Autor: Euronews Srbija

Info
25.03.2024.
11:11
Nedavni slučaj devojke Sare P. (21) iz Velikog Mokrog Luga, koja je preminula čekajući Hitnu pomoć zbog gušenja, otvorio je pitanje umrežavanja i teritorijalne nadležnosti tih službi.
  • Неко тамо

    25.03.2024 20:18
    Ово је већ стварно дегутантно. 194 зове само Београд, чак ни крупне регионалне центре не зове, него мора да се куца позивни број града па онда 194, а да не причамо за домове здравља по малим општинама.
    ПОД ХИТНО да се решава, и за хитну помоћ, и за ватрогасце и за полицију.
  • Dragan

    25.03.2024 17:26
    Poštovani Mali Mikice
    Nas dvojica govorimo o različitim stvarima. Ti o Hitnoj pomoći, a ja o objedinjenom javljanju za sve hitne službe. Gde je potrebna tehnologija i organizacija o kojoj ništa ne znamo. Voleo bih da grešim, iskreno. Ako jednog dana proradi neki pokušaj takvog sistema, garantujem da će biti premalo linija i premalo operatora. Pa će biti ono čuveno "sačekajte molim".
  • Mali Mikica

    25.03.2024 14:29
    Poštovani Dragane
    Ovaj predlog su pisali i dali ljudi koji decenijama rade u službama hitne pomoći.
    Znanja imamo u Srbiji, kao i opremu i ljude koji već rade, ali u pravu ste, nemamo organizaciju. Nedavno je EU dala za rekonstrukciju BG Zavoda 8 miliona evra, ali sve je to džabe ako nemamo dobro organizovani sistem.
  • zasto?

    25.03.2024 12:59
    zasto ovaj zakon nije usvojen u Skupstini?
    Zasto su nove ideje spore da se implementiraju?
    Koga cekamo?
  • Hmp

    25.03.2024 12:51
    Uz to. Mora da se dozvoli i uvid u kartone pacijenata pa da pdredjovanje stepena hitnosti poziva bude na osnovu prijavljenih simptoma i medicinske dokumentacije mnogo brze odradjeno. puno je prijava laznih simptoma samo zarad dobijanja pregleda u kucnim uslovima zbog komoditeta porodice i pacijenata, a ti zauzimaju resurse hitne pa nema ko da intervenise kod ugrozenih. Zato treba uvesti i naplatu 500 do 1000 dinara na ime parcipacije za sve izlaske hitnih sluzbi kod laznih prijava i neodloznih izlaza. Samo tako mozemo imati efikasne sluzbe hitne pomoci koji ce stizati kod ugrozenih pacijenata.
  • Slucaj

    25.03.2024 12:38
    Ako od naplatne rampe Stara Pazova ka NS zovete policiju, morate ukucati i pozivni 021, inace ce vam Beogradjani reci da oni nisu nadlezni i briga ih.
  • Joki

    25.03.2024 12:13
    Ovo se meni desilo kada sam prvi naleteo na saobracajku na autoputu. Zovem 194 i javlja mi se dispecer 50 km daleko, a bio sam pored jednog manjeg mesta, gde imaju hitnu sluzbu. I dispecerka mi ladno kaze, nazovite taj i taj broj, pa ce oni doci. Mislim se mrs u pm, ovde razvaljeni kamioni, svuda po autoputu, ti mi ladno dajes broj da ja zovem... Kao da sam tu lokalni... Dobro je da su ovi iz lokalnog doma zdravlja, vrlo brzo dosli posle poziva.
  • Dragan

    25.03.2024 12:01
    Kad će?
    Nikad. Slobodan sam da to tvrdim. Jer, to nije nešto prosto, kao što mali Mikica zamišlja. To je kompleksan sistem koji zahteva znanje, organizaciju, opremu, obučene ljude i naravno novac da bi sve to radilo. Po običaju, NIKO nije proučio kako to sve radi u nekoj zemlji gde je to u stvarnoj upotrebi, nego ćemo krenuti na to kao da smo prva država koja to uvodi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna