Iran: Raketni napad na američke trupe u Iraku

Napad na dve baze u Iraku je odmazda za ubistvo generala Kasema Sulejmanija.
Iran military
Getty Images

Iran je gađao balističkim raketama dve baze u Iraku u kojima su smešteni vojnici Sjedinjenih Američkih Država u znak odmazde za ubistvo generala Kasema Sulejmanija.

Više desetina raketa lansiranih iz Irana pogodilo je baze u Irbilu i Al Asadu, zapadno od Bagdada.

Još uvek nije jasno da li ima žrtava.

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp je na Tviteru napisao da je „sve u redu" i da se procenjuje da li ima stradalih i kolika je šteta.

Mete napada su dve iračke baze u kojima su smešteni vojnici iz SAD-a i savezničkih zemalja. Rakete su ispaljene oko 02:00 po lokalnom vremenu, samo nekoliko sati posle Sulejmanijeve sahrane.

Avionsku bazu Al Asad u provinciji Anbar u zapadnom Iraku je pogodilo najmanje šest projektila.

Vrhovni vođa Irana Ajatolah Hamnej izjavio je da su napadi „šamar u lice" SAD.

Da li je ovo kraj zaoštravanja sukoba Irana i SAD-a?

Napad je najdirektniji napad na SAD od zauzimanja američke ambasade u Teheranu 1979. godine.

Iranska revolucionarna garda je saopštila da je napad izveden u znak odmazde za smrt Sulejmanija, iranskog generala koji je ubijen u raketnom udaru u Bagdadu, po nalogu predsednika Trampa.

„Upozoravamo sve američke saveznike koji su dali baze njihovoj terorističkoj vojsci, da će bilo koja teritorija sa koje dolaze agresivni akti protiv Irana, biti ciljana", navodi se u saopštenju.

Šef štaba iranske redovne vojske, general-major Mohamad Bageri, rekao je da je tokom raketnog napada pokazan samo „mali deo" sposobnosti iranskih oružanih snaga.

Ipak, iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif je napisao na Tviteru da je napad izveden u samoodbrani i negirao da Iran želi da situacija eskalira u rat.

https://twitter.com/JZarif/status/1214736614217469953

BBC urednik za Bliski Istok Džeremi Boven kaže da ove izjave ukazuju na to u da Iran želi da podvuče crtu na osvetu za Sulejmanijevo ubistvo.

U Iraku je oko 5.000 američkih vojnika. Tramp je u utorak rekao da bi povlačenje trupa iz Iraka bilo najgora stvar za tu zemlju.

„Hitno radimo na utvrđivanju činjenica na terenu. Naš prvi prioritet je sigurnost britanskog osoblja", kažu iz britanskog ministarstva spoljnih poslova za BBC.

Očekuje se da se javnosti obrate i Tramp i iranski predsednik Hasan Rohani.


„Skroman odgovor"

onatan Markus, BBC dopisnik - odbrana i diplomatija

Ukoliko pogledamo koliko je značajan general Sulejmani i do kakvih tenzija je dovelo njegovo ubistvo - iranski vojni udar na američke baze u Iraku je skroman odgovor.

Jasno je da je napad planiran tako da dovede do što je moguće manje žrtava. I SAD i Iran - uz svu retoriku koju koriste - ne žele širi sukob. Tako da, za sada, možda može da se podvuče crta ispod ove stvari.

Da li je ovo kraj odmazde Irana? Vreme će pokazati.

Ali teško da ćemo videti da Iran menja politiku. Verovatno će i dalje pokušati da osigura ciljeve u regionu poput povlačenja američkih snaga iz Iraka.

Ubistvo Sulejmanija oslabilo je položaj SAD-a tamo. Ali uvod u krizu bili su raketni napadi lokalne šiitske milicije, bliske Iranu, na američke baze.

Da li su SAD uvele mere kojima bi odvratile potencijalne napadače? Ako nisu, da li će se nastaviti napadi inspirisani iz Irana?


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC