Jermenija: Kad jezero pozeleni

Sevan, najpoznatije jezero u Jermeniji, nalazi se na meti algi, a opasnost je veća nego što deluje na prvi pogled.
Sevan je glavna turistička atrakcija u Jermeniji
DeAgostini/Getty Images
Sevan je glavna turistička atrakcija u Jermeniji

Najvećem jezeru u Jermeniji, Sevan, preti opasnost da se zbog algi „pretvori u močvaru".

Iz istog razloga opada nivo vode i nadležni bi trebalo da preduzmu mere kako bi se to sprečilo, saopštila je ekološka organizacija Ajsor.

Ovo pitanje je zaokupilo pažnju javnosti nakon što je jermenska vlada, ranije ovog meseca, objavila satelitske fotografije jezera.

Nestaće za dve nedelje

Ministar za životnu sredinu Erik Grigorijan pokušao je da situaciju smesti u širi kontekst klimatskih promena. Podsetio je i da se slične stvari dešavaju u Rusiji na Bajkalskom jezeru i u Crnom moru.

Grigorijan tvrdi da će se stanje normalizovati za dve nedelje.

I prošle godine su cvetale alge na jezeru Sevan i tada je ministarstvo zdravlja savetovalo ljude da se ne kupaju.

Grigorijan se prisetio i slične situacije iz 1964. godine. Ipak, satelitske fotografije trenutno pokazuju da su alge prekrile gotovo pola površine jezera.

Zelena voda
Radio Azatutyun/YouTube
Zelena voda

Analitičarka Knarik Hovhanisjan smatra da je uzrok stvaranja algi to što se previše vode iz jezera povlači za navodnjavanje poljoprivrednog jezera.

Došlo je do pada nivoa vode i to je četvrti put od 2012. godine.

Ona je u izjavi za radio Liberti na jermenskom rekla da turistička naselja na jezeru doprinose porastu zagađenja, a ne pomaže ni činjenica da se otpadne vode ulivaju u pritoke.

Smatra da bi jedno od rešenja moglo da bude sadnja biljaka koje pročišćavaju vodu. Uz to, naravno, ide obavezno i redovno merenje nivoa vode.

Ministar Grigorijan pokušao je da umiri javnost tvrdnjom da je raspisan konkurs za čišćenje obale tako da do sredine 2021. sve bude sređeno. Tada bi i nivo vode trebalo da poraste.

Predsednik Komiteta za vodu Vardan Melkonjan tvrdi da je ove godine za navodnjavanje iz jezera povučeno 29 miliona kubika vode, a prošle godine je ta brojka bila 43,5 miliona.

Ali predstavnici ekoloških organizacija smatraju da vlada nije svesna hitnosti situacije.

Izveštava Martin Morgan

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC