Info
29.10.2012.
07:23 > 08:50
Istražni sudija Višeg suda u Novom Sadu Miroslav Alimpić odredio je pritvor do 30 dana lekaru Željku K. zbog sumnje da je počinio krivično delo primanja mita.
  • sky knight

    02.11.2012 18:49
    Jedan komentar mi je posebno privukao pažnju.
    Dr NS: "...ovaj narod zasluzuje najgore i najpokvarenije lekare..."
    Gospodine dr, ovim ste samo pokazali koliko su lekari sujetni i arogantni. Ne postoji narod zbog vas (da biste vi imali koga da lečite), nego vi postojite zbog naroda (da bi taj narod neko lečio). Kada to budete shvatili valjda se nećete više prodavati (ni za 320 €). Ako vama lekarima ovaj narod ne valja i ako smatrate da zaslužujete bolji, vi onda promenite narod.
    Ne znam koje ste godište, ali Željka K. (a možda i tebe) su iškolovali moji roditelji i roditelji većine ljudi koji su ovde ostavili komentar. Za vreme tog komunizma moji mama i tata su radili i plaćali poreze i doprinose od kojih je Željko K. imao besplatne studije medicine, besplatan studentski dom, menzu... (koliko koštaju studije medicine na zapadu?!). I sad taj isti Željko K. ima obraza da mi traži 320 € za lečenje mog oca ili moje majke?!
    A šta je sa roditeljima čije dete treba da operiše, a koji nemaju 320 € jer rade za minimalac? Samo nemoj da mi neko napiše da u takvim slučajevima nije tražio novac.
    Ja kriminalca mogu i da cenim. Momak je odabrao svoj put i to je što je, bavi se time. Ali kad se neko krije iza policijske značke, sudijske funkcije, profesorske titule, belog mantila... i radi ovo što je radio Željko K., e to je dno dna. To su licemeri, to je šljam i talog svakog društva.
  • 31.10.2012 06:29
    Korupcija nema opravdanje i sve je to lepo, ali u nekoj normalnoj zemlji. Znate, korupcija ne nastaje bas sama od sebe.

    Inace plata lekara specijaliste u KCV i Sr. Kamenici jeste 50.000-100.000 dinara, sa sve dezurstvima. Pa sad ako mislite da je to OK, kad recimo salterski radnik u Posti ima 45.000, nek vam bude.

    Jedino sto je sigurno, jeste da je trenutno u Srbiji zanimanje lekara najnezahvalniji poziv, bar sto se tice onih sa visokom strucnom spremom, i ja se licno tim pozivom ne bih mogao baviti pod ovakvim okolnostima.
  • Beowulf

    30.10.2012 20:39
    HA HA HA...
    Siroma' mislio da su bombonice. :) Treba mu dodati još koju godinu na presudu, zbog vređanja intelekta nacije.
  • miloos

    30.10.2012 08:19
    mito i korupcija
    hehehe,jos jedan glupi doktor
  • Cira

    29.10.2012 23:41
    Isti slucj
    Ni direktor Puta sad vec bivsi nije znao sta ce dobiti za namestanje tendera i prepravku dokumentcije.Medjutim ni generalni dir.Radmilovic Predrag ni teh.dir Nikolic Zivota nisu se bunili kad su dobili stanove.
  • Grebivetar

    29.10.2012 19:26
    O, Anonimuse!
    Dragi Anonimuse, oborio si gradski, državni, balkanski, evropski i svetski rekord u skribomaniji. Oladi, leba ti i soli, na neodređeno vreme! Za tvoje i za opšte dobro!
  • !

    29.10.2012 17:09
    STOP KORUPCIJI!
    Verujem da će Alimpić istražiti to tačno i detaljno i da neće od pacijenata niti od građana napraviti ovce u vezi sa ovim slučajem. Ipak se radi o lečenju i o nečijem životu i tu se niko ne sme igrati sa istinom.

    Jednako je strašno i ako je primio 300 EUR i ako je primio 300.000 EUR i ako je primio 30 EUR. To se mora iskoreniti!

  • nice

    29.10.2012 16:25
    Primio koverat a nije video šta je unutra?
    Doktor nije znao? Znači nije ni otvorio koverat ali ga je ladno primio i odneo (bez da je pred čovekom proverio šta je u kovertu) pa se kasnije baš odjednom iznenadio kad je video keš? Do kraja će još biti kriv ovaj koji je dao koverat sa parama pa je "iznenadio" doktora.
  • ...

    29.10.2012 16:08
    Doktori su sada otimači bez morala !
    Nekada se znalo da je doktor čestito i pošteno biće. Nekada se znalo i da su doktorska deca čestita i poštena bića.

    Ni jedan lekar nema pravo da stiče lični profit koristeći opremu, uređaje i materijale koji se nabavljaju u državnoj bolnici sredstvima poreskih obveznika.

    Ovaj, kako kažete najsposobniji doktor, kad bi imao gram morala, dao bi otkaz u državnoj bolnici pa bi, kad je tako sposoban, otvorio sam svoju neurohirurgiju. Do tada neka poštuje hleb koji jede u državnoj bolnici u kojoj dobija platu kao i svi drugi zaposleni u državnim bolnicama.
  • doktor=referent za javne nabav

    29.10.2012 15:54
    Tamo neurohirurg sam nabavlja materijal ?
    Kako to onda ide?
    DOKTOR:"Dobar dan, molim vas treba da mi date 320 EUR za sredstvo koje mi treba sutra za vašu opraciju."
    PACIJENT: "U redu doktore, izvolite koverat (sa 320 EUR)."
    DOKTOR: "Hvala, ja ne znam šta je u kovertu ali uzeću."

    Znači nema nabavki u kliničkom centru nego lekari, svaki za sebe, nabavljaju materijal? Interesantno je to tamo...
  • povremena

    29.10.2012 14:50
    sramota svih nas
    Svi mi smo skloni ovakvim postupcima, kada je neko nas bolestan, svi mi nosimo koverte. Sa takvom praksom će se prekinuti samo ako se svi solidarisemo. Sram da ih bude, pa oni treba da su primer etike. Zao mi je sto se velikim slovima ne napise ime i prezime svakog ko uradi nesto lose, sta nam znaci ime i inicijal prezimena.
    Napisite mu ime i prezime, neka mu se sramoti i seme njegovo, i svakog ko radi slicne stvari, na tudjoj muci zaradjivati, fuj
  • 29.10.2012 14:47
    @Olja
    Ako su im male plate nek idu u bogatije i uredjenije države? Draga, taj proces se desava vec 20 godina, izgleda ga nisi primetila. Ko god vredi, a posten je, otisao je ili se sprema. Ti to ne da podrzavas, nego savetujes, a onda se cudis sto te lece nestrucni i potkupljivi? A to sto nisi uspela dosad da primetis da odlaze, samo znaci da postene i vredne u svom zivotu ne poznajes, sto govori vise o tebi, a ne o svetu.
  • Cica_NS

    29.10.2012 14:37
    Dragi Dr ...
    nit sam zavidna niti komunista, ako ste to uspeli da iskonstruisete iz mog odgovora - Vama i treba lekar - ili bar onoj drugoj osobi sa kojom se svadjate u svojoj glavi.
    Mislim da nijedan iole pristojan covek ne moze da im zavidi. Mozda nemam mnogo ali makar imam cist obraz i dam od tog mog malo, za razliku od vas "hvale" vrednih i skolovanih.
    Diplomom se ne dicite mnogo, ovih dana je nju lako dobiti :)
    Inace, vrlo je malecki korak od "ne krivim ako uzmu" do "uzecu i ja" sto stosta govori o Vama, ne o meni.
    Ostatak teksta, avaj, ja nepismena nisam razumela. Hvala nebesima da ne arcite papir, zalila bi to straceno drvo .
  • ciceron

    29.10.2012 14:25
    profa i studenti
    Pa lep si primer profesore svojim studentima, masala ga bilo
  • Smilja

    29.10.2012 13:50
    Dr Uzurov Vera je jedna od retkih. Većina je mafioja u belom.
  • daca

    29.10.2012 13:45
    cuj.....nije znao
    Bolje bi bilo da se branio cutanjem! Za jednog studenta generacije opravdanje vredja zdrav razum (mozda ovo cita jos neki student generacije....)!
  • olja

    29.10.2012 13:33
    Ceca
    Mogli bi dve trećine lekara pohapsiti! Svi uzimaju! Krenulo se od kafe i viskija!Sad ih kese ne interesuju, samo koverte. Sa njima treba biti samo drzak i bezobrazan i staviti im do znanja da nisu bogovi nego da rade svoj posao za platu kao i onaj u rudniku. Ne treba biti snishodljiv i ponizan pred gosp. doktorom.Kad im pokažete zube i dstavite do znanja da niste glupa ovca i da znate svoj prava, jako znaju da uvuku rogove.
  • olja

    29.10.2012 13:16
    Ako su im male plate nek idu u bogatije i uredjenije države,a u Srbiji niko nema dovoljno veliku platu, pa zasto bi lekari bili izuzeti, mada sam sigurna kad bi im plata bila i 10000e da bi opet uzimali. Nezajažljivi su!
  • 29.10.2012 12:51
    Koliko je meni poznato, lova u KCV sa sve dezurstvima bude mesecno skoro 1000EUR. Vecina njih rade i privatno, sto u svojim klinikama, sto kod kolega i tu se verovatno nakupi jos toliko. Ok, tesko je raditi dva takva posla i nije to sad ne znam kakva lova, ali nije ni tako mala za Srbiju. Drzava svakako ima problema, ali ne moze ni svako resenje biti kriminal, pogotovo ako uzmemo u obzir da su to sve navodno uceni i pametni ljudi, oni bi ipak morali da imaju neko pametnije resenje nego iznudjivanje i primanje mita. Mislim 300-400eur, ne znam kako neko normalan moze da rizikuje i karijeru i zivot zbog toga.
    Ipak, nisu svi takvi, ima tu i normalnih lekara koji kazu da ako ces da ih potplacujes, odma' da pripremis milion eur, kad vec rizikuju da odu u zatvor, da znaju zasto :)
  • danor

    29.10.2012 12:50
    mito i korupcija
    Stiskam ruku onome ko ga je prijavio. Mojoj mami je 15. 01. 2003. izvadio metastatski tumor na mozgu. Tražio je 500e uz obrazloženje: " Kako mislite da ja sad kažem svojoj ženi da ne mogu na zimovanje zbog tamo neke bakice na klinici ". Mama je umrla te godine ne napunivši 54 godine života. Zašto? Ne bi on dobio novac da sam se ja pitala jer je odred za korupcije već tad postojao. Ostali članovi porodice su rekli:" daćemo, trebaće on njoj još. Nemoj da je šikaniraju u bolnici zbog toga što ne damo pare." Otpuštena je 28. 01. i nikad više je tzv. neurohirurg nije video. Skoro punih 10 godina se kajem što ga nismo prijavili još onda jer je ogroman broj porodica prošao kao mi.
  • Dr NS

    29.10.2012 12:31
    @Cica_NS
    Uravnilovka, a? Nikad lepse nista svet nije izmislio od komunizma, da svako radi koliko moze, a uzima koliko mu treba, i svi smo isti... Samo, ima dobar razlog zasto je ta "fantasticna" ideja propala. Mogu da razumem, da se to dopada coveku koji nije mnogo voleo skolu, ili ne voli mnogo da radi. A ti pokusaj da razumes, zasto se tome protivi neko koje vredan, pametan, i potrosio je decenije na rad, ucenje i usavrsavanje svoje vestine. Iz komentara imam samo jedan zakljucak: ovaj narod zasluzuje najgore i najpokvarenije lekare. Imam utisak da ne izrazavate uzas pokvarenoscu ovih lekara, vec zavist sto niste u njihovoj poziciji, pa da se vi "snadjete". Licno, nisam u stanju da uzmem, mislim da nikad necu moci. Ali posle procitanog, ne krivim one koji uzmu, jer, kao sto rekoh, drugo ne zasluzujete.
  • Markoni

    29.10.2012 12:10
    Hipokratova zakletva očito današnjim doktorima služi samo za čuđenje i ismevanje.
  • Sanja

    29.10.2012 12:07
    @Maki
    S vama se nekako i slazem i ne slazem. Cinjenica je da je vreme tesko, i da novca u opticaju za drzavne slizbe nema mnogo. Ali, prosto, postoje profesije koje su takve da ce neko uvek biti spreman da potplati (tu su medicina, policija, sudstvo). Unutar njih, rade samo obicni ljudi. Medju njima imate krajnosti, one pokvarene i bez morala, koji ce uvek pokusati da uzmu. Imate i one krajnje postene, koji ne bi ni po koju cenu. Izmedju je siva zona, koji bi bili u vecem ili manjem iskusenju, pod nekim uslovima, i na njih je najvaznije delovati. Strogo pracenje i kaznjavanje je svakako jedan od ozbiljnih nacina, ali kao sto znamo, tesko je zbog prirode posla. Bolje plate su jedan od nacina za sprecavanje korupcije za mnoge iz te sive zone, i mislim da je to ono sto oni koji spominju plate hoce da kazu, a prevencija korupcije je i jedan od razloga sto su plate ovih profesija vece u organizovanim zemljama.
  • Arsenije

    29.10.2012 11:47
    analiza
    Potrebna je malo dublja operativna analiza celog odeljenja.Mozda su mu kolege namestile, jer je suvise posten za njihov korumpirani tim.Lepo uporediti imovinu,zlatne satove,cipele,odela,automobile,camce,slike,nekretnine,troskove na letovanjima i zimovanjima.E tako bi imali sliku ko je korumpiran a ko ne na tom odeljenju.Da se razumemo, to je ipak timski rad.Nemoguce je da svi rade, a samo jedan uzima pare.
  • Zozon

    29.10.2012 11:34
    nameštaljka
    Doktora lično poznajem i imao sam priliku da me leči. On je jedan od najvećih stručnjaka i najboljih ljudi koje sam imao čast da upoznam. Ne mogu da verujem da je sve ovo što piše istina. On to sebi ne bi dozvolio. I meni to sve liči na nameštaljku.
  • maki

    29.10.2012 11:00
    ----------
    Pominju se male plate kao opravdanje. Ja se sa tim ne slazem. Onaj ko nije g*vno od coveka nece to biti ni sa malom platom. Da plate treba da im budu vece, DA, naravno da treba da bude.

    Ali ako zele da naplacuju oprecije (na neurohirurgiji se pominju od nekoliko hiljada) neka ih naplacuju ali fino neka otvore svoje privatne bolnice, neka tamo sve kupe od potrebnog materijala i tehnike (a ne da pokradu institucije koje svi mi finansiramo), pa neka naplacuje koliko zele. Ali uz fiskalni racun i u zvanicnoj valuti zemlje, kao uostalom i svuda u svetu.
  • Cica_NS

    29.10.2012 10:57
    Anonimus - @Lolica - u koverti ???
    E pa nece biti da su lekari gurnuti u najnizi sloj! Ja nemam ni yuga a oni mogu da birkaju? Ma ja nemam ni platu, taj "visi stalez" koje dizes u nebesa trosi moju zaradu na more i nova kola a radnicima moze da kasni plata po 8 meseci! Tako da lekar, pa makar sa 50 000 mesecno nije najnizi stalez, nego ja sa 6 dinara koje "cuvam" od proslog ponedeljka!
    Sto se tice mog iskustva sa lekarima - nisu zasluzili ni delic od 50 000, a ne one stvarne cifre koje zaradjuju!
  • mikelle

    29.10.2012 10:47
    Dragi "Anonimuse", ako hoćete da izazovete sažaljenje ili da uveličate "dr" ispred imena (pa i Vašeg, izgleda) bojim se da Vam neće uspeti, već ćete pre delovati tragi-komično. Prvo, lekari ne rade za 70.000, a pogotovo ne u KC. Drugo-da li možda doktorsko "stajanje od 6h" treba da bude vrednije od nečijeg stajanja sa istom stručnom spremom? Ne treba naravno, a pogotovo ne zbog toga što naši lekari istovremeno "stoje" na više mesta, pa je tako sasvim normalno da lekar u KC Vojvodina u isto vreme "stoji" po rasporedu u Urgentnom i radi polikliniku, što verovatno ne može ni u zemljama gde su dotični "božanstva"!Da ne spominjemo veštačenja za vreme smene i slUgled ste davno izgubili, a mnogi ga nikad nisu ni imali, pa debljinom "koverte" hrane svoj ego. Umesto što na ovaj način "jadikujete" nad svojim (više nego dobrim) položajem, ugledajte se malo na recimo DR. Uzurov (dr namerno velikim slovom!) sa Hematologije-mogli bi ste što-šta naučiti...ili jednostavno-idite do inostranstva!Jako brzo će Vam pokazati gde je (bar većini) mesto! S poštovanjem, kolega iz KC.
  • Novosađanin

    29.10.2012 10:44
    @Anonimus
    Za početak bi od lekara bilo lepo da počnu da se ponašaju kao ljudi. Malo mi je dosta njihovog "božanskog" ponašanja prema pacijentima.
  • 29.10.2012 09:35
    zeljko
    Ovaj lik je Prof.dr.
  • bubi

    29.10.2012 09:21
    ima li ovde kraja?
    Bolesni bi dali sve na svetu za jedno-da ozdrave. Toga su svesni dragi lekari, pa stoga i traže koverte ali ne naravno sa drugim sadržajem osim deviza. Daleko im leoa kuća.
  • Bez straha

    29.10.2012 09:14
    nemam mozga
    pa i nema sta da mi se operise.
    Ali zasto mislite svi da doktor laze? Zato sto se to mozda podrazumeva?
    U jednom komentaru se spominje da je doticni bio student generacije, pa zar bi on bio toliko glup da padne na ovaj nacin. Onaj ko redovno prima mito, zna i kako da se to obavi na diskretan nacin, a ovo je klasicna "seljacka" primopredaja para. Izvinjavam se ako gresim, ali sve mi lici na namestaljku.
    A da li neki uzimaju pare - uzimaju!
  • 29.10.2012 09:12
    @Lolica - u koverti ???
    Vozni park? Zelis da neurohirurg vozi juga? Je l' bi tad bila zadovoljna? Lekari su elita drustva i u vrhu primanja, u svim razvijenim drzavama. U nerazvijenim siromasnim, u Africi su i vise od elite, tamo su na nivou bozanstva, u zemljama gde postoje kaste jos uvek, tamo su najvisa kasta. Samo u nasoj zemlji u tranziciji, lekari su gurnuti medju najnizi sloj ljudi, i onda se cudite kad se tako i ponasaju? Ponizen i prezren covek ce posle nekog vremena poceti tako i da se ponasa prema drugima.
  • Danica

    29.10.2012 08:55
    Poreklo reči
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=451724738200131&set=a.189139311125343.39999.137710746268200&type=1&theater
  • Lolica

    29.10.2012 08:50
    u koverti ???
    Pomislio da je čokolada u koverti pa je zato primio inače da je znao da su euri ne bi....
    Neće mu ništa biti ni jedan nije dobio zasluženu kaznu za lekarske greške a kamoli za korupciju.
    Bivši ministar zdravlja je rekao da je hapšenje doktora ogromna šteta za državu,...
    Šta reći, kad za pacijenta nije ništa šteta.
    Kako ih nije sramota, ljudi rade za 300 e, horda naroda bez posla,.... a on prima platu i mito.
    Pogledajte vozni park u KCV i sve vam je jasno kako žive od svojih plata. Imovinsku kartu na sto.
  • 29.10.2012 08:42
    Valjda mislio pismo u kojem pisu reci zahvalnosti. Inace, vec duze se po KCV, po drugim klinikama, prica medju osobljem da na neurohirurgiji ne mozes drugacije biti operisan, da ces prosto biti poslat kuci da ti sudbina presudi, a obicno, gde ima dima ima i vatre. Za vreme mog studentskog boravka tamo, to je bila jedna od najurednijih klinika koje postoje, u profesionalnom i svakom smislu, ali od tad je proslo 15 godina, valjda se vremena promenila. Doduse, ne znam sta narod ocekuje, isti taj narod koji smatra da je potpuno ok da neko ko je ucio (i to neopisivo mnogo) tokom 24 godine skolovanja, ko stoji po 6 i ko zna koliko vise sati na nogama bez pauze i pod mikroskopom vam otvara i operise mozak, cime vam bukvalno spase zivot, i tako svaki dan, ima 70 hiljada platu. To je dva puta vise od prosecne plate ove drzave, a u razvijenim zemljama, a takodje i zemljama treceg sveta, obicno je bar pet puta vise od proseka. Tamo misle da toliko zasluzuje, valjda su blesavi tamo, sta li, kod nas se bolje zna koliko treba...
  • Mozha Mozhda

    29.10.2012 08:42
    MMMMMMM.....
    Mozhda je mislio da je bomba ?!?
  • Lusi NS

    29.10.2012 08:41
    Dotični je diplomirao kao najbolji student u generaciji, pa sam od njega očekivala mnogo maštovitiji izgovor.Viđenje ovog slučaja daće i doktorove kolege,pitam se, da li ovo znači da će reći koliko su oni uzimali?
  • dr munja

    29.10.2012 08:38
    svet maste
    ranije je bila jedna reklama u kojoj kaze:"i onda je mrmot zamotao cokoladicu u foliju..."
    ima neke simbolike?
  • Sovra

    29.10.2012 08:10
    greška
    Mislio čovek da je razglednica petrovaradinske tvrđave,a ovi ga uhapsili
  • 29.10.2012 08:09
    Hahahahahahahaha!
  • 29.10.2012 08:09
    "nije poricao da je od pacijenta primio koverat, ali je tvrdio da nije znao šta je u njemu."

    Evo svi smo ludi pa gutamo ovu priču.
    A šta je mislio, da hoće da mu se zahvale ali da se ne troše zbog poštanske markice?
    A i mogao je da pita šta je unutra?
    Trajno mu zabraniti bavljenje medicinom.
    Nek se bavi nadrilekarstvom, tamo je plaćanje na ruke.
  • Anonimni Pera

    29.10.2012 08:07
    BESTIDNIK
    Nije znao šta je u koverti? - to je sramna laž.
    Verovatno je u koverti trebala biti čestitka UNAPRED za dobro odrađen zahvat, pismo puno epiteta i mirišljavih latica...
    On i dalje misli da može ljude oko sebe praviti budalama - sudije, policajce... tj. bivše i buduće pacijente. Mislim, to je tradicionalna pojava na ovim prostorima. Mnogi lekari se služe njome ili svaljivanjem krivice na pacijente.
    Ima u srpskom zdravstvu mnogo većih problema od mita i nepotizma... Potražite Dr. Smrt na Institutu u Kamenici, otvoriće se Pandorina kutija!
  • alf

    29.10.2012 08:05
    ma da
    a sta je mislio...u koverti je razglednica
  • ns

    29.10.2012 07:57
    Ovaj naslov kao da je iz njuz-a ;-)
  • Povremeni

    29.10.2012 07:54
    Juče se neki ubiše od podrške lekaru-ima za mito
    A danas OPET piše da je tražen novac za sredstvo koje NIJE NI KORIŠĆENO, NITI JE NEOPHODNO za taj zahvat. I opet se pitam, kad ćemo uspostaviti jedan efikasan način rešavanja ovakvih problema.
  • 29.10.2012 07:52
    zeljko
    Nije valjda ovaj lik neurohirurg?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna