Rejnard Sinaga: Osuđen silovatelj sa najviše žrtava u britanskoj istoriji

Muškarca osuđenog za 159 seksualnih zločina nikada neće biti bezbedno pustiti na slobodu, reči su sudije sa izricanja presude.
Reynhard Sinaga
Police handout
Rejnard Sinaga se snimao tokom silovanja nesvesnih muškaraca koje je prethodno drogirao

„Zlog seksualnog predatora", osuđenog zbog 159 seksualnih zločina - od čega su 136 silovanja - nikada „neće biti bezbedno pustiti na slobodu", saopšteno je na izricanju presude.

Rejnard Sinaga je osuđen za zločine nad 48 muškaraca sa kojima je iz mančesterskih noćnih klubova odlazio u njegov stan, gde ih je drogirao i potom seksualno zlostavljao.

Sve zločine je snimao telefonom.

Iz policije navode da imaju dokaze da je tridesetšestogodišnjak, čiji identitet je prvi put objavljen, zločine izvršio nad najmanje 190 žrtava.

Zbog toga apeluju na sve koji sumnjaju da bi mogli da budu među njima, da se jave nadležnim organima.

U presudi se navodi da Sinagina doživotna kazna mora da sadrži minimum 30 godina u zatvoru, dok iz tužilaštva ističu da je on bio „silovatelj sa najviše žrtava u britanskoj pravnoj istoriji".

Inače, on se već nalazi na odsluženju doživotne kazne za zločine za koje je osuđen 2018. i 2019. godine.

Tokom četiri različita suđenja, Indonežanin je proglašen krivim po 136 tačaka za silovanja, osam tačaka za pokušaja silovanja, 14 seksualnih napada i za jednu tačku napada penetracijom.

Sudija Suzen Godard je tokom izricanja presude rekla da je Sinaga „vrebao mlade muškarce" koji su „samo želeli da se dobro provedu da prijateljima".

Bedroom
Greater Manchester Police
Postoje dokazi da je Sinaga zlostavljao 190 žrtava, navode iz policije, ističući da većina nije još identifikovana

„Prema mojoj proceni, vi ste veoma opasna i lukava osoba koju nikada neće biti bezbedno pustiti na slobodu", rekla je ona.

Sinaga bi čekao muškarce koji napuštaju noćni klub i sa njima otišao u njegov stan, nudeći im prevoz i još nekoliko pića.

Žrtve bi potom drogirao i zlostavljao dok su u nesvesti, zbog čega se njegove žrtve ujutru uglavnom ničega ne bi sećale.

Sinaga negira sve optužbe i tvrdi da su svi seksualni odnosi bili uz pristanak, kao i da su muškarci pristali da ih snima toko odnosa, dok se pretvaraju da spavaju.

Izjave nekih od žrtava pročitane su pred sudom - jedna žrtva navodi da mu je Sinaga „uništio deo života", dok se druga nada da će „istruliti u ćeliji":

„Ima perioda kada ne mogu da ustanem iz kreveta i suočim se sa novim danom", navodi se u izjavi treće žrtve, dok su pojedini istakli da su imali i suicidalne misli.

CCTV
Greater Manchester Police
Snimak Sinage sa sigurnosne kamere

„Bez kajanja"

Sutkinja Godard navodi da je, zbog količine zločina, prikladan opis Sinage kao „čudovišta", što je rekla jedna od žrtava.

Dodala je da Sinaga nema ni trunku kajanja i da je na trenutke izgledao kao da „uživa u sudskom procesu".

Ian Rašton iz tužilaštva navodi da je Sinaga „silovatelj sa najviše žrtava u britanskoj pravnoj istoriji", a verovatno „i na svetu".

Dodao je da je Sinagi „naročito zadovoljstvo bilo da vreba heteroseksualne muškarce".

Sinaga je student Univerziteta u Lidsu, a zločine je izvršio tokom nekoliko godina. Uhapšen je 2017. godine, kada se jedna od žrtava probudila tokom silovanja, borila se sa njim i pozvala policiju.

Bottles
Greater Manchester Police
Sinaga je muškarce drogirao tako što im je sipao drogu u piće, rečeno je na suđenju

Policija je ubrzo Sinagi zaplenila telefon u kojem su pronašli snimke svih napada - nekoliko stotina sati materijala.

To otkriće dovelo je do najveće istrage o silovanjima u britanskoj istoriji.

Iz policije ističu da pravi opseg Sinaginih zločina verovatno nikada neće biti poznat.

Istražitelji su na desetine žrtava pronašli preko video snimaka, ali i „trofeja" koje je zadržao u stanu, poput satova i ličnih karti žrtava.

Kako navode, uspeli su da identifikuju tek 70 žrtava, tako da apeluju na sve koji sumnjaju da su bili žrtve napada, da se jave.

Sinaga je osuđen za zločine počinjene od januara 2015. do juna 2017. godine, ali policija veruje da je zločine počeo godinama ranije.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC