EURO 2020, fudbal, rasizam i navijači: Nismo svi u Velikoj Britaniji užasni - Velšanin prikupio novac kao poklon devojčici iz Nemačke

Devojčica iz Nemačke je plakala na tribinama stadiona Vembli posle utakmice osmine finala Evropskog prvenstva, a onda su je pojedini Englezi ismevali na društvenim mrežama.

 

the little girl crying at the match
BBC
Devojčica je snimljena kako uplakana gleda poraz Nemačke od Engleske na stadionu Vembli u osmini finala Evropskog prvenstva

 

Muškarac iz Velsa prikuplja novac za mladu Nemicu koja je zlostavljana na društvenim mrežama kako bi joj „pokazao da nisu svi u Velikoj Britaniji užasni".

Pojedini engleski navijači Engleske bili su nemilosrdni prema devojčici koja je na tribinama stadiona Vembli plakala posle pobede Engleza nad Nemcima 2:0 u osmini finala Evropskog prvenstva.

Nekadašnji engleski reprezentativci Sten Kolimor i Gari Lineker osudili su komentare pojedinih navijača Engleske.

A kada je video kako su pojedini napali devojčicu na društvenim mrežama, 51-godišnji biznismen iz južnog dela Velsa, Džoel Hjuz odlučio je da obraduje mladu nemačku navijačicu.

Organizovao je prikupljanje novca za poklon devojčici i do sada je suma dostigla više od 8.000 funti (oko 9.300 evra).

„Gledao sam utakmicu, bila je dobra. Bio sam svestan neke negativne atmosfere, čulo se bukanje i slično, ali nisam više razmišljao o tome to."

Ali potom je na društvenim mrežama video „podlu zloupotrebu slika te devojčice" i Hjuz je odlučio: „Dosta mi je ovoga".

Hjuz kaže da misli da se Velika Britanija „pretvorila u vrlo netolerantnu zemlju" i da „ima mnogo ksenofobije".

 

Joel Hughes
Joel Hughes
Hjuz je rekao da mu je bilo preko glave da čita ksenofobične ispade na mrežama

 

„Imamo glasnu manjinu idiota koji preplavljuju dobro u Velikoj Britaniji i uništavaju naš imidž na svetskoj sceni i uništavaju naš odnos sa našim prijateljima i partnerima u Evropi," dodao je on.

Odlučio je da pokuša da popravi ravnotežu tako što će pokazati „ima nečeg dobrog u Velikoj Britaniji".

„Mnogim ljudima je dosta ovakvih zloupotreba i ponašanja na društvenim mrežama", rekao je Hjuz.

„Ne pokušavam da promenim svet... ako bismo mogli da izmamimo osmeh na lice te devojčice ili pokažemo njenim roditeljima da u Velikoj Britaniji zapravo postoji dobro, onda smo učinili bar nešto".

Ako porodica devojčice ne bude pronađena ili ne bude želela da prihvati poklon, rekao je da će novac donirati „u svrhu koja je usko povezana sa duhom akcije".


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • NSdjanin

    05.07.2021 09:37
    @Orko
    Kako gde? Pa na internetu! Ljudskom izumu koji je, kao i mnogi drugi, brzo prešao put od korisne alatke do oružja za širenje mržnje, gluposti, nazadnih ideja i mesta gde moroni koji nikada u životu ne bi imali publiku, sada njega koriste kao platformu na kojoj se udružuju radi vršenja ranije pomenutih aktivnosti! Realno, otkad je internet postao dostupan na "pametnim" telefonima, na njemu su prevladali glupi ljudi!
  • Orko

    03.07.2021 11:04
    futbal
    Gde navijaci pobednickog tima ismevaju devojcicu od 10tak godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC