Afrika i porođaj: Rodila devetorke - žena iz Malija na svet donela pet devojčica i četiri dečaka

Doktori su na početku trudnoće ustanovili da Halima Kisi nosi sedam beba.
Tri od devet beba koje je rodila Halima
Mali's health ministry
Ministar zdravlja Malija objavio je sliku tri od devet Haliminih beba

Halima Kisi, 25-godišnja žena iz Malija, rodila je devet beba u Maroku - dve više nego što su lekari prethodno ustanovili na ultrazvuku.

Kisi je rodila pet devojčica i četiri dečaka carskim rezom i svi se osećaju dobro, rekao je doktor Fanta Sibi, malijski ministar zdravlja.

Porođaji tokom kojih na svet stigne devet beba su jako retki, česte su komplikacije, pa se desi da novorođenčad ne prežive.

Sibi je čestitao članovima oba medicinska tima zbog srećnog završetka.

Halimina trudnoća bila je predmet fascinacije u Maliju, čak i dok se mislilo da će roditi sedam beba, prenosi novinska agencija Rojters.

Doktori su bili zabrinuti sa njeno zdravlje i da li će bebe preživeti, pa su pomoć pružili i predstavnici vlasti.

Posle dvonedeljenog boravka u bolnici u Bamaku, prestonici Malija, doneta je odluka da se Halima prebaci u Maroko 30. marta, dodao je dr Sibi.

Posle pet nedelja na klinici u Maroku porodila se u utorak, rekao je ministar.

Očekuje se da će majka s decom biti puštena kući za nekoliko nedelja.


Pogledajte i video o ostrvu starih na kome živi samo četvoro dece


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Medicinar

    06.05.2021 22:43
    Fusnota
    Ovakvim tekstovima o višestrukim trudnoćama ozbiljno nedostaje kritički i medicinski osvrt. Umesto ružičaste slike rode sa devet beba u zavežljaju i mame čiji osmeh treba da sugeriše da podizanje devetoro dece sve što je ona ikad želela, novinari bi trebalo da postave sledeća pitanja:
    1. Kako je došlo do toga da se u njenoj materici nađe 9 embriona? Odgovor je nestručna i nezakonita vantelesna oplodnja, ili moguće čak eksperiment kom bi pozavideo i dr Mengele.
    2. Da li je ona svesno i informisano pristala na sve rizike takve trudnoće? Novosadski stručnjaci za VTO savetuju da se ne rizikuje ni sa trojkama jer se poradjaju u 7.mesecu. Cetvorke se poradjaju u 25.nedelji, dakle ni.6 punih meseci, sa ogromnim sansama da ce bar jedno, a verovatno i sve bebe zahtevati hirurske intervencije i bez ikakvih garancija da ce (za par meseci, ne nedelja) sazreti u inkubatoru i postati zdrava deca. A u ovom tekstu se ne spominje u kojoj nedelji je izvrsen porođaj, nego stoji notorna laž da su sve bebe dobro i da ce biti otpustene kuci za nekoliko nedelja. Ne spomimje se ni tezina beba, jer je verovatno oko 500-600 gr po bebi.
    I jos jedno, nemedicinsko pitanje koje nedostaje u tekstu: Gde je otac, i kako se za ime Boga uopste ljudsko biće može starati o 9 novorođenčadi istovremeno, finansijski, fizički, psihički? To ni pas ni mačka ne mogu, pa se kučići razdele po selu.
    Žao mi je te žene koja nije dobila adekvatnu medicinsku pomoć, već je očigledno postala žrtva nečijih ludačkih ekperimenata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC