Osmesi, rukovanja, večera - kako je izgledao susret Trampa i Kima u Vijetnamu

Sastanak u Hanoju se nastavlja u četvrtak, prvi dan obežile srdačne izjave lidera i večera na kojoj je novinarima bio ograničen pristup
Donald Tramp i Kim Džong Un na sastanku u Hanoju
AFP
Osmesi na sve strane uoči početka večere

Američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un sastali su se u glavnom gradu Vijetnama, Hanoju, gde su, posle prijateljskog rukovanja i osmeha za kamere, počeli razgovore o nuklearnom naoružanju.

Usledila je zajednička večera, a sastanak se nastavlja u četvrtak.

Dvojica lidera sastala su se prvi put prošle godine, ali od tada nije bilo mnogo napretka.

Uoči početka današnjeg sastanka, Tramp je rekao da očekuje da razgovori budu „veoma uspešni" i rekao da i dalje namerava da natera Severnu Koreju da odustane od programa nuklearnog naoružanja.

Upitan da li očekuje da bi moglo da dođe do zvaničnog završetka Korejskog rata, Tramp je kratko rekao:

„Videćemo."

Tramp je dodao i da se raduje što će pomoći Kimu, kog je opisao kao velikog lidera, da pokrene ekonomski napredak Severnoj Koreje.

Kim je rekao da je uveren da će rezultat sastanaka opravdati očekivanja.

„Daću sve od sebe da se to desi", rekao je novinarima pre večere.

U.S. President Donald Trump and North Korean leader Kim Jong Un shake hands before their one-on-one chat during the second U.S.-North Korea summit at the Metropole Hotel in Hanoi, Vietnam February 27, 2019.
Reuters
Tramp je rekao da očekuje uspešne razgovore sa Kimom

Uoči sastanka, Tramp je na Tviteru pohvalio i zemlju domaćina.

„Nema mnogo zemalja u svetu koje napreduju kao Vijetnam. Isto bi moglo da bude i sa Severnom Korejom i to ubrzo, pod uslovom da odustane od nuklearnog naoružanja. Ima veliki potencijal", napisao je američki predsednik.

Uoči sastanka sa Kimom, Tramp je razgovarao sa predsednikom Vijetnama, premijerom i drugim lokalnim zvaničnicima.

Kakav je raspored aktivnostni na samitu Tramp-Kim

Na današnjem sastanku je pristup novinarima bio ograničen, i samo je nekoliko njih moglo da postavlja kratka pitanja. Usledio je razgovor dvojice lidera, a zatim i zajednička večera.

Sofitel Legend Metropole Hanoi
Getty Images
Hotel u Hanoju u kojem se sastaju Tramp i Kim

Očekuje se da standardna konferencija za novinare bude održana u četvrtak, mada je i dalje nejasan tačan dnevni red razgovora.

Kako o sastanku izveštavaju severnokorejski mediji?

Mediji u Severnoj Koreji veličaju Kima zato što je prešao 4.000 kilometara kako bi se sastao sa Trampom, a Nodon Sinmun, zvanično glasilo tamošnje Komunističke partije, posvetio je četiri od šest strana ovom samitu.

List navodi da su građani Severne Koreje „veoma uzbuđeni" zbog Kimovog odlaska u Vijetnam i zatražio od naroda da radi još jače kako bi po povratku u zemlju vođa dobio „izveštaj o pobedi".

Nodon Sinmun piše da zbog Kimovog puta u Vijetnam neki stanovnici ne mogu ni da spavaju, a jedna gospođa je za državnu televiziju rekla da joj „stvarno nedostaje" lider.

Zašto je Severna Koreja izolovana?

Od osnivanja države 1948. godine, Severnom Korejom vlada porodica Kim. Ova azijska zemlja često se nalazi na meti kritika zbog brojnih slučajeva kršenja ljudskih prava.

Kim je odmah po dolasku na vlast 2011. godine sproveo brutalnu čistku - čak je naredio i ujakovo pogubljenje kako bi osigurao sopstvenu poziciju.

U periodu od 2012. do 2016. godine, Kimov režim je pogubio oko 140 vojnih oficira i vladinih činovnika.

In a photo taken on November 21, 2017, children stand besides a railway track in the industrial city of Chongjin on North Korea's north-east coast
Getty Images
Deca u Severnoj Koreji imaju osnovno obrazovanje, a mnogi su primorani da napuste školu pre nego što je završen

Država ima potpunu kontrolu nad privredom Severne Koreje u kojoj su česte nestašice hrane, goriva i drugih osnovnih životnih potrepština.

Severna Koreja našla se na poslednjem mestu izveštaja o indeksu sloboda koji objavljuje organizacija Reporteri bez granica.

Singapore summit between Trump and Kim
Getty Images
Prvi sastanak Kima i Trampa nije doneo ništa konkretno

Zašto se sreću u Vijetnamu?

Kao komunistička zemlja, Vijetnam ima političkih sličnosti sa Severnom Korejom, kao i istoriju sukoba sa Amerikom.

Upravo je Vijetnam viđen kao model za Severnu Koreju ukoliko nekada izađe iz izolacije. Kim će deo vremena tamo iskoristiti da se uputi u industriju i trgovinu. Ako želi da postigne sporazum sa Amerikom, i prekine decenijsku propagandu protiv SAD, moraće da ubedi severnokorejsku elitu da u tome ima koristi za nju.

Kim ne mora da brine ni o protestima - Vijetnam neće dozvoliti demonstracije - a novinari koji prate susret biće pod budnim okom vlasti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?