Ukus i miris detinjstva: Šufnudle sa makom

Nekada je jednostavno i najbolje - šufnudle su primer za to.
Ukus i miris detinjstva: Šufnudle sa makom
Foto: 021.rs (Ilustracija/AI)
Ovo tradicionalno jelo, poznato pod raznim imenima širom regiona, svojim mirisom i ukusom mnoge vraća u detinjstvo. 
U svojoj klasičnoj verziji često su posute šećerom, ali ovde vam donosimo blažu, zdraviju varijantu - sa fokusom na punu aromu maka. Idealno za one trenutke kada želite nešto toplo, utešno i domaće.
Sastojci:
 
- 500 g krompira
 
- 1 jaje
 
- 200–250 g brašna
 
- Prstohvat soli
 
Za posipanje:
 
- 100 g mlevenog maka
 
- 50 g maslaca (ili kokosovog ulja)
 
Po želji:
 
- 1-2 kašičice meda, javorovog sirupa ili zaslađivača po izboru (opciono)
 
- Cimet ili vanila za aromu
 
- Rendana jabuka ili suvo grožđe (za prirodnu slatkoću)
Priprema:
 
1. Skuvajte krompir i izgnječite dok je još topao.
 
2. Kada se prohladi, dodajte jaje, so i postepeno brašno. Umesite glatko testo.
 
3. Odvajajte komade testa, valjajte u "valjčiće" i secite na dužinu oko 4–5 cm. Oblikujte šufnudle.
 
4. Kuvajte u posoljenoj kipućoj vodi dok ne isplivaju (~2–3 min), zatim ih ocedite.
 
5. U tiganju otopite maslac i blago propržite šufnudle.
 
6. Umešajte mak, dodajte začine ili malo meda po želji - ili samo pospite mak preko i promešajte.
 
Saveti:
 
- Ako ne želite uopšte sladak ukus, koristite samo mak i maslac - dobićete orašastu, zemljanu notu.
 
- Za prirodnu slatkoću, dodavanje narendane jabuke ili suvog grožđa direktno u mak pre mešanja daje odličan rezultat bez dodatog šećera.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • Lala

    30.10.2025 14:35
    Pravi način je...
    ... izdinstati luk, staviti aleve paprike u njega kad je gotov i pomešati sa proceđenim skuvanim šufnudlama. Recept za testo je OK.
    Uz kiseli kupus ili krastavčiće... milina, ode cela šerpa.
  • Matorka

    30.10.2025 08:01
    Slaslo slano
    Pola brasno - pola krupan griz, ostalo Isto. Na masti proprzite prezle, posoliti. Sluziti uz feferone, kíseli kupus,...
  • Matorka

    29.10.2025 22:48
    Slaslo slano
    Pola brasno - pola krupan griz, ostalo Isto. Na masti proprzite prezle, posoliti. Sluziti uz feferone, kíseli kupus,...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti

Da se prezalogaji: Slani mafini

Može biti dobro da se nešto na brzinu prezalogaji, može biti dobro i kada dođu gosti - slani mafini sa sirom i spanaćem.

Šmek jeseni: Late kafa sa bundevom

Sezona je bundeve i svih divota koje se od nje prave. Danas vam predlaženo ovu finu kafu sa pireom od bundeve i mešavinom začina za recepte sa bundevom.