"VANU će preživeti"

Predsednik Vojvođanske akademije nauka i umetnosti (VANU) Julijan Tamaš izjavio je da će ta institucija preživeti uprkos činjenici da je Ustavni sud Srbije osporio nadležnost pokrajinskih vlasti da je finansiraju.

Predsednik Vojvođanske akademije nauka i umetnosti (VANU) Julijan Tamaš izjavio je da će ta institucija preživeti uprkos činjenici da je Ustavni sud Srbije osporio nadležnost pokrajinskih vlasti da je finansiraju.

Tamaš je za "Dnevnik" rekao da osporavanjem nadležnosti Vojvodine da finansira VANU nije osporeno postojanje te akademije. On je ocenio da bi opstanak VANU formalno-pravno mogao biti doveden u pitanje tek eventualnim ukidanjem Statuta Vojvodine, ali je dodao da ni tada VANU ne bi bila ugašena.

"Regionalne akademije ne mogu se tako ukidati, one postoje svuda u svetu. Elementarno je ljudsko pravo da se ljudi udružuju u oblasti obrazovanja, nauke i kulture. I VANU će opstati, bilo kao ljuska od jajeta bez sadržaja ili, pak, s nekim sadržajem", poručio je Tamaš.

Predstavnici Vlade Vojvodine ranije su izjavili da se rešenje za problem finansiranja VANU traži u dogovoru sa Vladom Srbije.

  • Veliki Lala

    31.10.2012 12:49
    Podrška
    Najpre, da li je VANU nacionalna akademija nauka? Nije, nego je regionalna. Da li npr. u Nemačkoj postoje regionalne akademije nauka. Da, postoje (npr. Bavarska, Saksonska akademija nauka itd.
    Vojvodini niko ne može da brani osnivanje takve isntitucije, jer je to naše regionalno, odnosno vojvođansko pravo.
    Svim jezikoznancima i ostalim nacionalno opredeljenim - ovde niko, bar za sada, ne govori o stvaranju vojvođanske nacije, jezika ili crkve. Vojvodina može biti samostalna, a da npr.većinski jezik bude srpski, a da se većina građana izjašnjava kao Srbi itd. Svim nacionalnim i jezičkim čistuncima poručujem i da, kao što svi znamo, većina građana Austrije jesu Nemci, trećina građana Švajcarske se izjašnjava kao Nemci, druga trećina jesu Italijani itd. ne vidim problem da uz Srbiju, u bliskoj budužnosti postoji i samostalna Vojvodina.
    Bez obzira na sve ove zvanične kriterijume koji često učenici, studenti i uglavnom neupućeni građani koji su mahom nacionalno "svesni" koriste kao atribute državnosti, čini mi se da bi osnovna prednost samostalne Vojvodine bila to što bi se rešili srbijanskih hipoteka iz bliže i davne prošlosti i što bi, bez sumnje, živeli mnogo bolje.
    Pozdrav.
  • G

    30.10.2012 19:15
    @No - još samo da napravite mašinu za putovanje unazad kroz vreme, pa da ubacite vojvođansku naciju u istorijske spise u kojima trenutno nedostaju.
  • no

    30.10.2012 02:38
    http://youtu.be/erUxu1n2hbg?t=22s
    Srbende, nije lepo to što radite. 500 godina ste živeli u ljubavi sa Turcima, primili njihov jezik, običaje, odeću, kuhinju, gene... dok su jezik koji sada svojatate kao "srpski" očuvali vojvođani, hrvati i crnogorci.

    http://youtu.be/erUxu1n2hbg?t=22s

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.