Fudbal i korona virus: Finale Lige šampiona u Portu, a Čelsi i Mančester siti dobijaju podršku sa tribina

Utakmica je trebalo da bude odigrana u Istanbulu, ali je Velika Britanija uvrstila Tursku na „crvenu Kovid listu", pa je Evropska fudbalska unija (UEFA) donela odluku o promeni domaćinstva.
Porto's Estadio do Dragao
Getty Images
Na stadionu Porta ima mesta za oko 50.000 ljudi, ali je pitanje koliko će njih prisustvovati finalu

Finale Lige šampiona između Čelsija i Mančester sitija 29. maja, biće održano u Portugalu, a klubovi će moći da imaju podršku od po 6.000 navijača.

Utakmica je trebalo da bude odigrana u Istanbulu, ali je Velika Britanija uvrstila Tursku na „crvenu Kovid listu", pa je Evropska fudbalska unija (UEFA) donela odluku o promeni domaćinstva.

Portugal je na „zelenoj listi" Engleske, što znači da igrači i navijači tamo mogu da putuju bez boravka u karantinu.

„Uskratiti navijačima šansu da uživo gledaju utakmicu nije bila opcija i presrećan sam što je pronađen kompromis", izjavio je Aleksandar Čeferin, predsednik UEFA.

Postojala je mogućnost i da utakmica bude održana na londonskom stadionu Vembli, ali tokom razgovora Uefe, britanske vlade i Fudbalskog saveza Engleske nije postignut dogovor.

Problem je bio zahtev da od karantina po dolasku u Englesku budu izuzeti predstavnici sponzora i emitera, kao i VIP gosti.

„Navijači su više od 12 meseci patili zbog nemogućnosti da uživo gledaju timove, a ulazak u finale Lige šampiona je vrhunac klupskog fudbala", navodi Čeferin.

„Posle svega što su izdržali u prošloj godini ne bi bilo u redu da nemaju šansu da ih gledaju u najvažnijoj utakmici sezone", dodaje.

Thomas Tuchel and Pep Guardiola bump fists
Getty Images
Tomas Tuhel (levo) i Pep Gvardiola, treneri Čelsija i Mančester sitija

Ovo je druga godina u nizu u kojoj se finale održava u Portugalu - Bajern Minhen je prošle godine u Lisabonu osvojio pehar.

Tačan broj ljudi koji će moći da prisustvuje finalu još nije poznat.

Odluka britanske vlade da Tursku stavi na „crvenu listu" stavila je organizatore meča pred veliki izazov, ističe Čeferin.

„Odluka o premeštanju finala je velika, engleski savez i britanske vlasti su dali sve od sebe da meč organizuju u Engleskoj, zbog čega sam im zahvalan", kaže.

„Fudbalski savez Turske i tamošnje vlasti su uvek bile pouzdan partner UEFA i nadam se da će Istanbul i Turska u bliskoj budućnosti biti domaćini finala Lige šampiona, kao i brojnih drugih događaja", dodaje on.

Kako kaže, nada se da će finale biti „simbol nade u Evropi posle teškog perioda".

„Kao i da će navijači koji otputuju na utakmicu još jednom moći da glasovima doprinesu da ovo finale bude najbolje u klupskom fudbalu".


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Nemanja

    13.05.2021 21:12
    TIWFC
    Ono kad moraš da navijaš za Čelsi... :(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC