Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

Evakuisan Evropski parlament

Požar u trafostanici izazvao je danas nestanak električne energije u nekoliko oblasti Brisela, zbog čega je i osoblje Evropskog parlamenta moralo da bude evakuisano.

Austrija zavejana prvim snegom

U višim predelima na zapadu i jugu Austrije pao je sneg uz pad temperature i do 15 stepeni, a u planinskim predelima snežni pokrivač je visok do 25 centimetara.

Satelit pada krajem nedelje, ne zna se gde

Naučnici Američke svemirske agencije NASA javili su kako se njihov šest tona težak istraživački  satelit, veličine autobusa, obrušava prema Zemlji, a na njenu površinu bi trebalo da padne u petak. Ili u četvrtak. Možda i u subotu.

Požar na Ibici

Zbog šumskog požara koji je izbio na španskom ostrvu Ibici evakuisano je oko 1.200 ljudi, saopšteno je danas iz agencije za zaštitu prirodne sredine na Balearskim ostrvima.

Hapšenja zbog terorizma u Britaniji

Sedam ljudi je uhapšeno u Birmingemu u okviru velike protivterorističke operacije, saopštila je danas britanska policija i napomenula da hapšenja nisu povezana s političkom konferencijom u tom gradu.

Proneverili skoro 3 milijarde dolara

Državni tužilac Irana Golam Hosein Mohseni Edžei objavio je da je uhapšeno 19 osoba osumnjičenih da su učestvovali u bankarskoj proneveri 2,6 milijardi dolara, što je opisao kao najveću finansijsku korupciju u istoriji Irana.

20 demonstranata ubijeno u Jemenu

Najmanje 26 učesnika antivladinih protesta je ubijeno, a 200 je ranjeno u Jemenu, kada je policija počela da puca na njih, saopštili su lekari.

Zemljotres u Indiji - 63 mrtvih

U snažnom zemljotresu koji je pogodio severoistok Indije, Nepal i Tibet poginule su 63 osobe, ima dosta povređenih, a oštećeno je više od 100.000 kuća.

Stranka Angele Merkel izgubila izbore u Berlinu

Socijaldemokratska partija (SPD) berlinskog gradonačelnika Klausa Voverajta pobedila je na današnjim pokrajinskim izborima u Berlinu Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) kancelarke Angele Merkel.

Separatizam u Belgiji

Nekoliko hiljada flamanskih nacionalista održalo je danas skup na periferiji Brisela tražeći pravo na deo teritorije Belgije.

Norveška priznaje Palestinu

Norveška će priznati palestinsku državu, najavio je danas šef diplomatije te zemlje Jonas Gahr Store, dok se Palestinci pripremaju da zatraže priznanje državnosti u Ujedinjenim nacijama (UN) 23. septembra.

I Hrvatskoj bilo bolje u SFRJ

Hrvatska se bolje snalazila u okviru nekadašnje Jugoslavije kada je ostvarivala najviše stope rasta bruto društvenog proizvoda (BDP) - od 1952. do 1965. godišnje čak 9,5 odsto, piše riječki "Novi list".

Njujork tajms slavi 160. rođendan

Njujork tajms, jedan od najuglednijih američkih listova, danas slavi 160. rođendan koji dočekuje kao najtiražniji lokalni list u SAD, a treći u državi.

Bler se tajno sastajao sa Gadafijem

Bivši britanski premijer Toni Bler tajno se pre nekoliko godina sastajao sa Moamerom Gadafijem, u mesecima koji su prethodili oslobađanju bombaša iz Lokerbija Abdelbaseta al-Megrahija iz britanskog zatvora, piše danas "Sandej telegraf".

Obama uvodi veći porez za bogate

Američki predsednik Barak Obama predložio je povećanje minimalne poreske stope za bogate građane koji zarađuju više od milion dolara godišnje, kako bi je izjednačio sa stopom za srednju klasu, piše "Njujork tajms".