Info
29.10.2012.
09:52
Predsednik Vojvođanske akademije nauka i umetnosti (VANU) Julijan Tamaš izjavio je da će ta institucija preživeti uprkos činjenici da je Ustavni sud Srbije osporio nadležnost pokrajinskih vlasti da je finansiraju.
  • Veliki Lala

    31.10.2012 12:49
    Podrška
    Najpre, da li je VANU nacionalna akademija nauka? Nije, nego je regionalna. Da li npr. u Nemačkoj postoje regionalne akademije nauka. Da, postoje (npr. Bavarska, Saksonska akademija nauka itd.
    Vojvodini niko ne može da brani osnivanje takve isntitucije, jer je to naše regionalno, odnosno vojvođansko pravo.
    Svim jezikoznancima i ostalim nacionalno opredeljenim - ovde niko, bar za sada, ne govori o stvaranju vojvođanske nacije, jezika ili crkve. Vojvodina može biti samostalna, a da npr.većinski jezik bude srpski, a da se većina građana izjašnjava kao Srbi itd. Svim nacionalnim i jezičkim čistuncima poručujem i da, kao što svi znamo, većina građana Austrije jesu Nemci, trećina građana Švajcarske se izjašnjava kao Nemci, druga trećina jesu Italijani itd. ne vidim problem da uz Srbiju, u bliskoj budužnosti postoji i samostalna Vojvodina.
    Bez obzira na sve ove zvanične kriterijume koji često učenici, studenti i uglavnom neupućeni građani koji su mahom nacionalno "svesni" koriste kao atribute državnosti, čini mi se da bi osnovna prednost samostalne Vojvodine bila to što bi se rešili srbijanskih hipoteka iz bliže i davne prošlosti i što bi, bez sumnje, živeli mnogo bolje.
    Pozdrav.
  • G

    30.10.2012 19:15
    @No - još samo da napravite mašinu za putovanje unazad kroz vreme, pa da ubacite vojvođansku naciju u istorijske spise u kojima trenutno nedostaju.
  • no

    30.10.2012 02:38
    http://youtu.be/erUxu1n2hbg?t=22s
    Srbende, nije lepo to što radite. 500 godina ste živeli u ljubavi sa Turcima, primili njihov jezik, običaje, odeću, kuhinju, gene... dok su jezik koji sada svojatate kao "srpski" očuvali vojvođani, hrvati i crnogorci.

    http://youtu.be/erUxu1n2hbg?t=22s

  • Podrška

    30.10.2012 01:59
    odgovor svima
    Naučite vi prvo razliku između naroda i nacije, ili prestanite da ih namerno poistovećujete zbog svojih malicioznih namera.

    1. Narod je grupacija ljudi koji se istovetno deklarišu tj. etnicitet.

    2. Naciju čine svi građani jedne države.

    3. Srbi nisu nacija, Srbi su narod.

    4. Građani Srbije su srbijanci.

    5. Građani Vojvodine su vojvođani.

    Nije u enciklopedijama bilo ni hrvatskog, ni bosanskog, ni crnogorskog, ni srpskog, dok Hrvatska, Bosna, Crna Gora i Srbija nisu postale nezavisne države i proglasile svoje zvanične jezike spram imena države tj. nacije pre 20 godina.

    Kada Vojvodina bude nezavisna, onda će se u enciklopedijama i na internetu kao opcija naći i vojvođanski jezik. Do tada ga govorimo pokušavajući da ga očuvamo od nasrtaja ćiriličara, dvopadežaša, jekavaca i ijekavaca koji bi da zatru sve vojvođansko.
  • www

    29.10.2012 18:41
    Zapravo, razmišljam o tome da podržim Vojvodinu kao državu, ali lupetanja na temu vojvođanske nacije me odvraćaju od toga! Hoće li me onda razni frustranti terati da se izjasnim kao pripadnik nacije koja ne postoji? BLJAK! VANU je glupost, a tu glupost podržavaju oni čije su glave pune još većih gluposti!
  • G

    29.10.2012 16:50
    @Podrška - navedite jedan jedini svetski udžbenik, enciklopediju, lingvističku katedru, koja pominje postojanje "vojvođanskog jezika". Osim toga, ovo što ste naveli o padežima bez obzira što nema veze sa pitanjem predstavlja vrhunac lupetanja koji se može pročitati - zbog čega niste kompletirali obavezno osnovno obrazovanje?
  • Vojvodina

    29.10.2012 16:34
    je Srbija
    "Vojvođanski jezik" kao i "vojvođanska nacija" ne postoje. To je politička podmetačina da bi se lakše progurala priča o nezavisnoj Vojvodini.

    @podrška
    Ne znam koliko ste "srbijanaca" (pretpostavljam da mislite na stanovništo Srbije koje živi južno od Dunava) upoznali do sada, ali bi ste se iznenadili da čujete kako koriste svih sedam padeža. Kao što na severu Srbije ima onih koji znaju samo dva padeža(kako ste lepo objasnili).
  • @Podrška

    29.10.2012 16:05
    kada naucite razliku izmedju jezika, padeza i dijalekta, vratite se ponovo da diskutujemo, dotle nemojte se vise blamirati molim vas
  • podrška

    29.10.2012 15:38
    @G
    Ja pišem i govorim vojvođanskim jezikom. To je jedan od nekoliko dijalekata južnoslovenskog jezika uz hrvatski, srpski, bosanski i crnogorski. Osnovna razlika između vojvođanskog i srpskog je u tome što srbijanci koriste samo dva padeža, dok vojvođani koriste sedam, kao i što kod nas nema jekavice ni ijekavice, već samo ekavica.
  • G

    29.10.2012 14:24
    @Podrška - hitno prekinite da se koristite zlotvorskim jezikom.
  • www

    29.10.2012 13:41
    E vala, VANU je poslednje za šta se treba boriti u Vojvodini! Kad biste samo znali ko je i kako tamo primljen, ne biste se mnogo za njih zalagali! Ni za SANU se ne bi vredelo baš mnogo potresati, ali VANU... to je čisti debakl!
  • podrška

    29.10.2012 12:17
    VANU izdrži! Neće ovi zlotvori još dugo gaziti Vojvodinu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna