Velika Britanija i kraljevska porodica: Kraljica odbila nagradu „Najstarija žena godine" - „Čovek je star onoliko koliko se oseća starim"

Kraljica Elizabeta ima 95 godina, ali prema saopštenju njene slućbe, ona ne ispunjava kriterijume.
The Queen pictured at Royal Ascot in October 2021
Getty Images
Njena slućba je u odgovoru navela da „kraljica ne ispunjava kriterijume za nagradu"

Britanska kraljica Elizabeta odbila je nagradu „Najstarija žena godine" časopisa namenjenog starijima Oldi (The Oldie).

Ljubazno se zahvalivši na nagradi, 95-godišnja Elizabeta Druga je odgovorila da se još ne oseća starom, pourčivši da godine nisu merilo nečije starosti, odnosno da je „čovek star samo onoliko koliko se oseća starim".

Predlog da se Elizabeta proglasi „Starom damom godine" potekao je od pisca i TV voditelja Džila Brandreta, koji predsedava žirijem za nagrade.

On je napisao pismo kraljičinom sekretaru, ser Edvardu Jangu, pitajući ga da li bi prihvatila priznanje.

Časopis je objavio potpuni odgovor kraljičine službe: „Njeno veličanstvo veruje da je osoba stara onoliko koliko se oseća starom".

„Stoga kraljica ne veruje da ispunjava kriterijume neophodne za ovu titulu i nada se da ćete pronaći dostojnijeg primaoca".

Brandret je opisao pismo kao „ljupko", dodavši: „Možda ćemo u budućnosti još jednom kandidovati Njeno veličanstvo (za ovu nagradu)".

Elizabeta Druga će sledeće godine obeležiti 70 godina vladavine kao kraljica.

Njen pokojni suprug princ Filip, vojvoda od Edinburga, dobio je slično priznanje u izboru nagazina 2011. godine.

Letter from the Queen's assistant private secretary to the Oldie magazine
The Oldie

Morin Lipman, jedna od članica žirija, predložila je kraljicu za priznanje za vođenje zemlje kroz pandemiju korona virusa i uoči njenog jubileja - 70 godina vladavine kao kraljica, rekao je Brandret.

Vladavina Elizabete Druge već je najduža u istoriji Velike Britanije.

Kraljičin pokojni suprug, princ Filip 2011. godine dobio je počasnu titulu „Supruga godine" koju dodeljuje isti časopis Oldi. Tada je napunio 90 godina.

Odgovarajući na priznanje, vojvoda od Edinburga je u duhovitom tonu rekao: „Kada vas podsete da godine brže prolaze i boja počinje da bledi na fotografiji, to svakako mnogo pomaže raspoloženju. Ali dobro je ako vas se neko seti uopšte".

Kraljičin suprug umro je u aprilu 2021. u 99. godini.

Bili su u braku duže od sedam decenija.


Pogledajte video: Kad kraljica nasmeje svetske lidere


Nagrade Stara osoba godine (The Oldie of the Year Award) ustanovljene su pre 29 godina sa namerom da se istaknu pripadnici starijih generacija.

Prethodni dobitnici bili su medicinske sestre u zajednici, veterani sportisti i poznate ličnosti poput pokojne glumice Olivije de Havilend i umetnika Dejvida Hoknija.

„Nismo previše ozbiljna alternativa štampi opsednuta mladima i slavnim ličnostima. Časopis Oldi je vanvremenski i bezvremenski, nema savete za penziju, ali je pun osvežavajueu duhovitosti i radosti", piše u impresumu časopisa Oldi.


Pogledajte video o danu kad su se venčali Elizabeta i Filip


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Vilenjak

    20.10.2021 17:02
    Ne volim monarhije ali ovo je ipak kraljica a ne "kraljica".
  • Lajavi

    20.10.2021 09:58
    ju ju ju
    al je kornjača sujetna.
  • E

    20.10.2021 09:40
    E
    E prava je Kraljica! Ovi nasi penzosi bi uzeli i go..no samo daje dzabe! Ali i njih negde razumem sirotinja koja je dizvolila sama da postane to sto jeste! Bravo Kraljice!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC