Zašto je najviša planina u Indokini porasla

Planina Fansipan u Vijetnamu je viša nego što se ranije mislilo.
planina Fansipan
Nicolas Economou/NurPhoto/Getty Images
Fansipan je viši nego što se mislilo

Vijetnamska planina Fansipan, koja je najviša u Francuskoj Indokini, viša je nego što se ranije mislilo.

Vrh u provinciji Lao Kaj u zapadnom delu planiskog venca izmeren je ponovo početkom godine i zvanična nadmorska visina je 3.147,3 metra. To je za 4,3 metra više nego ranije, prenosi portal 24h.com.vn.

Fan Duk Hiju, direktor Odeljenja za merenje, mapiranje i geografiju rekao je novinarima da je prethodno merenje urađeno 1909. godine i da su ga sproveli tadašnji kolonijalni francuski zvaničnici.

Oni su koristili barometrijsku metodu, koja podrazumeva postupak tokom kojeg se na vrh i podnožje stave merači za atmosferski pritisak kako bi se izračunala visina.

planina Fansipan
Viwikipediaorg/Wikimeda Commons
Sad treba menjati i znake

Kako bi obezbedio precizne podatke tim koji predvodi Hiju koristio je globalni navigacioni satelitski sistem koji je kombinovao sa podacima satelitskih stanica koje su pozicionirane oko Azije.

„Poslali smo dokumenta na razmatranje Ministarstvu za nacionalne resurse i okolinu, a predložili smo i ispravke u knjigama i drugim materijalima u skladu sa novim podacima", rekao je Hiju vijetnamskoj državnoj televiziji.

Hiju ima dve teorije o tome zašto je planina znatno viša nego što se ranije mislilo. Prva se tiče jednostavnog pitanja tehnologije koja je ranije korišćena.

Prema drugoj teoriji, planinski lanac u čijem je sastavu Fansipan raste 4,3 centimetra za godinu dana.

„Krov Indokine"

Lanac se nalazi zapadno od Crvene reke, gde se sudaraju dve tektonske ploče i planina polako postaje viša.

Geolog Cao Din Triu kaže da je „visoka tektonska aktivnost poslednjih godina u potpunosti u skladu sa procenama naučnika", a očekivanja su da će „Krov Indokine" nastaviti da raste, javlja 24h.co.vn.

U međuvremenu, Hiju kaže da će njegovo odeljenje „nastaviti da prati Fansipan kako bi utvrdio specifične uzroke za ovu pojavu."

Planina se nalazi u veoma šumovitom, nepristupačnom delu zemlje i prvi put je premerena tokom francuskog projekta demarkiranja granice sa Kinom.

Vijetnam je nedavno obogatio turističku ponudu u nacionalnom parku Hong Lin, uključujući i spektakularnu vožnju žičarom od 15 minuta koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda - a možda je i malo duža.

žičara
HOANG DINH NAM/AFP/Getty Images
Na vrh se može gondolom

Reporter Martin Morgan

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC