Legalizacija marihuane: Tinejdžeri manje koriste kanabis kada je zakonit

Manje mladih koristi kanabis u državama u kojima je rekreativna upotreba ove supstance dozvoljena, pokazuje američka studija.
Čovek sa lulom za kanabis
Getty Images
Upotreba kanabisa u rekreativne svrhe dozvoljena je u deset američkih saveznih država

Tinejdžeri manje koriste marihuanu u državama u kojima upotreba ove supstance nije zabranjena, pokazala je najnovija američka studija.

Istraživači sa Univerziteta u Montani koristili su podatke o mladima školskog uzrasta u periodu do 1993. do 2017. godine.

Iako sve više mladih u Americi koristi neku vrstu droge, tamo gde je upotreba kanabisa u rekreativne svrhe dozvoljena, broj tinejdžera koji koristi ovu supstancu smanjen je za deset odsto.

U medicinske svrhe kanabis je legalizovan u 33 savezne države, dok je u deset država dozvoljena i rekreativna upotreba.

U svim državama je upotreba kanabisa i dalje je zabranjena za mlađe od 18 godina.

Šef tima istraživača Mark Anderson rekao je za agenciju AP da bi studija, objavljena u stručnom časopisu Džama pedijatriks, trebalo da umanji „zabrinutost da će upotreba među tinejdžerima porasti".

Istraživači su analizirali podatke o 1,4 miliona tinejdžera u Americi koje prikuplja američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju.

Anderson kaže da je tinejdžerima obično teže da kupuju drogu od licenciranih prodavaca koji od kupaca traže da pokažu lična dokumenta i dokažu da su punoletni, nego od dilera - što delimično objašnjava pad broja korisnika.

Kanabis koji se prodaje legalno često je i skuplji.

Anderson dodaje da promene nisu primećene u državama gde je kanabis legalizovan samo u medicinske svrhe, već u državama u kojima je dozvoljena i rekreativna upotreba ove supstance.

Dispanzer u Kaliforniji
Getty Images
Tinejdžerima je možda teže da kupuju drogu od licenciranih prodavaca

Rezultati nove studije podudaraju se sa nalazima istraživanja koje je pokazalo da se među mladima u Vašingtonu smanjio broj korisnika kanabisa otkada ga je ova država legalizovala 2012. Ovo istraživanje objavljeno je u decembru 2018. godine.

Ipak, istraživanje objavljeno u Koloradu 2018. godine, pokazalo je da se u ovoj državi nije značajno promenio broj tinejdžera koji su rekli da koriste ovu drogu, iako je upotreba u rekreativne svrhe dozvoljena još 2014.

Anderson je rekao za CNN da će njegov tim nastaviti da prati podatke i dati neke nove nalaze „za nekoliko godina", zbog činjenice da je dobar deo zemalja ozakonio upotrebu kanabisa tek nedavno.

  • kimi

    10.07.2019 18:19
    @Kaćanka

    E vala svaka ti cast na odg .. ti trebalo 3 dana da smislis ovako smislenu repliku?
  • Kaćanka

    09.07.2019 21:20
    @Kimi
    Ej Idi popravljaj te biciklove ili bicikle
  • kimi

    09.07.2019 20:45
    Cekaj sad, jel u porastu koriscenje ili ne? lol ..
    Kakvi licemeri btw, ako nije stetno zasto je samo za iznad magicnih 18?
    Sta je toliko jebeno drugacije kada imas 18 ili 15 ili 13 ili 60??
    Ako je stetno za "decu" ,stetno je i za odrasle. dakle ili mogu svi da koriste ili ne moze/treba niko.
    Btw, zna svako ,da svi ispod 18 uvek probaju sve, i? Jel umro neko od njih zbog flase piva, cigare ,trave, sexa? Verovatno je, nista vise nego neko ko ima 30 ,50g.
    To dal je nesto legalno ili ne ,apsolutno nema veze sa kolicinom upotrebe, sta god da je u pitanju, ono sto skoro pa svako moze videti , je da ogroman broj ispod magicnih 18 .i pusi , i duva i vejpuje, i ova zadnja dva pogotovo u USA, i to pogotovo duvaju native amerikanci, kod njih je to tradicija gde i deca od 10g to rade, I?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC