Iran, avionska nesreća i protesti: Da li je ovo "trenutak otrežnjenja" za građane

Iako je priznanje okarakterisano kao pozitivan korak za Iran, i dalje se poricanje krivice može posmatrati kao sakrivanje dokaza i izbegavanje odgovornosti, pre nego što je izvršen međunarodni pritisak.

 

Iranians shout slogans as one of them holds-up a placard with a Persian script that reads, Death To The Liar, during a gathering to mark the victims of the crash
Getty Images
Iranci su bili ljuti na vlasti koje su namerno negirale da su oborile avion izvan Teherana

 

Iranske vlasti su nekoliko dana negirale da su umešane u obaranje ukrajinskog aviona, tvrdeći da je pad usledio zbog ljudske greške.

Nesreća se dogodila u sredu samo nekoliko sati pošto je Iran lansirao balističke rakete na baze u Iraku u kojima su bile američke trupe, kako bi osvetile ubistvo višeg komandanta Kasema Sulejmanija.

Usred ovih napetosti, iz Irana je stigla informacija da je operater vazduhoplovne odbrane pogrešno identifikovao avion na letu PS752 kao krstareću raketu i oborio ga, usmrtivši 176 ljudi.

Dok je Iran negirao odgovornost za pad aviona, američke i kanadske obaveštajne agencije otkrile su da je nesreću izazvala jedna od ispaljenih raketa "zemlja-vazduh". To je dovelo do velikog pritiska na Iran da istraži slučaj.

Odluka Teherana da promeni stav i preuzme potpunu odgovorost za pad aviona dobila je pozitivne reakcije od više zemalja, uključujući i one čiji su državljani bili u avionu- Kanada, Velika Britanija, Nemačka i Švedska.

Priznanje krivice je na kraju okarakterisano kao prvi pozitivan korak.

Zvaničnici ovih vlada su rekli da bi Iran trebalo konstruktivno da se ponaša.

To će verovatno značiti da će se sprovesti transparentna istraga, prenos posmrtnih ostataka nastradalih i da će porodice žrtava dobiti odštetu, kao i da će preduzeti korake za sprečavanje sličnih tragedija u budućnosti.

Na međunarodnom planu, pad leta PS752 verovatno neće rezultirati novim napetostima i možda će pružiti priliku za smirivanje situacije.

Međutim, na domaćem planu, ova nesreća bi mogla da ima mnogo dublje posledice.

Nekoliko dana pre nego što je avion pao, Iran je pokazao do sada neviđen nivo jedinstva. Milioni ljudi su izašli na ulice i oplakivali smrt Sulejmanija.

Ovo bi moglo da znači da bi, kada su izloženi spoljnim pretnjama, Iranci različitih političkih stavova i ekonomskih statusa spremni da se ujedine.

 

Mourners gather to pay homage to top Iranian military commander Qasem Soleimani
Getty Images

 

Ali obaranje aviona na letu PS752 i prvobitna negacija vlasti mogu dovesti do još oštrijih podela.

Iako je priznanje okarakterisano kao pozitivan korak za Iran, i dalje se poricanje krivice može posmatrati kao sakrivanje dokaza i izbegavanje odgovornosti, pre nego što je izvršen međunarodni pritisak.

Ovo će verovatno oživeti podele i nemire koji su izbili u novembru kada je iranska vlada odobrila skok cene goriva. Ovaj potez doveo je do velikih demonstracija širom zemlje. Tada je stradalo najmanje 300 osoba.

Iako je priznanje istine važan prvi korak, Iranci će verovatno zahtevati i krivično gonjenje odgovornih, kao i usvajanje svih potrebnih koraka da se ovo ne ponovi.

Takođe će biti ispraćeno i kako će se iranska elita ponašati prema žrtvama avionske nesreće, kao i da li će dani tokom njihovih sahrana biti proglašeni danima žalosti, kao kada je ubijen Sulejmani.

Svi ovi zahtevi dodati su prethodnim pritužbama zbog lošeg ekonomskog stanja i ograničenjima društvenih sloboda.

Parlamentarni izbori bi trebalo da budu održani za nešto više od mesec dana, a previranja unutar države mogu dovesti do dodatnih nemira. Tenzije prema Zapadu su popustile, ali su daleko od gašenja.

Način na koji vlada postupa sa posledicama avionske nesreće mogao bi biti prekretnički trenutak za Iran. Izbori koji dolaze verovatno će rezonirati kroz iransku politiku i društvo mesecima, pa i godinama koje dolaze.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC