Autor: Tanjug

Info
06.12.2022.
21:38
Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Julija Ustjugova rekla je da će Upravni odbor ove finansijske institucije 19. decembra odlučivati o dvogodišnjem stend-baj aranžmanu sa Srbijom od 2,4 milijardi evra.
  • Fantom

    07.12.2022 08:37
    Prica oko USD je uslovljena kreditima. Sve je "pegovano" za USD i trziste gde su se države i firme zaduživale indeksirano u USD (Eurodollar market) je ogromno. Složeni sistemi pucaju od periferije, a EU je u odnosu na USA periferija. Eurodollar tržiste puca a EU se preko noci samoubila i eliminisala iz svetske privrede. Svi imaju svoje izvore energije i sirovina, relativno su nezavisni, tj imaju plan B, svi sem EU. I Amere čeka čistilište, ali su razmaženi i licemerni Evropljani u --- preko glave i bez obzira ko će prvi da pukne (eur, jpy, gbp, chf), USD će biti poslednji. A sve je posledica manijakalnog zaduživanja, korupcije i špekulacije. Pratite kretanje kamata i tržišta obveznica, tu se najviše može videti kako kome ide. Srbija je otišla na vrata MMFu zato što niko neće naše obveznice bez obzira na kamatu.
  • Dragan

    07.12.2022 08:35
    Dr
    E moj Famtome nije toliko znanjr za jednu glavu.Prvo daš mladima za džeparac a knda ih zadužiš do grla.Ah da setimo se Argentine i juriša na prodavnice od "saveta MMF" a.EU daje kredit ali njihov tužilac istražuje gde taj novac ide.Eno ima pune ruke posla u Hrvatskoj gde hapsi sve one koji su novac trošili za druge stvari.Nov slučaj jedna u ministarstvu kredit EU koristila za proslavu svog rođendana.Sad je u zatvoru do završetka istrage.
  • lako

    07.12.2022 06:48
    je
    tražiti kredit kad je ekonomija stabilna !
  • Realista

    07.12.2022 06:36
    Ali, ali, ali...
    Pa ministar finansija je rekao da je kasa puna i situacija nikad bolja - pa ne bi valjda on slagao tek tako, pa nije on džaba doktor!
  • sale

    07.12.2022 05:26
    dele pare mladima a uzimaju kredit . novca u budzetu ima a uzimaju kredit . narod im i dalje veruje .
  • mimi

    07.12.2022 01:36
    Ne zadužujte nas više ako boga znate, nećemo se nikada iščupati iz kandži "gospode" !
  • Lun

    06.12.2022 23:18
    @Fantom
    Sve ostalo se slažem ali očekujem u istom vremenskom prozoru da i $ pukne.
  • Da naučimo ponešto

    06.12.2022 23:17
    MMF državama nudi sredstva po značajno nižim kamatama od privatnih banaka, a umesto visokih cena kredita, zemlje ovu uslugu plaćaju obavezom da sprovedu reforme i potroše novac za strogo definisane ciljeve.

    „MMF je poslednji kreditor u lancu onih koji pružaju zajmove - kada niko ne želi da vam da kredit i kada je za sve rizično, tu će vam fond pomoći pod uslovom da sprovodite dogovorene reforme.

    „Kamate su prilično povoljne, ali je način korišćenja tih sredstava ograničen - ne možete ih koristiti za investicije kao kod kredita Svetske banke, već uglavnom za obezbeđivanje likvidnosti plaćanjem spoljnih obaveza zemlje",
  • Fantom

    06.12.2022 21:54
    Sada je treuntak osloboditi se EUR. U narednih godinu dana, a moguće i 6 meseci, globalna recesija je verovatna 100%. EURUSD ide na srednji rok verovatno u opseg 0.8-0.9, dugorocno sledeći opseg je 0.5-0.6, a s obzirom na fiskalno/geopolitičko ludilo u ECB, EC i vlade većih EU zemalja, trebamo da budemo sretni ako ne ode na nulu! Mi smo visokozadužena zemlja, ne treba se zavaravati friziranim zvaničnim brojevima i kursom. Novac od zaduživanja delom direktno od korupcije nestaje a ostatak se pere kroz javne "investicije" i JP-a tako što novac ide u plate javnog sektora, a sa druge strane ga opet pokupe tajkuni kroz svoje uvozničke monopole, a dugovi ostaju na računu države i društva. Mi se ubrzano zadužujemo u fantastično lošem trenutku i to u USD!! Verovatnoća crnog scenarija raste svakom nedeljm, kvartalom i nećemo još dugo čekati...
  • Banderaš

    06.12.2022 21:46
    Šaka jada
    Da nije MMF,penzije se ne bi isplaćivale od januara. Ovaj kredit je u stvari kupovina Elektro sistema srbije za jeftine pare i služi da Vučić "preživi" do proleća dok im ne obavi do kraja zadatak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna