Autor: Nezavisne novine

Zabava
23.05.2018.
13:04 > 13:28
Gotovo svi znamo za nadimak za policijski kombi za prevoz osuđenika - "marica". Ali mali broj ljudi zna odakle potiče taj naziv.
  • Мунгос

    25.05.2018 00:03
    Нешто се мислим, можда та реч „марисање“ није била Српска реч. Можда је то била Хрватска, Црногорска, Бошњачка….. Македонска…..
    Али нешто ми говори да је та реч била Циганска. Зато што су Цигани били познати преступници, па је народна милиција највише њих марисала.
    Онда би Енглези морали то чудо да називају Џипси Лав уместо Блек мари, А Французи Житан мари, мон амур.
    Нешто се компликује, морали би да питамо за савет кроасане који живе у Смрдији. Они се ту добро разумеју.
  • Brus Vilis

    24.05.2018 23:36
    Mi na Telepu smo se marisali. I nismo dobijali batine, već mare. Srećom, nismo nikad završili u marici.
  • Мунгос

    24.05.2018 16:38
    Колега „maestro“ је погодио у центар, тачно се некад говорило када хоћеш неког да бијеш, да идеш да га „марошеш“. Да тај добије „марос“.
    А сви знамо да је тај милицијски комби био врло згодан за примену тих васпитних мера. Тако да је врло вероватно, онај који је попио батине спонтано тај простор назвао „марица“, па онда се то пренело и на цело превозно средство.
    А што је марица женског рода, и то је нормално одговарало, зато што знамо да су тада жене биле врло грубе, агресивне и необразоване, не као ове данашње млаке и бледуњаве родно равноправне лепотице.
  • ..u dekupaž

    23.05.2018 19:23
    Zaro što se razumeju ko marica u...
  • maestro

    23.05.2018 17:21
    A da nije...
    ... zato što u tom kombiju (bar u stara zlatna vremena, dok je milicija čuvala narod) “popiješ mare”!?
    Popiti mare- nekada u NS, dobiti batine!!
    :)))
  • bananarama

    23.05.2018 16:46
    Bilo bi zanimljivije znati kako je nastao izraz "razume se kao Marica u ........" nego ovo vezanonza policijsku maricu.
  • @Мунгос

    23.05.2018 15:19
    a onda je 4 god kasnije ivica otiso kod bakice, pa je posle zalio jer je baka imala drugacije namere...al je bar bio srecan sto opet nije dosla marica po njega, a koferce nestalo...
    inace, marica je u prici oslobodila ivicu iz zatocenistva bakice,tako sto je bakicu gurnula u furunu i zakljucala je tamo,kao sto se i vozilo marica zakljucava od spolja
  • Pikac

    23.05.2018 14:29
    Lepše zvuči
    Lepše zvuči kad se kaže:Odvela ga Marica,nego kad kažu odvela ga murija....
  • Мунгос

    23.05.2018 13:46
    Није тачна ни једна изнета варијанта.
    Израз „марица“ потиче од чувене Андерсенове бајке „Ивица и Марица“, а запажен је по следећем догађају: Ивица је правио неке пиздарије, па је по њега дошла марица.
    Са већ познатим српским значењем за „марицу“, постојао је један актуелан догађај 2008. године, када коалиција ДС није имала довољно гласова да освоји власт, па је СПС са Ивицом Дачићем на челу требала да извага између ДС и Српских Радикала. Дачић и Палма су се шетали од једних до других, преговарали, а ми очекивали расплет. Било је доста секирације за Тадића, Динкића и осталу братију. За њих се тада говорило „Или Ивица, или марица“. Јер да су Радикали освојили власт, и ми остали смо мислили да ће марица да ради пуном паром.
    Када је Ивица најзад „одлучио“ да се приклони Тадићу и Динкићу, формирана је Влада, снимала их је телевизија, сви смо видели колико су им лица била весела, било је то очигледно олакшање.
    Тада је Александар Вучић још био Радикал, читали смо у листу „Велика Србија“ његову жалопојку како га је Ивица претупао.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna