Rusija i ptice: Za isterivanje vrana iz zgrade vlade - 42 miliona rubalja

Vrane su se naselile u krov zgrade Vlade Rusije u Moskvi. Da bi ih oterale, vlasti planiraju ozbiljna novčana sredstva.

Ruska vlada planira da u naredne dve godine izdvoji 42 miliona rubalja (oko pola miliona evra) kako bi se izborila sa pticama koje su se ugnezdile na krovu zgrade vlade u Moskvi.

Stručnjaci već rade na tome kako da oteraju vrane iz zgrade.

Vlada Rusije namerava da za to izdvoji po 21,3 miliona rubalja iz budžeta u 2021. i 2022. godini.

Koje će konkretne mere protiv vrana biti preduzete, za sada nije objavljeno.

„Uvek je bilo mnogo vrana u zgradi Vlade"

Jedan od bivših vladinih zvaničnika rekao je za BBC (pod uslovom da ostane anoniman) da su se, dolaskom Mihaila Mišustina za premijera, „pojavili specijalno obučeni ljudi" sa jastrebovima koji su oterali vrane.

Ovakve mere često se primenjuju na aerodromima, a u delu zgrade vlade nalazi se heliodrom, pa se te dve stvari mogu dovesti u vezu.

Prema sagovorniku BBC-ja, oko zgrade vlade „uvek je bilo mnogo vrana".

„Pojavio se specijalac koji je oterao vrane. Možda i po nalogu premijera, iz čije se kancelarije vidi Krasnopresnenskaja kej", dodao je sagovornik BBC.

Prethodni premijer Dmitrij Medvedev imao je nekoliko helikoptera - u jednom se vozio on, a u drugom su bili pripadnici obezbeđenja.

Mišustin više voli drumski prevoz.

„Iz bezbednosnih razloga, pre bi se moglo očekivati da su vrane oterane dok je premijer bio Medvedev", dodao je ovaj izvor BBC-ja.


Pogledajte: Čudesan oporavak života u Černobilju


Ptice i aerodromi

Novac koji ruska vlada namerava da potroši za rasterivanje vrana jednak je sumi koju aerodromi ulažu u bezbednosni sistem protiv ptica.

Dešava se da jato ptica uleti u motor aviona prilikom uzletanja ili sletanja, što može da izazove tragične posledice.

Početkom avgusta prošle godine, putnički avion Erbas A231 kompanije „Ural erlajnz", koji je trebalo da leti iz Moskve do Simferopolja, morao je hitno da sleti u polja kukuruza ubrzo nakon poletanja.

Incident su izazvale ptice koje su ušle u motore aviona.

Prošle godine, Ministarstvo saobraćaja potpisalo je ugovor sa Istraživačkim institutom za civilnu avijaciju vredan 5,6 miliona rubalja za razvijanje bezbednosnog sistema.

U skladu sa ugovorom, institut je prema nalogu Ministarstva saobraćaja sačinio nacrt dokumenta „o odobravanju saveznih vazduhoplovnih pravila za obezbeđivanje ornitološke bezbednosti letova civilnog vazduhoplovstva".


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC