Kraljevska porodica i Britanija: Kraljica Elizabeta se sastala sa ambasadorima posle izlaska iz bolnice

Uoči puta na samit COP26, kraljica je razgovarala sa ambasadorima preko video poziva iz Vindzorske palate.
Kraljica održava virutelni sastanak
Reuters

Britanska kraljica Elizabeta održala je prve sastanke pošto je prenoćila u bolnici prethodne nedelje - razgovarala je sa dvojicom ambasadora u Velikoj Britaniji putem video poziva.

Kraljica, koja je trenutno u zamku Vindzor, virtuelno se sastala sa ambasadorima Južne Koreje i Švajcarske koji su bili u Bakingemskoj palati.

Sastanci su se odigrali pošto je prošle srede primljena u bolnicu zbog preliminarnih testiranja.

Ona bi trebalo da predvodi kraljevsku delegaciju Velike Britanije na samitu o klimatskim promenama koji će se održati sledećeg meseca u Glazgovu.

Na fotografijama je uslikana dok se osmehuje prilikom razgovora sa južnokorejskim ambasadorom Gunom Kimom i njegovom suprugom Hi Jung Li, kao i tokom susreta sa Markusom Lejtnerom, ambasadorom Švajcarske u Londonu, koji je takođe bio u pratnji supruge.

Ambasador Južne Koreje u Britaniji, Gun Kim, i HiJung Li razgovaraju sa kraljicom preko video poziva
Reuters
Ambasador Južne Koreje u Britaniji, Gun Kim, u Bakingemskoj palati u društvu HiJung Li

Ovo je prva zvanična aktivnost kraljice od Globalnog samita investitora održanog u Vindzoru prošlog utorka, na kojem je bila domaćin.

Ipak, portparol Bakingemske palate je rekao u sredu da je kraljičin put u Severnu Irsku otkazan pošto je ona „nevoljno poslušala savete lekara koji su joj preporučili da odmori nekoliko dana".

Zadržali su je u bolnici tokom noći kako bi obavili „neka preliminarna ispitivanja", a sledećeg dana se vratila u Vindzor i „dobro se osećala", rekli su iz Bakingemske palate u saopštenju koje su izdali u četvrtak.


Ne deluje da usporava

Analiza Šona Kohlana,

dopisnika koji izveštava o kraljevskoj porodici

Ovo je u svakom smislu bila diplomatska aktivnost kraljice.

Razgovarala je sa dva ambasadora, ali prava poruka koju je poslala jeste da se vratila poslu posle boravka u bolnici.

Možda su to bili neki od najglamuroznijih sastanaka održanih preko Zuma - učesnici su bili u Vindzorskom zamku i Bakingemskoj palati, a u pozadini se mogao videti stari nameštaj i uljane slike na platnu.

Međutim, poslata je poruka preko vrlo modernog medijskog kanala da nikakve brige o zdravlju neće sprečiti devedesetpetogodišnju kraljicu da se vrati obavezama.

Fotografija je nastala kako bi sve uverila u to.

Ona sugeriše i da neće biti promene plana za održavanje COP26 samita o klimatskim promenama sledeće nedelje.

Iako kraljica radi iz Vindzorskog dvorca, ne pokazuje nameru da uspori.


Kraljica je zbrinuta u privatnoj bolnici Kralj Edvard VII, u kojoj negu dobijaju članovi kraljevske porodice poput njenog pokojnog supruga princa Filipa, vojvode od Edinburga, koji se tamo lečio ranije ove godine.

Ona ove nedelje nije prisustvovala ni misi u Vindzoru.

Kraljica i premijer Boris Džonson
Getty Images
Fotografija kraljice i britanskog premijera Borisa Džonson koja je uslikana prethodnog utorka

O kraljici je brinuo njen lekar ser Hju Tomas, koji je i „šef doktorskog tima".

Ona je prethodno imala zgusnut raspored obaveza - zvenični podaci iz njenog dnevnika pokazali su da je imala 16 događaja na kojima je trebalo da učestvuje tokom oktobra.

Očekuje se da će biti na prijemu 1. novembra u okviru konferencije o klimatskim promenama u Glazgovu, navodi se na sajtu kraljevske porodice.

Tamo će između 1. i 5. oktobra učestvovati na nekoliko događaja uz princa od Velsa, vojvotkinju od Kornvola i vojvodu i vojvotkinju od Kembridža.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC