Lokalni izbori na Kosovu: Tri ključne stvari koje treba da znate

Lokalni izbori često su pokazatelj kuda se kreće politička scena, a rezultati kosovskih lokalnih izbora razlikuju se od rezultata nedavnih parlamentarnih.
Priština, 16. oktobar 2021.
ARMEND NIMANI/AFP via Getty Images
Izlaznost na lokalne izbore na Kosovu bila je manja nego na dosadašnja slična glasanja

Lokalni izbori na Kosovu bili su prvi test za ubedljivog pobednika nedavnih parlamentarnih izbora, ali će Samoopredeljenje premijera Aljbina Kurtija morati - na popravni, za dve nedelje.

U prvom krugu glasanja za predsednike opština i opštinske skupštine, Samoopredeljenje nije osvojilo više od 50 odsto glasova ni u jednoj od 38 opština na Kosovu - iako je na parlamentarnim izborima imalo 50,3 odsto glasova.

Daleko uspešnije bile su tradicionalne stranke na Kosovu - Demokratska partija Kosova (PDK), Alijansa za budućnost Kosova (AAK) i Demokratski savez Kosova (LDK) - koje posle prvog kruga imaju ukupno devet sigurnih opštinskih prvaka, pokazuju preliminarni rezultati Centralne izborne komisije.

Devet sigurnih predsednika opština obezbedila je i Srpska lista, koja je objavila da računa i na deseto mesto - koliko je i opština sa srpskom većinom.

U 20 od 38 opština za dve nedelje glasaće se u drugom krugu, kada će se sučeliti dva prvoplasirana kandidata.

Samoopredeljenje ima kandidate u deset takvih okršaja, LDK u devet, a PDK u osam.

BBC na srpskom donosi tri ključne stvari koje treba da znate o prvom krugu lokalnih izbora na Kosovu.

1. Priština ide u drugi krug

Iako se Samoopredeljenje nadalo da će najvažnija izborna utakmica biti rešena u samo jednoj rundi, preliminarni podaci Centralne izborne komisije pokazuju da je taj scenario ostao prilično daleko.

Stranka Aljbina Kurtija je na parlamentarnim izborima u februaru ove godine u glavnom gradu osvojila 65 odsto glasova, ali se taj rezultat za osam meseci „istopio" do 42 odsto, koliko je osvojio kandidat te stranke za gradonačelnika Prištine Arben Vitija.

Iako je Kurti na teren u glavnom gradu poslao čoveka koji je u prvom talasu pandemije virusa korona bio zaštitno i omiljeno lice kao ministar zdravlja, ostvarena pobeda po svemu sudeći neće biti dovoljna da se izbegne drugi krug.

Priština, oktobar 2021.
BBC
Perparim Rama (LDK) uspeo je da uđe u drugi krug u Prištini

Vitija tamo čeka arhitektu sa kancelarijom i donedavnim prebivalištem u Londonu, kandidata LDK Perparima Ramu sa 29,3 odsto glasova.

Politički autsajder popravio je rezultat stranke koju je osnovao Ibrahim Rugova za desetak procenata i obezbedio borbu u finalu gde, uprkos značajnoj razlici u broju glasova, šanse ipak ima.

Uranu Ismailjiju, kandidatu PDK, ni 21,7 odsto glasova neće biti dovoljno za drugi krug.

To će mu ipak biti dovoljno za veliku satisfakciju - u odnosu na prethodne parlamentarne izbore, duplirao je rezultat stranke osnivača Hašima Tačija u Prištini, gde je PDK tradicionalno loše prolazio.

2. Povratak tradicionalnih stranaka, opomena za Samoopredeljenje

Osim Prištine, u drugi krug će i Prizren - drugi najveći grad na Kosovu, još jedan gde je Samoopredeljenje do sada vladalo.

Vladajuća stranka u prvom krugu nije pobedila ni u jednoj opštini na Kosovu, mada su njeni kandidati u deset ušli u drugi krug - i u značajnom broju njih imaju šansu za pobedu.

Možda i zbog toga, Aljbin Kurti nije se obraćao javnosti u izbornoj noći.

Prizren, avgust 2021.
BBC
Prizren u izbornoj noći prvog kruga nije dobio gradonačelnika

Mnogo su se više radovale tradicionalne stranke - LDP i PDK, ubedljivo poražene na nedavnim parlamentarnim izborima.

Sa novim liderima, potpuno promenjenih rukovodstava i sa značajnim odmakom od lica koja su stranke vodila u posleratnom periodu, PDK je osvojio već četiri sigurna gradonačelnička mesta, a LDK dva.

Predsednik PDK Memlji Krasnići rekao je u izbornoj noći da je njegova stranka „bila snažna, ostaje snažna i biće snažnija".

Jednako radostan bio je i Ljumir Abdidžiku, koji je rekao da je povratak LDK veliki rezultat, ali i odgovornost koja mora ozbiljno da se shvati.

Razloga za slavlje imao je i Ramuš Haradinaj, čija je AAK osvojila tri mesta predsednika opština već u prvom krugu, a nadmetaće se za još četiri u drugom krugu.

3. Srpska lista bez opozicije

Gotovo bez rivala u sredinama u kojima se takmičila, Srpska lista osvojila je najviše mesta predsednika opština u prvom krugu izbora na Kosovu.

Iako je lista bliska zvaničnom Beogradu tek nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem odlučila da učestvuje na izborima, rezultat nije izostao.

U devet od deset opština sa srpskom većinom, prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK), kandidati Srpske liste slavili su već u prvom krugu sa više od 50 odsto osvojenih glasova.

Kosovska Mitrovica, 25. novembar 2020.
BBC
Milan Radojević (Srpska lista) ostaje gradonačelnik Severne Mitrovice

Podaci CIK-a takav rezultat ne pokazuju za opštinu Klokot gde je, na osnovu 71,4 odsto obrađenih biračkih mesta, kandidat Srpske liste Vladan Bogdanović osvojio 40,2 odsto glasova, a kandidat Građanske inicijative Srpska narodna sloga Strahinja Spasić 33,1 odsto glasova.

Ubedljive pobede slavili su Katarina Ristić-Ilić koja u Ranilugu nije imala protivkandidata pa je izbrojala svih 100 odsto glasova, Dragiša Milović u Zvečanu sa 98,3 odsto i Zoran Todić u Leposaviću sa 98,2 odsto glasova.

Nešto neizvesnija borba nego pre četiri godine vodila se u Gračanici gde je kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić osvojila 77,7 odsto glasova, a njen protivkandidat Branimir Stojanović 22,3 odsto.

Ipak, pošto Stojanović nije imao svoju listu odbornika, Srpska lista u skupštini ove opštine praktično neće imati opoziciju.

Goran Rakić, lider Srpske liste i potpredsednik Vlade Aljbina Kurtija, rekao je u izbornoj noći da je srpski narod pokazao „snagu, jedinstvo i slogu".

„Borimo se za Zajednicu srpskih opština, ukoliko ne bude (bilo) ZSO, neće biti ni kosovskih institucija.

„(Srpski narod) je poslušao poziv Srpske liste i predsednika Srbije Aleksandra Vučića", naveo je Rakić, a prenela agencija Beta.


Trinaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.


Pogledajte video o generaciji novih političkih snaga na Kosovu


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC