Info
31.05.2012.
09:33 > 06:23
Jedan dvanaestogodišnji učenik Osnovne škole "Petefi Šandor" završio je u bolnici nakon što ga je drugar iz razreda napao bokserom.
  • 02.06.2012 09:24
    proveriti pa suditi
    najveća greška dečaka kome se sudi je što je posedova bokser. valjda mu je dozlogrdilo da ga ovaj maltretira, ali nije opravdanje.
    napadnuti dečak je napadač, lažov i folirant, a njegova mama još veči!
    u konkretnom slučaju ima puno svedoka među kojima je i njihova učiteljica i svi su svedočili u korist ''napadača''.
    treba ispitatai ceo slučaj pa tek onda suditi!
  • sekretar škole

    01.06.2012 10:19
    deca PREzaštićena
    Ja radim u osnovnoj školi i, verujte mi, dobro sam upoznat sa situaciom. Najlakše je kriviti direktora, pedagoga i nastavnika za nešto što se desi detetu u školi a zanemarivati širi kontekst.
    Najteža sankcija koja može biti izrečena učeniku je premeštanje u drugu OŠ ali uz saglasnost te škole i roditelja učenika. Ocena iz vladanja ulazi u prosek ali to njih uopšte ne tangira. Školi su u potpunosti vezane ruke, učenik može da ometa čas do mile volje a nastavnik ne sme ni da ga izbaci sa časa. Obratiće se roditelju i odeljenskom starešini, ovaj će zajedno sa pedagogom obaviti razgovor sa njim i to evidentirati. Učenik nastavlja sa istim ponašanjem (uzput ne dolazi redovno na nastavu, malo se potuče, psuje, preti isl), protiv njega se pokreće vaspitno-disciplinski postupak (ako je u pitanju teža povreda obaveza). U prisustvu roditelja, ako se utvrdi odgovornost, učenik se oglašava krivim. Sledi mu jedna od vaspitno-disciplinskih mera propisana zakonom a koja može (samo može a ne mora) dovesti do smanjenje ocene iz vladanja. Učeniku je do ocene stalo kao do lanskog snega. Sada vidite da je ovo samo mrtvo slovo na papiru, Škola nema realne instrumente da nekog učenika privoli da se ponaša u skladu sa pravilima. Vrhunac je kada roditelji deteta koje tuče drugu decu, preti nastavnicima, izostaje sa nastave i sl. TUŽE školu jer ugrožava prava njihovog sinčića. Verujte da se ovo zaista desilo!!! E kad sam ja išao u školu nije bilo ni pedofilije ni nasilja po školama ali je nastavnik mogao mnogo primerenije da reaguje. Sada vi koji ste za liberalnu zaštitu dečijih prava lupajte minuse ali ovo je realna situacija i biće samo još gora. Prepisali smo zakone iz zemalja gde je društvo totalno drugačije uređeno pa đe nam osnovne škole vrlo brzo ličiti na one iz filmova o Bronx-u.
  • sivi dom

    01.06.2012 08:14
    mogla bi jedna repriza serije "sivi dom" umesto "babe...bele ladje" i slicnih idiotarija.
  • 01.06.2012 05:02
    Posmatrač
    Ne mislim da krivca treba tražiti samo medju zaposlenima u školi (direktor ili nastavnici). Vaspitanje počinje u porodici; ne može škola da zameni roditelja.
    Sa druge strane, klinci su bombardovani nasiljem sa svih strana, što verbalnim, što fizičkim. Obrazac ponašanja koji je formiran 90.-ih, preživeo je sve promene u društvu, i još i ojačao i postao dominantan, ne samo medju decom.
    Uostalom, ako neko dete koje ne može krivično odgovarati, učini ovakvo delo, onda roditelj snosi kaznu. A postavlja se i pitanje mogućeg zanemarivanja deteta, ne u materijalnom smislu, nego u vaspitnom.
    Što ste se navrzli na direktora škole?
  • 31.05.2012 20:52
    Ljudi kakvo izbacivanje iz škole, pa za kratko vreme bi ih bilo puno po ulicama tek bi onda bio problem.
    Za takve treba otvoriti novu ustanovu za obrazovanje, ali na malo drugačiji način.
    Strogoća na velikom nivou, onaj ko napravi problem kažnjavanje sa raznim poljoprivrednim alatkama, bičevanjem i batinjanjem.
    Dan da im se sastoji od učenja, fizičkog rada i vaspitanja.
    Jedini način da se poprave.
  • santangelo

    31.05.2012 20:47
    Zoltane...
    Kad neko krene sa "Zoltane", a završi na istoriji, jasno je da se radi o bivšem učeniku, kojem je veliki odmor bio omiljeni predmet, a od istorije je naučio samo velikosrpske greške.
    Da, dragi sugrađani, kao prosvetar vam kažem: Da, takva je naša stvarnost. Problematična deca, problematičnih roditelja imaju najviše prava iz Dečijeg bukvara. Zašto? Zato što svet nije stao ni kad nam je ministrom policije postao čovek koji je obijao trafike, ni kada je ministarka prosvete ukidala Darvina, ni kada je za predsednika države izabran čovek koji voli Zvezdana, koji je voleo Voju, koji...
    Ma, ima veze verujte.
    O medijima da i ne govorim.
    U ime prava na informisanost, mediji ljušte glavicu crnog luka. Što su bliži srži to mi više plačemo.
    Budite vi direktor, može i nastavnik, samo nedelju dana... Drukčije ćete razmišljati.

    Zoltane, ja te podržavam.
    Takve kao ti, gazili su i u Domanovićevo doba. Mrtvo more je ovo... Sve što strči, sve što se izdiže iz proseka, treba srušiti. Povući nazad u blato.
    Podrška i Đorđiću iz Natoševića.
  • roditelj

    31.05.2012 20:30
    škola bez nasilja
    Ko je izmislio da se neka škola zove ŠKOLA BEZ NASILJA pr5etpostavlja da su ostalo škole sa nasiljem??? Ne kapiram! Kakve su to gluposti. I onda u tim famoznim školama bez nasilja stalno neka nasilja...Daj,nek stvarno neko razmisli,a pedagozi i psiholozi nek odluče zaraditi svoju platu pošteno!
  • 31.05.2012 20:15
    KO SI TI
    Dragana? I kakav je to, uopšte, komentar? Sramota . . .
  • Crna ovca

    31.05.2012 20:13
    Bezbedna skola
    Jos jedan primer da se u skoli Petefi Sandor djacima ne moze garantovati bezbednost, to je licno i sam direktor izjavio pre nekoliko dana. Ovo je samo dokaz te izjave. No comment!!!
  • 31.05.2012 19:55
    Ucenik osnovne skole se ne moze premestiti, tj. izbaciti ukoliko se roditelj sa tim pismeno ne slozi. Ovakvih slucajeva je nazalost mnogo upravo iz razloga sto roditelji nece da prihvati kakvo im je dete.
    Uostalom, ukoliko se nasilnik i prebaci, to samo znaci da je neka druga skola nasledila problem. Ovde ocigledno niko nije reagovao kada je trebalo, jer bi i direktor i ostali nadlezni u skoli imali dokaz da su makar pokusali da rese problem.
  • Tog nasilnika poznajem i vidja

    31.05.2012 19:02
    Boze oprosti.
    Znam o kome je rec. Vidjam ga svaki dan u skoli!!! Ovo nisam ocekivala! Osoba koja je povredjena nije bas najsrecnija po ocenama,ali ni kriv ni duzan on je bio napadnut! Svadja je pocela da se desava na jednom od casova u skoli... i posle skole se sve to odigralo! A mogu zamisliti kako ce on biti kaznjen..Ccccc
  • 31.05.2012 18:55
    roditelj
    Ja sam opet cuo da je dete samo sebe povredilo ne bi li skenulo paznju svojih roditelja. Jer... prilicno je sumnjivo kako je dete uspelo da skine boxer sa ruke grubijana. To ipak treba svuci sa cetiri prsta. Pokusajte to da uradite nekome ko jos i saradjuje sa vama, pa cete shvatiti da tesko da to moze da se uradi nekome sa kim se bijete... A krivi jesu roditelji koji su prvo trebali da odu kod direktora, a ne da skrecu paznju na sebe po medijima. Divan i oni primer daju svom detetu
  • Niste bili tu ne sudi te -.-

    31.05.2012 18:52
    aha svi verujemo objavama... a da li je to idtina
    Njih dvoje idu u moj razred...Sve je obrnuto kada je taj povredio koleno i ruku nije zato sto ga je ovaj gurnuo vec zato sto ga je taj ''povredjen'' vijao do kuce da ga prebije!!! Ovo sa boksreom ima mnogo ocevidaca i oni kazu da ga on nije udario bokserom vec da je izvadio bokser da ga uplasi jer ga je ovaj hteo izudarati a onda mu je ovaj otrgao bokser iz ruke i otisao sa biciklom. A sve je pocelo tako sto ga je ovaj ''povredjen'' na poslednjem casu psovao sutao govorio da ce ga sacekati ispred skole... Ipak smo mi ocevidci... I znamo bolje... A taj povredjen je zapravo njega maltretirao... ne prestano... Ako treba jos nesto reci cu... Jer znam sta se zapravo desilo...!
  • Y

    31.05.2012 18:00
    Izbaciti iz škole!
    Da! Ali treba unapred znati - kuda ga izbaciti. U popravni dom? U neku specijalnu školu za te i takve, sa posebnim režimom, koja uključuje permanentno društveno korisni rad? Samo izbaciti je najlakše. Sutra će taj isti školski siledžija postati ogrezli kriminalac, bez ikakve druge opcije. Sledeće pitanje su roditelji, jer - u pitanju su maloletnici. Oni takođe ne mogu ostati nekažnjeni (u ovakvim slučajevima, kada se grubo nasilje ponavlja). Strašno je što ovakvi problemi nisu sistemski i zakonski obuhvaćeni, a ako i jesu - zakon se ne primenjuje. Nema para za socijalne službe, nema para za ovo i ono, nema volje da se ovakvi problemi rešavaju, bahatost pojedinaca (porodica) trijumfuje. I, šta onda, do čega dolazimo? Ti moje dete - tap, ja tvoje - paf, paf (onako, "dugom devetkom")? Pa kad mi se pojaviš na vratima, i tebe, oče / majko, ali "heklerom". Da li tako treba? Da li nam to sugeriše ove je...a "država", njeni organi i službe? Pa dobro, može i tako. Ali da se onda ovo sr...e od "države" nazove Republika Srpski Divlji Zapad.
  • Jovan

    31.05.2012 18:00
    Ovakav nezan izliv skolskog drugarstva , u normalnim i uredjenim drzavama tretira se kao tesko krivicno delo koje se momentalno i adekvatno kaznjava . No posto smo mi jako daleko od tog nivoa , potpuno je normalno i pohvalno nekog prebiti i na taj nacin dokazati svoju ljudskost , kulturu i humanost . Dokle god bude tako , bicemo tu gde jesmo .
  • Roditelj

    31.05.2012 16:43
    potrebno malo više podataka
    U svakoj školi postoje učenici koji svojim ponašanje ugrožavaju druge učenike, zato bi bilo dobro da znamo malo više podataka i o tom drugom učeniku. Današnja pravla u školi su takva da nasilna deca koja za to svoje ponašanje u većini slučajeva ima podrđku svojih roditelja prolaze bez ikakvih kazni jer ukor za njih i nije kazna time se još i ponose. Ako školska uprava i pokrene neke radnje nastup roditelja a i viših instanci se stave na stranu problematičnog đaka i nastavnicima se prebacuje da se nisu dovoljno trudili da dotičnog prevaspitaju pravim savetima. Kad ste čuli da se neko nasilno dete kaznilo uvek oni drugi beže u drugu školu u nadi da tamo neće naleteti na nekog njihovog nasilnika koji će baš baciti oko na njih i maltretirati.Glavni problem su ipak roditelji.
  • 31.05.2012 14:50
    Dete jednog mog prijatelja je pune tri godine bilo maltretirano u skoli od strane jednog ucenika. prijatelj je isao kod direktora, razrednog staresinu, ali nista se nije desavalo po tom pitanju. Cela skola je bila upoznata sa tim problemom. Posle tri godine maltretiranja detetu mog prijatelja je puko film. Sve do tada je trpeo, sklanjao se ispred nasilnika, nikada nije hteo da se potuce sa njim, dete je za primer. Na kraju kao sto rekoh pukao mu film i na hodniku raspalio nasilnika po njusci. U tom momentu umesali su se direktor i ostali nastavnici u zastitu nasilnika a ovo drugo dete koje je tri godine bilo maltretirano popilo je ukor, nazvano je degenerikom, kaubojem, kriminalcem, probisvetom, smradom... Izgleda da sve zavisi od toga cije je dete taj nasilnik a cije ovo koje trpi nasilje.
  • Beočin

    31.05.2012 13:46
    vratiti opciju...
    Vratiti opciju izbacivanja iz škole ! Izvin'te, al' nisu sva deca ista ! Bahatima je mesto na ulici, pa neka se socijalne službe zamlaćuju sa takvim detetom i roditeljima ! Ako klinac nosi oružje u školu, verovatno mu ni roditelji nisu ništa bolji ! Dosta je više da nas maltretira manjina bahatih i nevaspitanih protuva !
  • Dragana

    31.05.2012 13:10
    uzas...

    Zoltane dok ti ne progledas prepolovice ti se skola, bitno je da setas godinama unazad... dignute glave kao da je istorija jedini predmet na svetu!

    Djaci ti stradaju a ti skrsten, kao nemas pojma da se po 3-ci put desava jedno te isto!!!!

    I TREBA TUZITI I SKOLU I DIREKTORA !!!
    -----------
  • ccc

    31.05.2012 11:37
    Moram da priznam da jako žalim što više nije moguće učenika izbaciti iz škole... Zato nam se danas dešavaju ovakve stvari...
    Ta licemerna "briga" za prestupnika, kojom se društvo KAO diči, obija se uvek o glavu ostalim đacima ali i nastavnicima koji su prisiljeni da rade i sa onima kojima je primereniji zatvor nego škola.
  • L

    31.05.2012 11:33
    Mogu da zamislim kakvi su tek roditelji tog deteta od 12 godina koji nosi bokser u školu... užas.


    ...i što je najužasnije, sad će se naći neki koji će da brane ovog malog mangupa.
  • 31.05.2012 11:12
    Bice kaznjen..
    Kako, sa "no no"?
  • Howyesno

    31.05.2012 11:01
    ne znam kakvi su medjuljudski odnosi u novinarstvu, ali u ostatku civilizovanog drustva, neko ko te tri puta posalje u bolnicu ti bas i nije DRUGAR iz razreda.
  • S.

    31.05.2012 10:55
    Kako mu moze biti drug ako ga je napao bokserom, plus ga duze vreme maltretira. Nije to bas najsrecnije napisano..
  • neko ko zna

    31.05.2012 10:24
    zanimljivo...
    znam o kome se radi, ali uzalud bi bilo da pisem, posto nece biti objavljena imena.
    tata je veliki kremas, a sin usvojio njegove norme ponasanja.
    uskoro opsirnije...
  • 31.05.2012 10:18
    Napaljeni klinac koji misli da je pokupio svu pamet sveta tako što maltretira ostale.
    Takvi su samo za okačit o banderu pa da vise, po meni poremećeni slučajevi kojem psihijatar ne pomaže.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna