Info
19.11.2014.
17:28
Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković izjavio je danas da u štrajku započetom u ponedeljak učestvuje ukupno 1.058 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, što je, prema njegovim rečima, oko 67 odsto škola.
  • marko

    20.11.2014 08:50
    Istrajte, a ne kao sindikat zdravstva i njegovi članovi!Dali im šarene laže, i svima dobro osim sirotinji, koja jedva prehranjuje porodicu,o režijama da se negovori!Nazadnjačka bagra!
  • 20.11.2014 08:36
    Anonimus- pred 30 učenika@ Ja znam u moje vreme profesor kada se jednom proderao, jedan učenik se bukvalno upišao. Profesor nije dozvoljavao ni najmanje nepristojno ponašanje na njegovom času.
    Na svako nepristojno ponašanje profesor treba da ima odgovor i odgovarajuće treba da reagujue. Ko galami isterati iz časa i poslati ga kod direktora, i upisati neopravdani čas. Ko ne sluša, jedinicu u dnevnik. Kada se dobacuje prvo upozoronje pa kec u dnevnik. Ukoliko učenik ili roditelj preti zbog loših ocena, to prijaviti policiji i zatražiti od roditelja da ispiše dete iz te škole i nađe drugu školu. Ako pretnje nastavljaju, tog učenika isključiti iz škole. Ako učenik nasrne na tebe fizički, zvati policiju i pokrenuti isključenje tog učenika iz škole. Pa nek nađe drugu školu za takve delikvente ako može. A mogu u specialnu školu za mentalno zaostale gde im se posvećuje posebna pažnja. Tako je bilo pre. Škola treba da bude za učenike a ne za buntovnike i vandale. Takođe dobar profesor uvek može da improvizuje, bez obzira na zastarelu tehnologiju. Mnogo je bitnije kako predavati a ne čime predavati. U današnje vreme i radnici u proizvodnji ne rade više 8 sati, već 10-12 sati na radnom mestu. Ili otkaz ako neće. I kada odu kući tako mrtvi umorni, čekaju ih kućni poslovi i obaveze. Svima je teško. Niste jedini. I to treba prihvatiti jer drugo nema. Svi bi mi želeli da je drugačije, ali kada ne može. A život nije zlatna ribica da nam ispunjava želje na žalost.
    Ili smo dorasli zadatku i situaciji, ili puštamo ko jeste.
  • @Prosvetar Anonimus

    20.11.2014 08:24
    pitanja
    Zašto onda radno mesto u prosveti u novosdskim školama - naravno, uz debelu vezu, košta cirka 10.000 EUR? I još se otimaju o isto? Biće da ipak nije tako loše. Da, imate sednice i posle završetka školske godine - cirka 2-3 sata dnevno, par dana posle završetka nastave i 1-2 dana pre početka 1. septembra. A 7 časova dnevno - pa tako svaki dan - čini normu od 35 časova nedeljno. Svi znamo da je puna norma za nastavnika 20 časova nedeljno, što znači 4 časa (slovima: ČETIRI ČASA - 180 MINUTA) dnevno, tako da ni ta priča ne pije vodu. Što se tiče loših udžbenika - tu ste u pravu, ali, niko Vas ne tuče po ušima da ne možete da pripremite čas na zastarelim nastavnim sredstvima - grafo folijama i da tako deci približite gradivo. Kad ih jednom pripremite (graf-folije), imate ih do penzije. A deca nisu bezobrazna kod svih nastavnika - samo kod onih koji ne rade svoj posao: koji ne pripreme čas i ne umeju da zainteresuju i zaposle decu na svom času, jednom rečju - kad je deci dosadno. Nažalost - to je kod velike većine nastavnika, čast izuzecima. Ostali su po principu "dajte mi dobrog đaka, pa da vidite kakav sam ja nastavnik."
  • 20.11.2014 08:07
    Tačno tako. I uvek štrajkuju ovi što dobijaju iz budžeta Srbije umesto da cene što dobijaju redovno platu i što imaju uopšte posao. Ne znaju kako je na mnogim drugim radnim mestima gde plata ili kasni ili radnici dobijaju otkaze.
    Mnogi bi bili presrećni da imaju posao i da dobijaju redovnu platu, bilo kakva da je.
  • @Mamika

    20.11.2014 03:07
    ...fata me panika???
    Molim vas,u svom interesu i interesu ostalih ljudi i njihove dece, ne govorite gluposti.
  • 19.11.2014 22:13
    ...Nastava se završava polovinom/krajem juna, i onda kreće bezobrazno dugi godišnji odmor. Naravno - da li brojiš na koliko sednica i nastavničkih veća treba otići nakon završetka školske godine, na kojima se suvoparno predstavlja statistika koja veze sa suštinom nema?
    Nova školska godina počinje 1. septembra, ali već od polovine avgusta ponovo slede sednice, veća, pripreme za narednu školsku godinu, popravni ispiti (za koje takođe treba obaviti pripreme) na kojima učenik više NE SME da padne i ponavlja razred, te se zapitaš koja je uopšte svrha održavanja tog ispita?
    Da li si doživela da ti najpre učenici, a zatim i roditelji cenjenih i večito sirotih, oštećenih đaka prete zbog (zaslužene) slabe ocene? I tim jadnim učenicima ostavljenim na milost i nemilost bahatih profesora i nastavnika NIKO NEMA PRAVO da prigovori, ali zato si ti na tapetu kadgod neki od tih sirotih, unesrećenih đaka umisli da su mu neka prava ugrožena?
    I tako iz dana u dan, iz godine u godinu, do penzije.
    I onda kada konačno dočekaš penziju, shvatiš da će ti trebati nadljudske muke da povežeš kraj s krajem, pošto će ti od "ogromne, bezobrazne plate od ČAK 40 000 dinara" (ukoliko imaš sreće da primaš toliko "mnogo") ostati jedva korica hleba.
    Pri tome, obaveza je najpre RODITELJA da tu sirotu, jadnu decu vaspitaju i izvedu na pravi put, a ne da školu doživljavaju kao odlagalište i nastavnike kao bebisitere. U školi se veoma lepo vidi koji roditelj je uspešno obavio svoju roditeljsku dužnost.
    Mislite o tome.
  • 19.11.2014 22:12
    Mamika, da li si ikad stala za katedru pred 30 učenika od kojih 20 galame, ne slušaju, a i kad prate nastavu to čine sa podsmehom, dobacuju, tipkaju mobilne telefone, slušaju muziku... i pokušala da održiš čas bez prekida, da predstaviš učenicima lekciju na najbolji način na koji umeš uz pomenute uslove (da ne govorim o zastareloj tehnologiji i udžbenicima koji u ogromnoj meri koči napredak obrazovnog sistema)? I tako 5, 6 ili 7 časova zaredom u jednom danu? I tako 5 dana u nedelji, narednih 10, 15, 25 godina? A kad dođeš sa nastave, kao i vikendima, ne izvališ se u fotelju nego pripremaš lekcije za naredne dane?
    Uz to, da ne bi zakačila packe od inspekcije u obavezi si da popunjavaš gomiletinu administracije koju verovatno ni oni oposumi u ministarstvu ne šljive, ali božemoj, to je bitnije nego da deca nešto korisno nauče?...
  • Mamika

    19.11.2014 19:49
    ???
    Pa OVI i kad rade,kao da nne rade, tako da nam se isto vata! Kakvi prosvetari ??? Sve s koca i konopca!? Katastrofa opšta,što se vidi po toj jadnoj deci,koju oni uče! Samo ih treba pustiti da štrajkuju, a onda im daati plate za onoliko sati,koliko su radili, kao i svim ostalim radnicima!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna