Autor: Euronews Srbija

Info
06.01.2024.
14:25 > 14:24
U eri digitalizacije iz godine u godinu sve više je onih koji plaćaju platnim karticama. Istovremeno, da bi uveli POS terminale, trgovce to košta pa se mnogi još nisu odlučili na taj korak.
  • Nn

    09.01.2024 11:49
    Gde god da sam putovala zivot mi je bio olaksan placanjem karticama i u mikro prodavnicama sa rucnim radovima koje su zabacene kao i u farm shopovima, ljudi imaju POS terminal i ne prave problem, samo kod nas je skandal pitati da platis karticom. Nisam za potpuno ukidanje kesa, ali u svakom slucaju svemu moze da se udje u trag kako god placao.
  • Nemanja

    08.01.2024 15:58
    @ Viktorija
    Apsolutno svaka novčanica (tzv. bank-nota, iliti bančin zapis koji već 50 godina nigde u svetu nema podlogu u zlatu) ima serijski broj preko kog može bez problema biti praćena, tako da vam priče o anonimnosti keša padaju u vodu. Jednostavno, postoji matematički algoritm (kao i u igrama "na sreću") koji sa veoma velikom verovatnoćom može da izračuna gde ste, kada i šta kupili... Digitalizacija plaćanja to omogućava samo neuporedivo lakše, princip je potpuno isti.
  • Viktorija

    08.01.2024 13:57
    Pos terminal
    Nismo svi naivni samo kes dolazi u obzir hocete ko u Kini da nam odredjujete sta da kupujemo i kako da trosimo nas novac kontola nad nama da se digitalizujemo kome je to dobro Klausu Swabu necete imati nista a bicete sretni more mars!
  • Objektivan

    07.01.2024 16:40
    Mislim da je primarni motiv preduzetnika za izbegavanje placanja karticama strah od evidentiranja prometa. Malo malo pa naidjem na radnju koja je zatvorena zbog neizdavanja racuna. Inace, pocele su neke pekare, kiosci pa i taksisti da primaju kartice.
  • Свињорез

    07.01.2024 07:35
    @неко
    Па и нисте неки предузетник. На пример, да је у вашој радњи могуће плаћање картицом, сигурно бисте имали и већи промет. Сигурно нисам једини човек у Србији који махом заобилази радње где не могу да платим картицом, кеш морам да чувам за пекаре и пијацу. Пресело ми је чекање кусура на каси, па онда љутња касирки кад је новчаница крупна, па онда "може ли комшија да ти дугујем 2, 3, 7, 10... динара?" Све су ово најчешће само изговори да може да се ради на црно, али свако има свој избор.
  • Preduzetnicke muke

    06.01.2024 21:42
    Neka kupac plati bankarsku proviziju od oko 3% a ne prodavac, i svi će imati terminale. Ko neće da plati proviziju, lepo digne pare i plati u gotovini.
    Ako svi plaćamo u gotovini, 50€ ostaje 50€...ako plaćamo karticom posle 20-tak transakcija svih 50€ završe u banci.
  • Neko

    06.01.2024 21:12
    Kao preduzetnik sam bio zainteresovan za POS terminal pre nekoliko godina. Kada sam otisao u banku da se raspitam, shvatam da je to postavljeno tako da banka ima ogromnu zaradu a ja samo gubitak. 2-3% od transakcihe ide banci (na zapadu je do 0,5%), moram napraviti odredjen broj transakcija da ne bih placao penale...jos kad mi banka naplati uplatu pazara, realno od transakcije imam gubitak i do 5%.
    Ko normalan bi to uradio sam sebi?!
    Znaci, sistem je postavljen u potpunosti naopako, da se banke dodatno bogate na racun preduzetnika i to odobrava NBS.
    Only in Serbia!
    Da ima pameti, koje nikad ovde nema, delila bi NBS bi terminale sakom i kapom i zaradjivala na ogromnom broju transakcija ali moguce da im je isplativije ovako!
    Jos kad uzmes u obzir da advokati i taksisti i pijacari su izuzeti uopste od fisk.kasa, javasluk dobiia potpun smisao!
  • Pa da

    06.01.2024 20:21
    U Švedskoj i prosjaci imaju POS terminale.
  • KE-KS

    06.01.2024 17:45
    Privatno zdravstvo
    Meni nisu problem mali trgovci koji nemaju terminal za kartice, veći problem je što kod zubara, pa zubarski rengen (drugi preduzetnik), pa veterinar,... ne primaju kartice. Koliko je to neregistrovanog prometa?
    Kaod sam već pomenuo, problem je i to što se zdravstvene ustanove registruju kao preduzetnici, možda čak i veći nego što ne primaju kartice.
    Mnogo toga ovde mora da se reši da bi smo funkcionalisali kao normalno društvo.
  • Neko

    06.01.2024 17:16
    @Nema luto giros
    Nije tačno. Bio prošle nedelje u Francuskoj, kupio parfeme u Sephori kešom, samo su proverili novčanice od 100 EUR na mašini i jednu reč nisu rekli.
  • Bata

    06.01.2024 17:12
    Šanse
    Kakve su šanse da uvedemo u Srbiju daljinsko očitavanje brojila za vodu, struju, gas??? Nikakve. Zašto? Zato što ne bi bilo organizovane državne pljačke ,pomoću plajvaza, i 'artije, sopstvenih građana, i ne bi bili mogući "hakerski napadi" poput trenutnog u EPS-u... Lopovluk se razvija sve bolje, sve više, a neznanje dovodi do neuspešnog rešavanja sve složenijih matematički zadataka u budžetu Republike Srbije, i većini javnih preduzeća. Javašluk, lopovluk, neznanje, neobrazovanje, bahatost, mafijanje, sektašenje, botovanje, steltovanje, partokratija... Neće na dobro... Ovoliko kriminala teško bi peglali mnogo sposobniji, pametniji, obrazovaniji, i inteligentniji, od trenutnih bašibozluka na vlasti.
  • Nema luto giros

    06.01.2024 16:42
    Malo ko zna da na zapadu je sve na kartice i niko ne prima kes tipa vise od 200 eura u radnji izaziva smeh i nevericu. Sve ide preko racuna. Drzava sve vidi sve prati.
    A onda u srbistanu skoknes do girosa koji kosta 500-600 dinara i koji ne prima kartice.
  • Marko

    06.01.2024 16:07
    @Petroljub
    Sva roba koja ima fiksnu propisanu cenu, cigarete, elektronske dopune i slicno, ne ostavlja malim trgovcima prostor za marziranje, vec postoji propisan (mizeran) rabat. Kada se od tog rabata oduzmu zahvatanja banke i procentualna i ona ako ne prodas toliko i toliko u odredjenom periodu preko pos terminala klepimo te pride, trgovcu se kartice ne isplate nikako. Adresa za bezgotovinska placanja jesu iskljucivo banke na celu sa NBS. Niko nije lud da iz svog dzepa placa neciji cef, pa verujem ni kupci.
  • Коментар

    06.01.2024 16:06
    Пола Србије је неписмено, не знам како мислите да се уведе само готовинско плаћање! То је као што је ЕПС увек плаћање преко портала, па ни то нису у стању да спроведу, а узимају више пара него када се плаћа директно код банке. Резултат тога је само да се банке и посредници богате.
  • igor_t

    06.01.2024 15:57
    @Ina - ne brini Ina ne uzme njemu bankan nista, nego potrosacima.
    Za tih 2% na uslugu pos terminala se poveca cena proizvoda ili usluge.
  • Marta

    06.01.2024 15:45
    Hak hak hak
    Pa mi ne mozemo ni drzavne institucije i javna preduzeca da zastitimo od hakera, a ne da se digitalizujemo.
  • Milana

    06.01.2024 15:45
    Dosta netačno
    Pre svega, određene delatnosti trgovine su obavezane zakonom da primaju kartice.
    Provizije na kartične transakcije su veće nego na zapadu, odakle su potekle. Naša Dina kartica nije "višestruko niža"(1,5%), Viza (2%). No banke su se dogovorile(kartel), da se naplaćuje i provizija na uplatu gotovine dnevnog pazara. Od 0,6% do preko 1%,u zavisnosti od iznosa. Zato i jesu uspešne i većina u stranom vlasništvu. Poređenja radi, SDK je bio 0,03%!
  • Jaja

    06.01.2024 15:39
    Vladajuce strukture u Srbiji, advokati, taksisti, lekari itd... ne zele POS terminale jer bi onda morali da uvedu svoje poslovanje u bele ili barem sive tokove...
  • Ina

    06.01.2024 15:11
    Zasto bi neko od prodavaca prihvatao kartice kad na njih mu banka uz pomoc ovakve drzave otme 2-6 % svog rada ,
    Koje mu zatim oporezuje kao dabit na gubitak .
  • Petroljub

    06.01.2024 15:09
    Manji trgovci-zanatlije ne prihvataju kartično plaćanje jer onda moraju da prijave sav promet, tako da ulazimo u potpuno drugu priču. Pogrešna adresa je NBS. Nadležnost preuzima poreska uprava. Kao i kod većine sličnih stari u Srbistanu potpuna zamena teza....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna