Info
09.10.2014.
19:26
Vest da se priprema novi zakon, znatno stroži od postojećeg, pušači i ugostitelji dočekali su razočarano i besno.
  • Jack

    10.10.2014 08:35
    smanjenje priliva u Buđet
    Nije tacno da je u okruzenju totalno zabranjeno pusenje, evo i dokaza kako je to regulisano u Hrvatskoj
    http://possector.hr/hr/blog/zabrana-pusenja-tumacenje-zakona-o-zabrani-pusenja-predvidena-ventilacije-za-kafice-i-restorane
    Prvo su zabranili totalno, da bi posle nekog vremena uveli da uz dobru ventilaciju je dozvoljeno...jer promet je draticno opao i punjenje buđeta porezom od prometa ugostiteljskih objekata je drasticno opalo. U Crnoj Gori i Makedoniji je pusenje dozvoljeno u zastakljenim zimskim terasama.
  • Duvandžija

    10.10.2014 08:29
    Zamena teza
    Netolerancija je zapravo potpuno na strani nepušača. Nije li i sada na snazi zakon po kojem u lokalu pušenje može biti u potpunosti zabranjeno ili u potpunosti dozvoljeno? Ako vam dim smeta, zašto uopšte ulazite u lokale u kojima je pušenje dozvoljeno? Jasno su označeni crnom nalepnicom 'dozvoljeno pušenje'. Sa druge strane imate lokale jasno označene belom nalepnicom 'zabranjeno pušenje' u kojima ćete se osećati prijatno i u kojima vas niko neće trovati, itd. U takvima me nećete videti i neću vam smetati. Ne postoji racionalan razlog za potpuno ukidanje takvih lokala. To ne mogu da shvatim drugačije nego kao napad na moju ličnu slobodu izbora. Punoletan sam i ako hoću da se trujem, to je moje pravo. Ja vas ne primoravam da budete kao ja i najmanje što od vas očekujem je da me ne primoravate da budem kao vi, zdrav, mudar, vegetarijanac, vegan, i šta ti ja znam. Sedite u vašim belim lokalima i '...čuvajte se ajkula, motrite na ljude - ovo su nesigurna vremena, miki ostani kod kuće...'
  • Nikola

    10.10.2014 08:25
    Niko se ne seća
    Očigledno da se ovde niko ne seća vremena kada je pušenje bilo dozvoljeno u gradskom prevozu.
    Da li mislite da je odluka o zabrani pušenja u autobusima bila pogrešna, ili biste se rado gurali u špicu sa ljudima čije cigarete vam gore ispred očiju, a pepeo pada svuda?

    Ok, lepo od vas pušača što mislite da svi treba da imaju izbor, ali navedite mi jedno mesto u gradu gde je zabranjeno pušenje i gde nepušači mogu da uživaju prostoru koji ne smrdi na duvan.
  • lola

    10.10.2014 08:11
    Da li to portal lobira za pušače? Sram vas bilo!
  • Srafciger

    10.10.2014 07:24
    za razliku od njih:
    nepušači oduševljeni
  • 10.10.2014 06:12
    Za gospođu Slađanu malo pojašnjenje, zakon se ne zove ZABRANA PUŠENJA već "Zaštita nepušača od štetnog dejstva duvanskog dima". To što neko jede brzu hranu ugrožava samo njega dok neko ko puši u zatvorenom peostoru ugtožava i nepušača. Pušenje će i dalje biti dozvoljeno ali na otvorenom..........
  • v

    09.10.2014 23:47
    dosadšnjim preventivnim merama, već je broj pušača opao za oko 40 odsto.Ne bih rekao možda je opao broj kupovine cigareta na trafikama usled sveopšte bede i skupih cigareta ali zato se duvan i cigarete ispod tezge puše samo tako!
  • ne pušač

    09.10.2014 22:06
    a sad u kafanu
    Najzad, odo da nadoknadim sve lude kafanske provode koje sam izbegavao zbog dima :)))
    Kafana bez dima, baš dobro zvuči. Zavisnici ko vas šiša, lečite se. Hrana će vam postati ukusnija a finansijska situacija bolja.
  • Vladimir

    09.10.2014 20:51
    Naravno da treba!
    Pusaci su najbahatija i ultra samoziva sorta ljudi. Najbitnije na svetu je da oni mogu da puse i da truju sve oko sebe. Kakav glup komentar osobe u tekstu da treba da se zatvore restorani brze hrane jer su i oni nezdravi - ako odlucim da jedem brzu hranu stetim samo sebi i nikom drugom. Pored mene dokj jedem hamburger od 1300 kalorija moze sedeti vegeterijanac koji nece imati nikakve posledice time sto se fizicki nalazi pored mene dok jedem hamburger. Strasno je sto se kod nas nepusaci tretiraju kao anomalija i izrodi. Cudo jedno kako pusaci uvek nadju razloga zasto oni imaju pravo da puse gde i kad hocei da truju okolinu...prosto za ne poverovati kako su se kod nas izvrnule vrednosti za 180 stepeni - pusenje je postalo prihvatljiva i normalna pojava dok su nepusaci saternai u cosak. U normalnom svetu je totalno suprotno...valjda zato i ne pripadamo normalnom svetu.
  • Toma

    09.10.2014 20:36
    bilo bi lepo ali ništa od toga
    ovde mnogi puše i samo se povećava broj pušača pogotovu međ omladinom koja je zastranila žestoko. Oni više ni ne piju, oni se Truju alkoholom.
    Ja sam prestao da idem po "klubovima" kako se to danas zove, jer su to gasne komore i to ne podnosim.

    Sumnjam da će ovakav zakon zaživeti sve i da se donese, jer ni postojeći koji je lakši za sprovesti nije sproveden. Kao i uredba o radnom vremenu lokala u Novom Sadu, koja je na snazi a svi se prave blesavi i kafići rade do koliko god hoće. Tako će biti i sa ovim.
  • 09.10.2014 20:15
    Srce mi se slama. Ja zbog trovača ne izlazim po kafićima, pa hajde da malo zamenimo uloge. Truju i mene i sebe o svom trošku, a leče se o mom. Ko sam sebi to radi i bezobziran je prema ostalima (nepušačima) ne može da ima moje razumevanje.
  • 09.10.2014 20:04
    I ja sam ogorčen kad mi duvaju u facu.
  • ex duvandžija

    09.10.2014 19:46
    u restoranima apsolutno treba zabraniti, ali u klubovima, kafanama bi trebalo da postoji odvojeni prostor za pušače. Inače kada je reč o slobodnom ličnom izboru, onda je upravo problem u tome, što se paljenjem cigarete nepušačima oduzima sloboda izbora i moraju da udišu smrad hteli to ili ne. Prema tome, primarnije je pravo nepušača, pušači moraju da nauče da namiruju svoju ovisnost tako što neće drugima ograničavati lične slobode. Osim toga bi trebalo definisati i prava nerođene dece. Kada vidim u betaniji kako trudnice dime u dvorištu, smuči mi se život...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna