Korona virus i muzika: Flejming Lips priredio jedinstvene „balon koncerte" u Oklahomi

I članovi grupe i gledaoci bili su u loptama na naduvavanje kao mera zaštite zbog korona virusa.

 

The Flaming Lips
Flaming Lips
Svi gledaoci ušli su u balone u roku od 20 minuta od dolaska, rekli su članovi grupe

 

Grupa Flejming lips (Flaming Lips) priredila je nekoliko jedinstvenih nastupa u Oklahomi - svi članovi benda i publika bili su loptama na naduvavanje, kao zaštitna mera zbog pandemije korona virusa.

Na svakom koncertu bilo je 100 balona, u jedan je moglo da stane najviše troje, a članovi benda su imali svako svoju loptu na naduvavanje.

Ideja je potekla od frontmena Vejna Kojna, koji se tokom nastupa često kotrljao među obožavaocima.

Uoči koncerta, on je rekao da će nastup biti „bezbedniji nego da odete do prodavnice".

Unutar svakog balona bio je se visokofrekventni zvučnik - koji je pomogao da zvuk ne bude prigušen - kao i flašica za vodu, ventilator na baterije, peškir i znak „Moram da piškim/vruće je ovde".

Ako je temperatura visoka unutar lopte, u mehur je ubacivan hladniji vazduh pomoću ventilatora, a oni koji su morali do toaleta, najpre su morali da stave zaštitnu masku, da bi potom otišli do prostorije za nuždu u pratnji obezbeđenja koncerta.

Koncerti su bili odloženi u ​​decembru zbog naglog porasta broja slučajeva zaraženih korona virusa u Oklahomi pred Božić.

„To je vrlo ograničen, čudan događaj. Ali bolje je i da tako da uživamo u koncertu nego da rizikujemo zdravlje porodica i drugih", rekao je Kojn prošlog meseca za časopis Rolingston.

„Mislim da je ovo nova normalnost - možda ćete doći na koncert, možda ne, ali verujem da ćemo sve uspeti da organizujemo".

Na koncertu u petak bend je svirao klasike, među kojima su Do You Realize, She Don't Use Jelly i Race For The Prize, zajedno sa numerama sa prošlogodišnjeg albuma American Head.

Svirali su i verziju Danijela Džonstona True Love Will Find You in the End u čast kantautora i umetnika koja bi, da je živ, tog dana napunio 60 godina.

Snimatelj Nejtan Poup na Tviteru je objavio fotografije priprema koncerata:

Objasnio je da je parter pozorišta Krajterion (The Criterion) podeljen na kvadrate veličine 10h10, sa loptom na naduvavanje unutar svakog kvadrata.

Poup je dodao da su, pošto je zvuk publike prigušen, umesto tapšanja ljudi „udarali balone s unutrašnje strane".

Uspeh koncerata postavlja pitanje: da li bi drugi bendovi mogli da ponove ovakvo iskustvo?

Čini se da je odgovor da, sve dok se pronađe pravo mesto održavanja a gledaoci i obezbeđenje preduzmu razumne mere predostrožnosti.

Govoreći za TMZ prošle godine, Kojn je objasnio da je neophodno mnogo otvorenog prostora kako bi posetioci, sa maskama preko lica, mogli da ostanu fizički distancirani pre nego što uđu u balone - proces koji traje oko 20 minuta.

Lopte, dodao je, imaju dovoljno kiseonika da tri osobe mogu da dišu „više od sat vremena i 10 minuta" pre nego što ih treba dopuniti, iako je potreban peškir da bi se prethodno obrisala kondenzacija.

Prema video snimku sa uputstvima objavljenom na pevačevom Instagram profilu, koncert se završava tako što svi zakotrljaju lopte do izlaznih vrata, gde moraju ponovo da stave maske pre nego što iz njih izađu.

„Sigurnost, sigurnost, sigurnost", poručio je Kojn obožavaocima.

„Ali i zabava!"


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC