Pošte Srbije: Šta za građane znači štrajk

Pored povećanja zarada i pravednije raspodele dobiti, jedan od zahteva zaposlenih je i smena rukovodstva na čelu sa Mirjanom Petrović, vršiteljkom dužnosti direktorke.
Zgrada Glavne pošte u Beogradu
BBC
Zgrada Glavne pošte u Beogradu

Radnici u poštama u Srbiji počeli su štrajk nezadovoljni visinom plata, tvrde u Samostalnom sindikatu tog preduzeća i ističu da ne radi dve trećine šaltera u nekoliko gradova.

U dve pošte u centru Beograda - slika je različita.

Dok u Glavnoj pošti gužve i redova nema, par kilometara dalje - kolona ispred šaltera je veća. Zajedničko za obe slike je to što, iako su šalteri otvoreni, pošiljke stoje u poštama.

U sindikatu najavljuju potpunu obustavu rada u četvrtak, a rukovodstvo kompanije Pošte Srbije u saopštenju navodi da zaposleni povećanje zarada mogu očekivati u januaru.

Šta kažu građani?

Za pojedine građane, štrajk u poštama ne predstavlja problem. Barem za sada.

„Sve sam završila za manje od pet sekundi. Nikada brže nisam platila račune, niti je gužva. Od sada ću dolaziti samo kada je štrajk", rekla je za BBC na srpskom Ivana Stanojević, kroz osmeh ispred Glavne pošte.

U pošti u Nušićevoj ulici u Beogradu gužva je veća, a raspoloženje ljudi je drugačije.

„Nisam uspeo da pošaljem paket, rečeno mi je da ih od sutra neće primati", izjavio Nikola Milojević za BBC na srpskom.

On je dodao da su mu službenici rekli da još danas rade.

„Paketi koji su primljeni stoje u pošti. Katastrofa".

Tabla ispred pošte u Nušićevoj ulici u Beogradu
BBC
Tabla ispred pošte u Nušićevoj ulici u Beogradu

Koji su zahtevi zaposlenih?

Direktor Samostalnog sindikata Pošte Srbije Zoran Pavlović kaže za BBC na srpskom da su protest organizovali sami radnici, a da ih je sindikat podržao.

Ističe da je obustava rada organizovana „pre svega zbog zarada - koje su veoma niske i iznose od 32 do 39 hiljada dinara".

„U štrajku su neposredni izvršioci - kuriri , poštari i šalterski radnici. Oni predstavljaju oko dve trećine, ili oko 11.500 radnika", tvrdi Pavlović.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, medijalna neto zarada u Srbiji za novembar iznosila je 39.654 dinara - što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do tog iznosa.

Pored povećanja zarada i pravednije raspodele dobiti, jedan od zahteva zaposlenih i sindikata je i smena rukovodstva kompanije na čelu sa Mirjanom Petrović, vršiteljkom dužnosti direktorke.

„Nema protoka pošiljaka, pojedini poštanski centri su potpuno zatvoreni. U nekim poštama radi samo jedan, ili nijedan šalter. Zahtevamo smenu kompletnog menadžerskog tima, na čelu sa direktorkom Petrović", rekao je Pavlović.

Pavlović navodi da ima informacije da su i zaposleni u Zrenjaninu, Kikindi, Lazarevcu i nekim drugim mestima takođe stupili u štrajk.

Kakva je reakcija Pošta Srbije?

Kompanija Pošte Srbije saopštila je da se direktorka Mirjana Petrović u sredu sastala sa Nebojšom Stefanovićem, potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom unutrašnjih poslova.

U saopštenju se navodi da je planirano povećanje zarada od deset odsto u 2020. godinu usklađeno sa finansijskim mogućnostima i održivim poslovanjem preduzeća, kao i da će januarska plata biti znatno uvećana, čime će se približiti republičkom proseku.

Iz kompanije tvrde i da je dijalog sa zaposlenima započet u martu doveo do niza konkretnih mera kao što su isplate delova dobiti i solidarne pomoći.

Prethodni štrajkovi

Ovo je već treći veliki štrajk radnika pošte u prethodne tri godine.

U martu 2019. došlo je do potpune obustave rada.

Štrajk je prekinut nakon što je Stefanović obećao radnicima povećanje zarada, i ispunjenje dve trećine zahteva.

Tadašnji dogovor je bio da se do 30. novembra pronađe rešenje da se radnicima sa najnižim zaradama podigne koeficijent, a da se plate linearno povećaju.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • oki

    05.12.2019 12:49
    Pa, ovako, strajk za gradjane znaci da je Poste Srbije potrebno privatizovati a zatim na trziste pruzalaca postanskih usluga uvesti jos par firmi. Trenutno, oni drze monopol na te usluge i zato mogu da na ovaj nacin zlostavljaju sve nas. Ovo sto sam napisao ne znaci da ne podrzavam postare, naprotiv, ali mislim da je navedeno jedini nacin da se u tu oblast uvede red.
  • paa

    05.12.2019 09:10
    Zamazuju se oči i skreće tema a stalnim pominjanjem plata i povećanja (naravno plate su male, ali dve crvene više nikom neće ništa promeniti), a suština je sasvim druga - stranačno namešteno rukovodstvo, koje, što zbog sopsteven bahatosti i gluposti, a što po zadatku - maltretira zaposlene sa ciljem da se rasteraju. Uzgred, stiglo nam je najavljenih 10% u zdravstvu, u realnosti je isto kao i prošlogodišnje oko 5%, malo manje.
  • Neko Tamo

    05.12.2019 08:50
    Glasanje
    Glasali ste većinom za našeg velikog vođu, sad ćutite i trpite, radite za 30 000...
    Glasao bih i na sledećim izborima za njega samo da vidim kako vas muči, a vi ovce trpite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC