29.08.2021 15:58
    primer, kako ljudi samo
    izvoljevaju. Kakve preporuke, kakvi bakrači?? Kad lepo, po "prvi put u istoriji", će im školska godina početi sve sa himnom sa mobilnoga??? Pa kuda ide ovaj svet? Mislim srpski svet???
  • Ima nema

    29.08.2021 12:27
    @V
    @V
    "Glasna manjina je optužena u tekstu kao da je to proverena činjenica a ne insinuacija autora."
    U tekstu se kaže sledeće: "Imajući u vidu izneti zaključak, ne možemo se oteti utisku da je Tim za školu popustio pred pritiscima malobrojne, ali radikalne i glasne manjine, koja se opire bilo kakvim protivepidemijskim merama i koja ne veruje u postojanje pandemije..."
    Dakle, niti je bilo ko optužen, a posebno ne glasna manjina, niti se tvrdi da je to činjenica, već se jasno navodi da je utisak koji se stiče iz navedenog. Šta nije jasno?
    Zašto se u Srbiji ne bi sledile mere koje se primenjuju u SAD, a koje su zasnovane na naučnim dokazima i činjenicama? Zašto izmišljati mere koje nisu zasnovane na naučnim dokazima? Kakve veze mogućnosti neke zemlje i struktura društva imaju sa nošenjem maski u školama i poštovanjem rastojanja?
    Nije država obezbedila vakcine, već zdravstveni sistem koji finansiraju građani. I jedno je obezbediti vakcine (usput: na netransparentan način), a drugo je ne utrošiti ih, jer u državi u kojoj vlada ogromno nepoverenje i ne veruje se ni nauci, obuhvat vakcinacijom je ostao nezadovoljavajuće nizak.
    Inače, kada brojevi zaraženih i hospitalizovanih rastu, mere se moraju pojačavati, a ne popuštati.
    I da, prvi talas je zaustavljen neljudskim merama prema starijima i građanima uopšte. A onda je neodgovornošću države izazvan drugi talas prošlog leta (izbori, mitinzi, utakmice...). Tako, malo više objektivnosti, molim...
  • Телеп

    29.08.2021 11:56
    Још један циркус од школске године у најави
  • Radoznala

    29.08.2021 11:38
    Nedopustivo je da nije ostavljena opcija pohađanja online nastave nezavisno od trenutnog statusa. Dakle, pošto je osnovna škola obavezna vi ako dete ne šaljete na nastavu,podležete sankcijama. Ako ga, pak, šaljete, izlažete dete ogromnom riziku jer svima je jasno, posebno onima koji su pročitali ovaj tekst, da su ovo "smućkaj pa prospi" mere i da će epidemija u školama da bukne. Samo što će se sve to kriti.
    Ovakvoj vladi treba otkazati poslušnost jer se igra s zdravljem i životima dece.
  • Ja

    29.08.2021 11:27
    @Jedna mama
    Gospodjo,ako niste posle 1,5g. shvatili sta se desava, niko vam ne može pomoći.
    Decu odmah stavljate u”koš” zaraznih i kada se rode.
    Lično ja, necu dozvoliti da mi bilo ko diskriminiše,maltretira moje dete.
    Vi kako hoćete, verujte kome hoćete, ako se osvestite dobro je za vas. Meni je svejedno.
  • V

    29.08.2021 11:25
    Glasna manjina je optužena u tekstu kao da je to proverena činjenica a ne insinuacija autora.
    Svakome ko razmisli je jasno da nema smisla da Srbija sledi sledi mere u SAD. Svaka zemlja treba da se prilagodi svojim mogućnostima i strukturi društva. Previše strogi kriterijumi dovode samo do toga da se oni ne sprovode.
    Država je zaustavila prvi talas, obezbedila vakcine svima, proširuje bolničke kapacitete. Dalje je odgovornost na pojedincima.
    Vakcinisala sam se u januaru, nosim masku, nisam "glasna", ali smatram da smo trenutno u fazi epidemije u kojoj treba ukidati mare a ne pooštravati ih
  • Jedna mama

    29.08.2021 10:48
    Iscitala sam citav protokol koji je objavljen na sajtu ZUOVa. Neverovatno je kako su nepripremljeni i nerealni, cak i posle godinu i po dana ove situacije.
    Slazem se da je za svu decu jako bitno da idu u skolu i budu sa drugarima, ali insistirati na punim ucionicama bez ikakvih (stvarnih) mera je ravno propasti. Dodajmo tome i cinjenicu da mnogi roditelji svesno salju bolesnu decu (i pre korone, nije samo sad problem) u kolektiv i imacemo haos za nedelju dana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna