Princ Vilijam: Podržao bih decu ako bi mi rekla da su gej

Ipak, vojvoda od Kembridža je istakao i da bi bio zabrinut zbog dodatnog pritiska sa kojima bi se njegova deca suočila.
Prince George, Princess Charlotte, Prince Louis and Prince William
EPA
Princ Džordž, princeza Šarlota i princ Vilijam

Britanski princ Vilijam je izjavio da bi „u potpunosti podržao" decu ukoliko bi mu oni rekli da su gej, ali i da bi bio zabrinut zbog dodatnog pritiska sa kojima bi se suočili.

Kako kaže, to je nešto o čemu je dosta razmišljao otkako je postao roditelj.

„Želim da živimo u svetu gde je to normalno, ali sam malo zabrinut zbog pozicije u kojoj se nalazi moja porodica", navodi on.

Vojvoda od Kembridža je to izjavio pred mladim ljudima na LBGT humanitarnom događaju u Londonu.

Organizator događaja bila je Albert Kenedi fondacije (The Albert Kennedy Trust), koje pomaže LGBT osobama koje žive kao beskućnici ili imaju drugih problema sa mestom stanovanja.

„Barijere"

Princ Vilijam kaže da bi podržao svaku odluku koju njegove deca donesu, ali i da ga „neke stvari, gledajući iz ugla roditelja, zabrinjavaju".

„Sa koliko barijera, mržnje, napada i diskriminacije bi morali da se suoče", naveo je.

„Ali na svima nama je da pokušamo da ispravimo takve stvari, kako bi one ostale u prošlosti i kako se na njih ne bismo vraćali".


Analiza

Ben Hunt, BBC dopisnik za LGBT pitanja

Ovo je veliki trenutak za LGBT ljude širom sveta.

Da jedan član britanske kraljevske porodice tako podrži LGBT prava i njihovu borbu za jednakost - to je velika stvar, naročito u vremenu kada je vidljivost LGBT građana konstantno pod znakom pitanja.

Međutim, treba istaći da je u zemljama Komonvelta homoseksualna aktivnost kriminalni prekršaj u 35 od 53 zemlje, a da je legalna u samo 18 zemalja.

Mnogi će se sada pitati da li će reči princa Vilijama imati bilo kakav uticaj na takvim mestima, gde se ljudi i dalje bore za živote zbog toga koje vole.


Princ Vilijam i vojvotkinja od Kembridža imaju troje dece - petogodišnjeg princa Džordža, princezu Šarlotu koja ima četiri godine i jednogodišnjeg princa Luja.

Vojvoda od Kembridža je rekao i da to nije prvi put da mu neko postavlja hipotetičko pitanje o njegovoj deci.

Kraljičin rođak, lord Ivar Mauntbater i njegov partner Džejs Kojl, prošle godine postali su prvi istopolni par kraljevske porodice koji se venčao.

Vojvoda je rekao i da ga roditelji često pitaju šta misli o tome, pa je sa vojvotkinjom od Kembridža „dosta pričao", kako bi njihova deca „bila spremna"

„Velika razlika"

Naveo je i da ga je pogodio slučaj nedavnog napada na Melaniju Gejmonat i njenu partnerku Kris u londonskom autobusu.

Tim Sigsvort, izvršni direktor Albert Kenedija kaže da reči princa Vilijama prave „ogromnu razliku" i šalju poruku „da je LGBT ljudima potrebna podrška".

„Mene je majka odbacila, a sama ideja da budući monarh kaže da će podržati decu ukoliko ona budu gej je zaista poruka čitavom društvu", ističe on.

Mnogi su na društvenim mrežama hvalili princa Vilijama zbog svega što je rekao.

  • Puniša

    26.06.2019 20:38
    ...
    Šta je sa svima i ovakvim vestima? Pa ko ne bi podržao svoje dete? Ne vidim drugu poentu osim nabijanja u nos ko sa kim radi one stvari. Razumem da je jun, ali postaje degutantno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC