Info
03.08.2014.
08:01
Novim Zakonom o radu, radne knjižice prestaju da važe od 31. decembra 2015. godine, dok će evidencija i uvid u isplate biti potpuno u elektronskoj formi.
  • nur

    03.08.2014 14:14
    arbajt
    Ovo nema veze sa nemackim,zanima me samo jedno za cega salterski radnici primaju platu ako im mi u eri elektronike,povezivanja sve donosimo i nabavljamo i predajemo ,licno iskustvo iz penzionog fonda gde se moralo ici tri puta da bise samo penzija prebacila na drugi tekuci racun,a svojim ocima video da imaju sve podatke u kompjuteru..ne nego sam morao ponovo sve formulare da popunjavam...mmaaa na cega to lici na drzzzaaavvuuu,znaci salterski radnici primaju platu da birekli ..DA UREDU JE ILI idite i nadjite fali vam jos jedan papir uzgred jos su i drski i bezobrazni ...cast izuzetcima,normalno ovo je sve smisljeno problem se resava padom sistema,jer cemo onda morati da placamo silne dokaze da smo radili eeeeeeee ma idite bre,....ovaj narod stvarno ima strpljenj da se ovako neizivljena politika i politicari igraju zmurke..
  • Brus Vilis

    03.08.2014 10:50
    Pre dve godine sam išao da overim zdravstvenu knjižicu, a šalterska radnica kaže: "Kako vi mislite da overite knjižicu za nekog ko je već 4 godine mrtav?" Ja se zabezeknuo. "Šta pričaš ženo, pogledaj ličnu kartu, uporedi podatke, vidi sliku, to sam ja, zar ne vidiš? Uostalom, šta misliš kako sam produžio ličnu kartu pre 2 godine, ako sam već 4 mrtav?" I dobro, sredilo se to, ali uz još 2-3 dolaska u Fond i kojekakve molbe i zahteve koje sam morao popuniti, kao da sam ja kriv pa moram dokazivati da sam živ. Službenica koja je unosila podatke prethodnog puta se zeznula za jedan broj i tako me sahranili umesto nekog nesrećnika, u tome je bio štos. Ko zna šta je bilo s tim čovekom, možda je neko još 4 godine dobijao njegovu penziju, ne znam? A tu u redu je bio i čovek koji je podnosio zahtev za penziju. Njemu nestalo 10 godina. Službenica ga pita: "Gde ste bili od 1990. do 2000.?" Čovek odgovori: "Pa tu, u Elektrovojvodini, ceo život sam tu radio.". Ona mu kaže: "E, pa nisu vam uplaćivali staž u tom periodu, morate to s njihovom službom."

    Tako da mislim da elektronsko arhiviranje podataka neće biti ništa lošije od dosadašnjeg gomilanja hartije u nekim arhivskim magacinima.
  • Losha

    03.08.2014 08:48
    Karakteristika
    Kakve su to loshe karakteristike?
  • DTD

    03.08.2014 08:37
    lud zbunjenog
    To je još jedan način da nas hebavaju, kada i ako doživimo 65. Tada će biti: joj pao nam sistem, imali smo virus, pa su vaši podaci trajno izgubljeni... Pa ti dokaži radni staž. Moja komšinica, koja je radila u prosveti, nekada i po 2-3 škole, svoju je radnu knjižicu skenirala, za svaki slučaj, ako neka nafrakana sekretarica ili šalteruša slučajno zaturi rk, pa da bi lakše dokazala gde je sve radila, a i čuva sve ugovore o radnom odnosu. Nažalost, ali u ovoj banana državi primorani smo na gomilanje papirologije tj. svako mora imati svoju ličnu /kućnu/ arhivu za ne daj Bože...
  • 03.08.2014 08:29
    A onda padne sistem i s njim tvoji planovi za penziju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna