Autor: Žarko Bogosavljević - zarkob@021.rs

Novi Sad
06.02.2021.
10:11 > 15:35
Centralni novosadski trg, Trg slobode okružen je nizom lepih građevina, ali se zbog svoje veličine uvek izdvajala Crkva Imena Marijinog koju Novosađani zovu "Katedrala".
  • M

    08.02.2021 16:22
    Hvala 021 na lepom tekstu!Zelim samo da dodam ,sto nije napisano u tekst, da je arhitekta crkve bio Djerdj Molnar.Inace,1903.pozar je unistio ceo krov crkve,postoji i fotografija.
  • Podseti se da si

    06.02.2021 16:21
    grad, Novi Sad :)
    Bio sam u Novom Sadu 2018' godine, i moja drugarica koja je rodjena u NS i tu zivi blizu 40' godina, nikad nije bila unutar crkve Imena Marijina. Krstena je kao pravoslavka mada nije vjernica. Ja sam bio unutra i crkva je u jako losem stanju. Fasada se raspada na mnogo mjesta i potrebna joj je konkretna obnova. U Varadinu je crkva sv. Jurja koja je fenomenalan primjer vojnog baroka, koja ima svoje katakombe u kojima su se sahranjivale vazne licnosti tog vremena. Biskupi, visoki oficiri, zasluzni gradjani tog vremena. Katakombe se otvaraju svake godine 1.11 na blagdan Svih svetih. Istu joz zovu i carska crkva jer su je posjetili Franjo 1 i Franjo Josip kao i Aleksandar Karadjordjevic. U njoj je kao mladi kapelan stolovao Josip Juraj Strosmajer, a krsten je najslavniji Petrovaradic i slavni Hrvatski ban i veliki vojskovodja Josip Jelacic Buzimski. Uz samu crkvu se nalazi i samostan koji je rezidencija Srijemskog biskupa Đure Gašparovića. Crkva je otvorena nedjeljom kada se odrzava misa, pa ju je moguce posjetiti jer se radi o reprezentativnom objektu koji ima nemjerljivu vrijednost za gradjane Varadina i NS a, kao i za kulturnu ponudu. U proslosti su turisticki vodici ne svi, ali veci broj njih na pogresan nacin tumacili posjetiteljima njenu povijest, tako da su crkvene vlasti otkazali to gostoprimstvo. O cemu se tocno radilo, ne znam, ali tako je rakao velecasni Marko Loš. Ipak ima naznaka da ce opet biti dozvoljeno vodicima da vode ture u obilazak crkve sv. Jurja. Lp za NS :)
  • Istina

    06.02.2021 15:59
    1694 i mongoli?? Ja sam mislio da je ovo sveta Srpska zemlja i da su srbi ovde bili od uvek
  • Neusatz

    06.02.2021 15:00
    Katedrala je bila završena 1894 godine.
  • Ivana

    06.02.2021 14:19
    Obnova
    Katedralu je neophodno obnoviti i spolja i iznutra... Udjite unutra pa vidite sami, nece Vas "ugristi" ako niste iste veroispovesti. Svi sakralni objekti Novog Sada su nase kolektivno blago u svakom smislu i zasluzuju da tako budu tretirani (podjednake finansijske donacije za odrzavanje za sve). A ne da se stalno grade nove crkve. Valjda prvo ne dozvoliti da one starije "dodju" u ruinirano stanje, kako bi onda neko to iskoristio kao izgovor za rusenje... Sto se tice okolnih kafica, jedino se protivim da deca igraju futbal u Porti, jer lopta moze pogoditi neki vitraz.... To je naravno na Gradu i roditeljima, ne krivica decice.
  • DjuroPalica

    06.02.2021 13:03
    Nisam znao ovo za Mongole, mislio sam da je pre 1694 ovde bila nenastanjivo podrucje - mocvara.
  • @Cale

    06.02.2021 12:36
    I jeste i niste u pravu.

    Nekako zaista deluje degutantno da bašta kafića bude uz crkvu.

    Ali, tako je npr. na mnogim mestima na Zapadu. Npr. Heidelbeg.
    Uz crkvu dozidani lokali gde se prodaje sve i svašta - suveniri, kafići...

    U suštini, na Zapadu, naročito u protestantskim delovima vlada pametno/racionalno mišljenje da crkve ne samo da su crkve, nego su i građevine koje ne treba da zvrje prazne, nego treba maksimalno iskoristiti.
    Stoga, kad u njima se ne održavaju mise, još kako crkve mogu ugostiti razne druge manifestacije, sastanke raznih udruženja, naročito humanitarnog karaktera.

    To zaista deluje kao normalno rešenje, jer je neracionalno da objekti zvrje prazni veći deo vremena.

    "Katedrala" je barem povremeno ugostila svetovne koncerte.
    A SPC crkve (novokomponovano: hramovi) nikad ništa ne ugoste, samo redovne liturgije i komercijalna (naplativa venčanja, krštenja).

    Uzgred, slovačka crkva u NS je večito zatvorena i zaključana. To nije u redu.
  • realno

    06.02.2021 12:16
    za Crvenka
    Kako crkva ubire prihod od okolnih lokala? A da ne plaća porez, to može.
  • realno

    06.02.2021 12:11
    Kako se čini, otpadaju dekorativni delovi fasade, a ostalo izgleda u redu, fasadna cigla, krov itd.
    Da li je moguće da u crkvi sveštena lica ne znaju tačno kad je ponovo sagrađena.
  • Cale

    06.02.2021 11:38
    Sklonite bastu kafane koja se naslanja na zid crkve. Ne samo da je estetski odvratno nego i degutantno! Jel moraju kafane da se prosire na svaki kvadratni santimetar?
  • DD

    06.02.2021 11:35
    SAT
    da li znate ko je organizovao, nabavio sat??? jako interesantno
  • Mire

    06.02.2021 11:26
    Prelepa crkva, centar bi bio sasvim običan bez nje.
  • Crvenka

    06.02.2021 10:55
    Bot
    Crkva ubire prihode od okolnih lokala, a kada treba održavati onda se traži od grada. Porez neće da plate :-)
  • mislim

    06.02.2021 10:48
    mislim da je vreme da tu stavimo jednu lepu zgradurinu, sa malo parkinga okolo. ako tu otpadaju delovi fasadeta još i sat ne radi, sigurno možemo reći da je ruglo, a i pacove, zmije i narkomane možemo pominjati. Katolička crkva je bezveze da bude u pravoslavnom sadu. narod voli novo, a ovo je već previšetna istom mestu.
    (za slučaj da gradonačelnik pročita komentar: ŠALILI SMO SE GRADONAČELNIČE, NEMOJTE RUŠITI NIJEDNU CRKVU, MOLIM VAS!
  • 06.02.2021 10:23
    Otpadaju nedavno, pre par godina, postavljeni novi delovi takozvane "građevinskie plastike" koja je od gipsa ili sementnog maltera, ali ti radovi odrađeni tako da se sad vidi kako.
    Jedino se ne vidi ko je to radio i ko je to plaćao. Koliko se sećam to je plaćao Grad.
  • Goran

    06.02.2021 10:18
    Hvala za odlican tekst o ovom prelepom objektu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna