Autor: Danas

Info
30.01.2023.
06:52 > 06:53
Škole proslavljaju prosvetiteljsku ulogu Svetog Save u razvoju obrazovanja, a da li ta proslava treba da protekne uz prisustvo sveštenika SPC - o tome prosvetni radnici nemaju jedinstven stav.
  • @Gole

    30.01.2023 15:07
    "Kad sam bila dete nije mi bilo jasno zašto se neki doteruju nedeljom i idu u crkvu porodično (višenacinalna sredina),a ja ne smem ni da prođem pored crkve."

    Ne znam "oklen" ste vi, ali moja mama je krštena 1948. u Sabornoj crkvi u Novom Sadu.
    Bez problema, bez reperkusija.

    Vi ste lažov.
    Kao i svi velikosrBlji i svetosavci. Fuj, odvratno.
  • pajo patak

    30.01.2023 14:20
    @Radomir
    zato ga i pitam: njegov idol Jozef Goebbels je davno rekao: hiljadu puta ponovljena laž postaje istina.
  • Raj

    30.01.2023 14:16
    I pakao
    Koliko ste SAMOZIVI ,koliko mislite samo na sebe i svoju religiju.Po vama izgleda niko drugi ne treba da postoji na planeti samo pravoslavni srbi.A sta ce mo sa ostalima?Ne volite kada vama neko namece svoje misljenje i svoja pravila ali zato vi mozete ti da radite svima ostalima.Grozno je vise gledati razne "vernike" koji nisu ni po cemu pravi vernici sem sto nose krst i idu u crkvu.Sada vam crkva treba i u skoli.Moze i tako ali onda zidajte skole u kojima ce biti samo deca i nastavnici koji su religiozni i skole za decu i nastavnike okrenuti nauci,pitanjima,znatizelji za naukom i novim saznanjima i svemu sto ovaj svet cini ravnopravnijim i vodi ga u bolju buducnost sigurno pre nego tabananje u mestu religije(bilo koje).
    Pakao i raj su na zemlji a prave ih ljudi.
  • Radomir

    30.01.2023 14:06
    @pajo patak
    Jel ti zaista mislis da @Лиманац to misli?
    Klasican SNS lovac na plen i nista vise. Za plen i korist bi pljuvao/velicao u korist ko god mu plati. Nazalost takvih prodavaca svog obraza je blizu 2 miliona u Srbiji.
  • pajo patak

    30.01.2023 13:31
    @Лиманац
    Ko uređuje tvoj mozak i tvoje mišljenje ?
  • @JB

    30.01.2023 13:03
    Zašto tražite zakon ako istovremeno tvrdite da niste pismeni? Već je napisano dole u jednom komentaru koji je zakon: zakon o crkvama i verskim zajednicama.
  • Zemlja čudesa

    30.01.2023 12:54
    Logička greška
    Kakve veze ima šta o tome misle prosvetari? Oni su državni službenici i rade ono što im poslodavac (Ministarstvo prosvete) naredi. Ovo je argument "pošto nisu svi protiv, onda je to u redu". Međutim, Srbija je po važećem Ustavu sekularna država i crkva nema šta da radi u školi, počevši od veronauke koja je takođe protivustavna. A Ustav bi trebalo da bude poštovan umesto gažen, kao što to svakodnevno radi AV.
  • DM

    30.01.2023 12:40
    Osamdeseto sam godiste , rodjen i odrastao u NS i secam se vrlo dobro da su u nekom momentu poceli da nam organizuju priredbe za Sv. Savu al se to tad nije zvala slava vec priredba. Lepo kulturno se proslavilo uz hor, recitacije, izlozbe slika... Zna se kako se slavi slava, gde i kako . Slava skole, bolnice, grada, gradske kuce je pomodarstvo koje su smislili novopeceni vernici i apsolutno ne prilici slaviti slavu na taj nacin uz popa,prezderavanje , opijanje i turbo folk u javnim ustanovama. Al sta ocekivati od novopecenih vernika , pola njih u crkvu nije krocilo a kamo li slavilo slavu kako prilici. Prosle godine u svoj onoj gunguli oko pandemije dolazi mi dete kuci iz skole i prica sta su morali da rade (deca ocekivala priredbu) a dobili popu sa kandilom i lomili slavski kolac, svi ga redom ispipali pa su im naredili da moraju da stave u usta to sto odlome. E lepo ove godine nisam pustio dete u skolu a bome necu ni naredne dokle god vlada ovaj putujuci cirkus koji namece ovakve gluposti. Moje dete zna sta je tradicija i mi slavu slavimo kako prilici ovo nije slava vec cisto neracionalno pomodarstvo.
  • JB

    30.01.2023 12:37
    za Limanca
    Molim Vas da, kada se pozivate na zakon, navedete i na koji zakon mislite, da možemo i mi nepismeni da se uverimo u izjavu.
  • Ja sam Radov

    30.01.2023 11:56
    @ Gole
    Nije tacno da su komunisti zabranili crkvu,da su njihovi botovi propagandu vodili protiv crkve i njenog ucenja,tacnoje.
  • Лиманац

    30.01.2023 11:20
    Да.
    Верском обреду у част Светог Саве јесте место у образовним установама на Савиндан, у складу са законом који уређује ово питање.
  • Gole

    30.01.2023 11:15
    Ja verujem
    Mišljenja su podeljena upravo iz razloga što nam je crkva bila zabranjena za vreme komunizma. Ostali poštuju svoju crkvu,a i poštovali su je oduvek! Kad sam bila dete nije mi bilo jasno zašto se neki doteruju nedeljom i idu u crkvu porodično (višenacinalna sredina),a ja ne smem ni da prođem pored crkve. Ali generalno,zašto bi bilo loše po bilo koga da veruje u "nešto"? Svi mi živimo u zemlji Srbiji, ali je,mi, Srbi najmanje poštujemo!
  • Daca

    30.01.2023 10:38
    Boga nema
    Boga nema, bajke se pricaju maloj deci pred spavanje u toplom krevetu svoga doma. Ne treba matori popovi da truju decije mozgove besmislenim pricama. 21. vek je, vreme znanja, informatickog drustva, nauke...Okrenite se buducnosti deco, svoje bake i deke volite i postujte. Matori popovi su tu da vam ispiraju mozgove!
  • Alo

    30.01.2023 10:35
    Isfabrikovana dilema
    Mislim da su većina medija glavni krivci za veštački nametnutu dilemu tamo gde dileme , za većinu građana Srbije, baš i nema. Mesto verskoj nastavi i verskim obredima bilo koje vere u zemlji Srbiji je u verskim objektima (za realne i misleće ljude).
  • Imre

    30.01.2023 10:32
    Uvodjenjem verskog obreda u skole,potirali bi nauku o evoluciji i djake bi doveli u nedoumicu.Hriscanski sam vernik i nista dalje u proslosti,sem evolucije.
  • ARMAGEDON

    30.01.2023 10:26
    BOGA SE NE BOJE!!!
    Bogosluženje je za Crkvu, to sto novokomponovani vernici izmišljaju neku Pravoslavnu sektu to je bogohuljenje! Niko ali niko nema problem da sveštenik dodje kao gost!
  • Stevica Nazarčić

    30.01.2023 10:17
    Polazim od toga da krsna slava kao vid ispoljavanja vere i obred postoji samo u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Krsnom slavom se molitveno i simboličnom žrtvom proslavlja svetac zaštitnik doma i porodice. Ustanove, organizacije, preduzeća... ne treba da imaju krsnu slavu. A pogotovo ne državne ustanove jer država reprezentuje sve njene građane. Ustavom je zabranjeno uspostavljanje državne religije. Ulogu Rastka Nemanjića obeležavati samo prigodnom akademijom.
  • Nemanja

    30.01.2023 10:13
    @Ptić Rugalac

    Sreća u nesreći je da je srbija paradržava koja se neće još dugo pitati o bilo čemu, pa ni o overskoj indoktrinaciji vojih građana.
  • Građansko pravo

    30.01.2023 10:04
    Pravo na izbor
    S obzirom da su škole multikulturalne verske proslave bi trebalo proslavljati fakultativno u za to predviđenim objektima, crkvama, svetosavskim domovima. U suprotnom treba uvesti proslavu i katoličkih, islamskih, budističkih praznika kako bi svi imali jednaka prava. Politiku, državu, crkvu, veru i školu ne treba mešati.
  • Ptić Rugalac

    30.01.2023 09:57
    Da se podsetimo...
    Jedan čovek insistirao je na tome da se veronauka vrati u srpske škole. Premijer Đinđić je smatrao da se time, posle pola veka komunističkog jednoumlja i zatupljivanja, vraća mogućnost (kako srpskom narodu, tako i građanima drugih veroispovesti) da biraju između veronauke i "građanskog" vaspitanja. Danas se potomci nekadašnjih komunjara zalažu za novo jednoumlje - građanersko multikulturno autošovinističko trabunjanje o korektnosti, inkluziji i ostalim sorosovskim mentalnim fekalijama. Srbija je, na njihovu žalost, država koja više nikada neće dopustiti vladavinu jednoumlja (bilo brozističkog, bilo sorosovskog). Plačite, drugosrbijanci!
  • Trt

    30.01.2023 09:49
    @Dex

    Deset godina gurate popove u škole i sad vam je to nekakva "tradicija" koja kao nikada nije bila problematična, a u stvari jeste. I razumeo bih da to ima za cilj da dotični sirotani nešto nauče, ali vi ih šaljete tam da zaglupljuju decu.
  • Vlada

    30.01.2023 09:36
    @Профа

    Potpuno si u pravu, komentari u skladu sa završenim fakultetom - a na celom svetu nema iskompleksiranijih, tupavijih fakultetlija od istoričara kod nas. I znam šta ćete pomisliti - "zar bogoslovi nisu gori?" i tu biste pogrešili, jer to ni nije fakultet.
  • Tjah

    30.01.2023 09:30
    Predlažem da se po ugledu na pojedine države svim vernicima bilo koje vere odvoji deo od plate kao porez za finansiranje ovog verskog cirkusa. Tada da se prebroji koliko je istinskih vernika a ne da se iz džepova svih građana izdvaja novac za njihove gluposti, njihove vile i džipove i indoktrinaciju svetine.
  • Nikola

    30.01.2023 09:29
    Malo, po malo pa će se iz školskog programa izbaciti biologija, fizika, hemija... jer sve je Bog stvorio i to je to.
    Uvešće se predmeti Veliko srbski pravoslavni jezik, Veliko srbski pravoslavni zemljopis, Veliko srpski pravoslavni račun, Veliko srbski pravoslavni čas vežbe, Veliko srbski pravoslavni predmet života i dela kralja Aleksandra Vučića... Sve predmete će, naravno, predavati isključivo popovi! Ženama zabraniti da predaju, devojčice da nose marame, da pokriju glave i ramena. Ženama dozvoliti samo osnovno obrazovanje, srednju školu i fakultet zabraniti! Direktore da bira patrijarh! Eto kuda ide srbija...
  • andrija

    30.01.2023 09:26
    Pa sad...
    zasto maturanti drzavne skole ne prave matursko vece po crkvama ili po manastirima bilo cije vere naravno uz ne crkvenu muziku nece moci jesam li u pravu zasto se ne prave priredbe igra fudbal po crkvama manastirima naravno da ne moze i to je krivicno delo...
    Kada popovi i politicari nadju zajednicki interes a to su pare e onda sve moze a sila boga nemoli jer nema vise nekog ubedjenja bez koristi.
    A i gde su popovi povodom vrtica u Pecincima...
    Cast izuzecima...
  • /

    30.01.2023 09:09
    /
    @molim te
    sta ti to znaci 'uvek se slavila'
    pa nije se bas uvek slavila
  • Sabahudin

    30.01.2023 09:06
    Omerović
    Veronauka je potpuni promašaj. Nema adekvatnog udžbenika, predavači su ili potencijalni popovi koje interesuje da se uglave na dobru parohiju ili popovske ćerkice koje su završile na primer srpski jezik i književnost pa čekaju da se udaju ili uglave na mesto nastavnika. Suma sumarum: važno je da prođe mesec pa da čučne plata...
  • Sve načitani

    30.01.2023 09:01
    Lepo je što niko od komentatora a i niko od učesnika ovog teksta nije izgleda nikada ni čuo za Zakona o crkvama i verskim zajednicama koji eksplicitno propisuje postupanje i kojim je jasno da direktor nema pravo da o ovome samoinicijativno odlučuje i nameće svoj stav kolektivu.
  • Molim te

    30.01.2023 09:01
    Vidi ovako
    Dex ima 23 godine od kako sam završio osnovnu školu , proslava Svetog Save je uvek bila ali NIKAD sa sveštenikom do ove godine prvi put u našoj osnovnoj školi , i ne mešaj babe i žabe religija u crkvu/manastir ,škola u školske ustanove a takvi kao ti što su vernici samo kad im je slava a ostale dane ni n e pogledaju kalendar ima pun k u ovoj državi
  • 9

    30.01.2023 09:01
    Kada počinje
    Klanjanje u školama ? I to je verska zajednica ,
    nose turbane imaju brade i tepihe i isti su pred zakonom,
    ili su neki malo više "isti" i uz pomoć ne činjenja
    države se naturaju ? Možda još i "desetak" da udare đacima ?
  • presvetari

    30.01.2023 08:36
    Prosvetari koji nemaju problem sa religijskim obredima jedne od verskih zajednica u svetovnim školama - nisu prosvetari. Oni ne prosvećuju, oni zatupljuju.
  • Dušan

    30.01.2023 08:32
    postavio bih dva pitanja.
    U kovačici gde ima dosta slovaka i gde je direktor Slovak lepo je dočekao sveštenika, i rekao da voli i poštuje svoje i tuđe. I upravo tim pristupom se stvara tolerancija i ljubav dece. Kaže da ih dosta voli svetog Savu i da nije bilo problema nikakvog, kako oni proslave naše praznike tako i srpska deca proslave njihove.
    Drugo što lepo niste napisali da su svi roditelji u Sečnju otišli po "popa" jer se oni pitaju šta je dobro.
    Setite se South Park pre jedno 15 godina bila epizoda kada se otkaže božićna predstava jer nekim manjinama ne odgovara nešto, nekom krst nekom zvezda...
  • Slanobarac

    30.01.2023 08:29
    Svejedno
    Srbija je sekularna, višekonfesionalna država, a patrijarh (namerno malo) svejedno zbriše iz Srbije kad god se nešto rešava ...
  • Ha

    30.01.2023 08:16
    Verbić
    Očigledno najbolji ministar prosvete za bar tri decenije. Ali stučnost se ne ceni, pogledajte ko su sve bili ministri prosvete nakon njega.
  • Milan

    30.01.2023 08:12
    Dalje od škole
    Pravoslavnim (a i drugim), verskim obredima nije mesto u školi.
    (P)ostali smo primitivci i neznalice.
  • Профа

    30.01.2023 08:04
    Коментари колега су у складу са факултетом који су завршили. Колега Бојан као историчар зна истинску улогу Светитеља и резонује рационално у складу са традицијом. Ана професорка енглеског пак коментарише неутрално са позиције места у синдикату. О Вербићу који се није мешао у свој посао најбоље коментаришу његове колеге физичари и наравно ми који смо га испратили"светом" водицом испред Министарства пре пар година.
  • Sveta

    30.01.2023 08:04
    Sveta
    Religiji nije mesto u Školama i tu je kraj ovoj priči! Obzirom da smo sekularna država i po ustavu to nepostoji sve do danas se čini krivično delo nad decom i odraslima!!! Verujem da će zabraniti ovaj cirkus po školama jer utuzenjem država gubi spor u svakom smislu!!! Religiji je mesto u ustanovama predvidjenim za tako nešto i nikako u državno javnim ustanovama i ko ima potrebu za Religijom niko nikom nebrani da ide u te ustanove a nasilno nametanje je ponavljam krivično delo!!!
  • Dex

    30.01.2023 07:58
    Apsolutno sam za proslavu skolske slave u skoli uz prisustvo svestenika i rezanje slavkog kolaca
    Protivnici se pozivaju na to da je Srbija po ustavu sekularna drzava.
    Prvo, dolazak svestenika i rezanje slavskog kolaca u skoli za Svetog Savu nema nikakve veze sa sekularnosti drzave.
    Drugo, Srbija je odavno sekularna drzava pa prisustvo svestenika i rezanje slavskog kolaca u skoli za Svetog Savu do sad nije predstavljalo problem. Otkud odjednom problem? Pre ce biti da su ateisti finansirani od stvarne Sorosa resili da ugledu na komuniste isteraju crkvu iz nasih zivota
  • ''Sremac''

    30.01.2023 07:58
    Ustav i SPC?
    Ako Ustav ne poštuje vrhovna vlast u Srbiji, pa kad se neko hrabro usprotivi da se slovo ustava ostvari, onda ''zaluđeni'' meštani pogaze Ustav i još ispadnu ''svesni''? Ima ona narodna: ''Riba smrdi...''!
  • Lale

    30.01.2023 07:48
    Naravno da mu nije mesto u skoli!!! Pitam koleginicu, zasto joj dete ide na vero"nauku", a ona kaze, zato sto sva deca idu.
  • Verska nastava

    30.01.2023 07:43
    Da li
    Da li je u redu što se za učenike, koji se opredele za to, verska nastava održava u stvarnosti tako što učenici igraju fudbal ili "gluvare" po školi? Umesto da je organizovana u samoj crkvi? Crkva u sekularnoj državi treba sama da organizuje svaku edukaciju vernika. U školama je potrebno da deca imaju predmet iz oblasti higijene, učenje iz oblasti komunikacije među polovima i opšte kulture. Tako i ovo sa proslavom Dana Svetog Save. Školi školsko a crkvi crkveno.
  • xqt

    30.01.2023 07:39
    Cela istina
    Obzirom da je u Srbiji po ustavu crkva odvojena od države, u školama ne treba da de održavaju verski obredi. Međutim ni predsednik države ne poštuje ustav, pa onda ni drugi.
  • Petar

    30.01.2023 07:32
    Koga...
    ...briga za njihov stav, postoji, valjda, Ustav u ovoj zemlji.
  • I

    30.01.2023 07:28
    Nije.
  • mrva

    30.01.2023 07:23
    Naravno da nije! A prosvetari koji se ne slažu nisu za prosvetu.
  • Видим

    30.01.2023 07:23
    Мишљења су веома подељена.
  • Александар

    30.01.2023 07:22
    Мешање
    Црква се не меша ни 1% у рад државе колико се мешају поједине НВО и стране амбасаде...
  • Blagoglagoljivi

    30.01.2023 07:20
    Samo kad se đaci pomole pred kontrolni :')
  • Slobodan

    30.01.2023 07:20
    Ko zeli ...
    ko zeli da gleda popove, neka ide u crkvu..
    kladim se da imaju tarifu za izlazak do skole....
    da li ostave fiskalni kada naplate?
  • Perica

    30.01.2023 07:17
    Verskim obredima nije mesto i nikada nebi trebalo da bude u ŝkolama u multikulturnim državama kao ŝto je Srbija.
  • jatzans

    30.01.2023 07:16
    Priredba, kao način obeležavanja praznika da se održava u školama. Svaka aktivnost u vezi sa crkvom i popovima, u crkvama. Veoma jednostavno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna