Novosadski informativni portal 021

Projekti

Skijanje od novembra

Ski sezona na Kopaoniku počeće, umesto krajem decembra, već 15. novembra i trajaće sve do 1. maja, zahvaljujući najnovijoj opremi za proizvodnju veštačkog snega i akumulaciji vode Duboka.

I Tesla fest u krizi

Osnovci, studenti tehničkih nauka, kao i iskusni pronalazači izložili su svoje izume na ovogodišnjem sajmu inovacija – Tesla Festu.Prema rečima organizatora manifestacije Anđelka Glavaševića nikada do sada nije bilo dovedeno u pitanje održavanje ovog sajma, a ovoga puta jeste. Zbog ekonomske krize prisutan je manji broj izlagača nego prethodnih godina, oko sto njih, a izloženih izuma ima oko 300. Pored učesnika iz naše zemlje učestvuju i izlagači iz Rusije, Ukrajine, Republike Srpske i Hrvatske. Osim novih patenata, na Tesla festu će biti organizovane radionice, kao i seminar o zaštiti intelektualne svojine. Tesla fest traje do četvrtka na prvom spratu Spensa. Ulaz je slobodan.

Prodaja karata pre dozvole za let

Niskobudžetna aviokompanija "Flaj Niki"  počela je da prodaje karte za liniju Beograd - Beč za putovanja od 1. februara naredne godine.

Umro pevač grupe Bojzon

Pevač grupe "Bojzon" Stiven Gejtli (33) pronađen je mrtav u subotu na Majorci, gde je bio na odmoru, preneo je BBC.

Trenutak istine preterao

Članovi Saveta Republičke radiodifuzne agencije nisu se oglasili povodom poslednje emisije "Trenutak istine" emitovane u sredu na TV Pink, u kojoj je voditeljka ovog kviza Tatjana Vojtehovski svoju gošću pitala "Da li ste ikada doživeli orgazam tokom seksualnog odnosa sa vašim ocem?"

42. međunarodni sajam lova, ribolova i sporta

Najveća sajamska priredba iz oblasti lova, ribolova i sporta u regionu LORIST i ove godine, do nedelje 11. oktobra, okuplja najznačajnije proizvođače i zastupnike vodećih svetskih brendova na tržištu Srbije.Sajam je šansa da se predstave mogućnosti ribolovnog i lovnog turizma, domaći i strani proizvodi namenjeni lovu i lovcima, kao i trofeji. Ekonomska kriza utiče i na ovu granu privrede, ali kako izlagači kažu, oseća se boljitak te se svi nadaju boljim vremenima u predstojećem periodu.

Novi album Ejmi Vajnhaus

Novi album Ejmi Vajnhaus trebalo bi da bude završen iduće godine, saopštila je njena diskografska kuća Ajlend. "Čuo sam nekoliko demo snimaka i potpuno su me 'oborili'", izjavio je kopredsednik kompanije Darkus Biz. Njen poslednji album "Back To Black", koji je prodat u 10 miliona primeraka i koji je osvojio pet Gremija, objavljen je pre tri godine.

Čip vraća vid

Osobe koje su potpuno izgubile vid tokom života, mogle bi ponovo da progledaju uz pomoć novog čipa, takozvanog bioničkog oka, koji se ugrađuje na zadnju stranu očne jabučice. Ovo se na žalost ne odnosi i na osobe koje su slepe od rođenja, jer oni nemaju obrasce prepoznavanja i njihov mozak ne zna kako da procesuira vizualne informacije.

Nobel za književnost Herti Miler

Nemačka spisateljica Herta Miler dobila je Nobelovu nagradu za književnost za 2009. godinu, saopštila je Akademija u Stokholmu. Milerova, koja ima rumunsko poreklo, postala je poznata pišući o teškim uslovima pod režimom Nikolaja Čaučeskua. 

"Flaj Niki" još nije dobio dozvolu

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije još nije dao dozvolu niskotarifnoj aviokompaniji "Flaj Niki" za letove iz Beograda.

Biraju se ekonomske diplomate

Ekonomske diplomate Srbije biće izabrane do kraja godine, a preuzeće dužnost u svetskim metropolama na proleće, saznaju Novosti u Ministarstvu ekonomije, koje je raspisalo konkurs.

Smanjenje činovničke kase

Takozvana "racionalizacija državne uprave" u Srbiji, koja ovih dana, u hroničnom budžetskom škripcu i pod pritiskom zahteva MMF-a, treba da (po ko zna koji put) otpočne Vladinim predlozima o izmenama zakona o državnim službenicima, kao i promenama niza drugih propisa koji regulišu organizaciju same Vlade i drugih državnih ustanova i službi, ponovo je skrenula najširu javnu pažnju na činovništvo kao društveni sloj koji, sa oko 500.000 "pripadnika", zapravo predstavlja najmoćniju socijalnu grupu u državi – a koja je, pritom, u stalnom usponu (pre četiri godine bilo ih je "tek" 405.000).

Ingmar u Sinagogi

Klavirski duo Ingmar nastupa u četvrtak u Sinagogi, u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada.

Od februara do Beča za 29 evra

Austrijska niskobudžetna aviokompanija "Flaj Niki", u vlasništvu bivšeg vozača "Formule 1" Nikija Laude, dobila je privremenu dozvolu da od 1. februara 2010. godine leti na relaciji Beograd-Beč, saznaje "Politika".

Ugrožene freske u Gračanici

Freske u manastiru Gračanica, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, ugrožene su i u veoma lošem stanju, a isključenje struje manastiru pospešuje njihovo propadanje. Istoričar umetnosti Radomir Petrović izjavio je da je stanje u kojem se nalaze freske u Gračanici teško i da ništa nije učinjeno na njihovoj zaštiti posle sukoba na Kosovu 1999. godine.

"Da smo više čitali, mnoge bi se stvari drugačije odvijale"

Peti po redu Jesenji festival knjige na  Spensu održava se na prvom spratu, na platou ispred Gradske kafane, do 17. oktobra. Direktor Udruženja izdavača i knjižara Vojvodine, inače organizatora ovog festivala, Roman Vehovec, rekao je da je stanje u izdavaštvu poprilično teško kao i to da svaka kriza, pa i ova ekonomska sada, prvo pogada "knjigu". On je dodao i to da je nasilje koje se dešava u poslednje vreme kod nas upravo rezultat nečitanja. "Da smo više čitali, mnoge bi se stvari drugačije odvijale", zaključio je na kraju Vehovec. Kako su najavili u udruženju, posetioci ce naslove brojnih izdavača moći da kupuju sa značajnim popustima, pa je ovo možda i prilika da knjiga postane jedna od navika građana Srbije, da bi konačno postala i potreba.    

Nefertiti premeštena u Novi muzej

Čuvena bista egipatske kraljice Nefertiti, stara 3.300 godina, preseljena je u svoj novi stalni dom - renovirani berlinski Novi muzej. Zvaničnici muzeja saopštili su da je Nefertiti u nedelju premeštena iz obližnjeg muzeja Altes, u kojem je godinama bila izložena. Bista od gipsa i krečnjaka biće predstavljena posetiocima Novog muzeja 17. oktobra, kada zdanje bude ponovo otvoreno.

Hilari Mantel dobitnica Bukera

Britanska autorka Hilari Mantel ovogodišnja je dobitnica nagrade Man Buker, za roman o političkim intrigama tokom vladavine kralja Henrija VIII. Roman "Wolf Hall" priča je o pobuni podstaknutoj željom britanskog kralja da se oženi Anom Bolen, ispričana iz perspektive kraljevskog savetnika Tomasa Kromvela.