Autor: RTS

Info
08.01.2023.
13:54
Rat u Ukrajini uzdrmao je i tržište nekretnina u Srbiji, a dok su gotovo godinu dana cene kvadrata ubrzano su rasle, kirija je udvostručena, pa i utrostručena.
  • micko

    09.01.2023 10:08
    Broj osvetljenih prozora nista ne govori. Katastar, udjite, pogledajte broj prodatih stambenih jedinica.
    Ono sto sto je jako zanimljivo to je beograd na vodi.
    Kada proverite u katastru prodatih nekretnina, postoji vise kategorija i razlicitih kvadratura, ali je zanimljivo to sto su cene npr 158.828, 299.828,,356.828... zatim 400.086, 559.086, 900.086 gde su poslednje tri cifre nezavisno od kadrature i ostalih uslova- iste i neki su pokazatelj!
    To direktno govori da je delidba novca jednostavna: Svi prodati stanovi koji se zavrsavaju na 828 idu meni, sve sto je prodato na zadnje tri cifre 086 idu bati, ostalo tati itd itd. Izvolite pogledajte na javnom uvidu, vrlo je lako
    Tacno se vidi da su suma sumarum neki stanovi prodati u neciju korist na osnovu sifre koja je u sklopu integrisana unutar prodajne cene.
  • @micko

    09.01.2023 08:42
    To je krajnje uprošćeno razmišljanje.
    Pitanje 1: zašto u skoro svim zgradama "useljenim" u poslenje recimo 4 godine nema više od 25-30% stvarno useljenih stanova? Hint: prođi uveče oko 20h pored i pogledaj broj osvetljenih prozora.
    Pitanje 2: koji su to marljivi pregaoci koji plaćaju 2000,2500,3000 kvm stana u rupi od grada koja nema regulisanu kanalizaciju ni ispravan gradski prevoz, gde vazduh smrdi, ali zato ima blata po trotoarima i smeće na sve strane?
    Pare se peru na kamare, i to rade "investitori"
  • Marija

    09.01.2023 08:07
    Hm
    Meni zaista nije jasno ko kupuje tolike stanove, pre svega na kredit? Većina radnika radi za platu od 60tak hiljada dinara na koji može dobiti najviše 60tak hiljada evra. Da bi kupio iole pristojan stan treba mu bar još toliko. Kako uštedeti 40-60hilkada evra? Realno, stan na kredit prosečan građanin ove zemlje u Novom Sadu, po ovim cenama, ne može da kupi. Otkud ljudima tolike pare za kupovinu nekretnine za keš?
  • Zemlja čudesa

    09.01.2023 05:29
    Sve zavisi od koncepta
    Ako nemaš nameru da se duže zadržavaš u ovoj dolini suza od onoga koliko je neophodno onda se kao rešenje nameće kirija. Glupo je sebe bacati u dužničko ropstvo ako imaš bilo kakvu drugu opciju.
  • Ja

    09.01.2023 01:37
    Prevara
    Agencijski botovi botovi građevinske mafije pišu potpune idiotizme. Ne prodaje se ništa i isti stanovi se vrte po oglasima mesecima. Uskoro sledi postepeni pad pa sve veći.
  • micko

    08.01.2023 22:05
    Mladi Sasa, nemoj se razmisljati, normalne vlasti u srbiji nece biti nikada. Dakle- nikada. Prelomi, uzmi ili ostavi. I ne zaboravi, vreme je najskuplje. Ono kad prodje, nicim se ne moze nadoknaditi.
  • micko

    08.01.2023 21:49
    Smarate vise sa pricama o pranju novca. To tehnicki nije moguce, svedeno je na apsolutni minimum,bar kod fizickih lica u kupoprodaji (u investitorske poslove se ne raumem i tu mozda postoji sansa prebijanja-daj cigle,ova cena,ona cena). Licno sam kupio i prodao desetak puta stanove.Tu gde mi, kao fizicka lica mozemo lagati jeste za koliko smo prodali ili kupili stan jer je prosek vrlo nizak i lufta za stelovanje ima...ko razume, zna o cemu pisem. A, Vi koji o tome u prazno palamudite, ili ste totalne neznalice, ili nikad kupili i prodali niste nista. Muka mi lje od prica- odakud para, ko to kupuje, ko to prodaje. Pogledajte sta se desava. Prosto je. Imas kesh, kupis za 70lk, za dve nedelje prodas za 90kmtako radimo. Isto vam je i sa kupusom, samo su manje cene. Pokusajte da trgujete kupusom, pazeci pri tome na porez na kapitalnu dobit i kako sta nastelovati. Laku noc.
  • Saša

    08.01.2023 19:07
    Večna dilema
    Ako si mlad naravno da je bolje ući u kupovinu na kredit nego u rentu. Ali tu ima začkoljica; Da li je cena kvadrata realana? Uzimate kredit za skup kvadrat a u međuvremenu cena padne, šta onda? To je lutrija.
    Cene stanova u NS su naduvane zbog građevinske mafije i korupcije gde se favorizuje gradnja u NS. Njima je jeftinije pomeriti mašine par stotina metara nego kilometrima.
    Šta ako dođe neka normalna vlast koja će bolje planirati i izgradi dobre saobraćajnice i infrastrukturu u bližim gradićima, pukoše cene u NS kao balon.
    S druge strane ako se ovo ne desi, šta će mladi ovde?
  • НС ја

    08.01.2023 18:25
    Пуно људи жели по сваку цену да живи у граду, много више него што се гради. Можда изградња делује као у експанзији али све је то јако мало наспрам оне горе наведене навале на градове... Увек било и биће...села потпуно празна, а читаве куће са окућницом струјом водом, грејањем, могу да се купе по цени пола собичка у Новом Саду.
    Тотални апсурд!!! Али истина!
  • xqt

    08.01.2023 18:00
    Poznato
    U inostranstvu dileme nema, uvek je bolje kupiti kuću ili stan nego plaćati astronomske kirije, naročito u velikim gradovima.
  • Miki

    08.01.2023 17:28
    Najava borbe protiv kriminala
    Zamislite da poreska u saradnji sa tuzilastvom oduzme samo 10 stanova koji su kupljeni prljavim novcem? Cena kvadrata bi pala na 500 evra momentalno.
  • MM

    08.01.2023 16:44
    "Nikad masovnija stanogradnja ne uspeva da zadovolji zahteve trzista". Ko kupuje tolike stanove (mislim i na druge gradove ne samo NS) kada nas je za 10 godina manje 500?! Ta prica o IT-evcima i "povratnicima" iz inostranstva je prica za naivne, na delu je klasicno pranje para. Govorili su 2008. g. kako balon nece puci ali je, ipak, pukao i to u sred SAD-a a da nece ovde...
  • Sima

    08.01.2023 16:28
    @Bavarac

    Pametujete naširoko, a niste izašli iz balkanskog načina razmišljanja. Plus ste kontradiktorni.

    Prvo, ne može neko ko u Nemačkoj radi na slabo plaćenim i nekvalifikovanim poslovima da uštedi 15+ hiljada evra godišnje. Posebno ako sa sobom povede još troje gladnih usta (vaš primer) od kojih niko ne privređuje.

    Drugo, što bi neko ulagao taj ušteđeni novac u nekretninu u Srbiji koju vi cenite kao "bolesno društvo koje propada i tone"?

    I na kraju, "super" vam je primer tog vašeg prijatelja keramičara koji je za 4 godine uštedeo 60 hiljada evra, pa kupio kuću koju sad izdaje za oko 150 evra mesečno. Mislim, to je kao neki poslovni poduhvat kojim će on isplatiti uloženo za 40 godina i to ako ništa ne bude ulagao?! Ajte molim vas...
  • Zamenik zamenika

    08.01.2023 16:08
    U Novom Sadu se grade stanovi koje ne možete ni kupiti ni iznajmiti.
  • rale

    08.01.2023 15:53
    Želim svim normalnim ljudim u Beogradu da pronađu neki način kako da nekretnine prodaju i presele se u neki mirniji grad, ili još bolje mirniju državu. Ono što se sada zove Beograd je po meni najbučniji i najružniji glavni grad u Evropi.
  • Ns

    08.01.2023 14:57
    Ns
    Isplativije je kupiti stan bilo gde osim u Novom Sadu. Do kada će biti tako…..to zavisi od pranja para
  • Bavarac

    08.01.2023 14:54
    Slučaj bivšeg komšije
    Lik iz Inđije otišao za Francusku da radi kao keramičar i sanitarac 2014 e godine zajedno sa ženom i dva punoletna sina.

    Za 4 godina rada uštedeli i KEŠOM GOTOVINOM za 60 hiljada eura prostrana sa placem 8 ari kupili kuću na nekih 25 km od Novoga Sada potez prema Vrbasu.

    Tu kuću izdaje isključivo Francuzima preko svog sajta iz Francuske.Dan odmora 25 eura. Po osobi.Nekad dođu cele porodice nekad parovi retko kada samci.Pet dana do nedelju dana u mesecu je izdaje 25 dana je prazna.I izdaje samo proverenim stanarima.Ne bilo kome.

    Skoro je dobio ponudu od jedne Francuske porodice koja je tu boravila da tu istu kuću koju je kupio za 60 hiljada eura pre 4 godina proda za 100 hiljada.GOvorim o ljudima iz inostranstva ne našima kao kupcima.Odbio je ponudu.Smatra da će cene kuća ići mnogo gore nego što su sada.Svi beže iz gradova.Svuda u Evropi.

    Jeste da ima ulaganja ali sve što uložite vraća se vremenom.

    STanovima u centru gradova ne samo u NS u bilo gde sklepanim na brzaka od fuš majstora iz Bangladeša i Vietnama tek ima da pada cena.

    Kuća sa placem vredeće pravo malo bogatstvo za par godina.

    I za upola cene davaće stanove ti koji ih sada kupe ni upola cene im niko neće dati.

    Ovi što su te stanove zidali jedino im preostaje da varaju i obmanjuju narod putem medija i da im pričaju nebuloze ali po meni će to ići sve teže i teže.

    Nije narod glup više kao nekada.

  • Bavarac

    08.01.2023 14:37
    Učite nemački i palite
    Učite švapski dođite u Švabiju uštedite 50 hiljada eura za 2,3 godine rada gotovinom bez ikakvih kredita dođite u Srbiji kupite kuću sa placem negde na periferiji Novoga Sada i vratite se nazad za Nemačku.

    Ta kuća sa placem koliko god je kupili za 5 godina vredeće 50% više cene.

    Za 10 godina isplatiće samu sebe.

    Samo inostranstvo.U Srbiji plaćaš porez SVAKOME.I bankama,i kafe kuvaricama i kriminalcima i narkomanima i botovima.Radiš za bolesno društvo koje propada i tone.Jedini način na koji to bolesno društvo dolazi do novca poštenih,vrednih i obrazovanih ljudi je OBMANA I PREVARA.

    Pozdrav iz Bavarske.

  • samo gledam

    08.01.2023 14:36
    Prvo je bio boom, potom dolazi trass ..
  • Mile

    08.01.2023 14:24
    Nema zakona
    Kada bi Uprava za specavanje pranja novca i fin.terorizma nesto radila, traznja vi naglo pala, i cene.Takodje agencije koje su duzne za postuju taj zakon, ne primenjuju ga u praksi i time direktno ucestvuju u pranju novca i finansiranju terorizma.
  • Zbogom pameti

    08.01.2023 14:08
    Samo da poreska počne da proverava odakle keš za kupovinu stanova ne bi bilo ovakvo ludilo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna