Poljska i Evropska unija: Žestoka kazna zbog nepoštovanja pravnog poretka EU

Presuda evropskog najvišeg suda EU je najnoviji korak u eksalirajućem sporu oko reformi pravosuđa u Poljskoj.
People take part in a protest against the judgment of Polish Constitutional Tribunal and in support of EU at Solny square in Wroclaw, Poland 10 October 2021
EPA
Jedna anketa javnog mnjenja sugeriše da većina Poljaka misli da vlada treba ili da popusti ili da napravi kompromis

Najviši sud Evropske unije naložio je Poljskoj da dnevno plaća u kaznu od milion evra zbog reformi pravosuđa.

Ranije ove godine, Poljskoj je naloženo da suspenduje kontroverzno disciplinsko veće Vrhovnog suda, ali to još nije učinila.

Poljska je u više navrata bila u zavadi sa EU zbog promena koje se smatraju slabljenjem nezavisnosti poljskih sudova.

Poljski ustavni sud je ovog meseca razljutio evropske lidere time što je odbacio primat prava EU.

U presudi se navodi da su delovi zakona EU nekompatibilni sa poljskim ustavom, što je navelo predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da govori o „direktnom izazovu jedinstvu evropskog pravnog poretka".

Prvobitni slučaj je pred Tribunal izneo premijer Mateuš Moravjecki u pokušaju da spreči poljske sudije da koriste zakon EU kako bi osporili sudske promene njegove vlade.

Jedan značajan faktor u sporu između EU i Poljske je to što Evropska komisija tek treba da odobri 57 milijardi evra sredstava za oporavak od pandemije korona virusa namenjenih Poljskoj, i možda to neće učiniti dok tekući spor ne bude rešen.

Istraživanje javnog mnjenja od utorka pokazalo je da 40,8 odsto Poljaka veruje da njihova vlada treba da prizna poraz i okonča spor, dok je još 32,5 odsto reklo da bi trebalo da napravi kompromis.

Centralna tačka kontroverznih reformi u Poljskoj je disciplinsko veće Vrhovnog suda za koje kritičari tvrde da se koristi za kažnjavanje nezavisnih sudija jer ima moć da sankcioniše sadržaj njihovih presuda.

Još u julu, Evropski sud pravde (ECJ) doneo je privremenu odluku da Poljska suspenduje ovo većeu jer nije bila ni dovoljno nezavisno ni nepristrasno.

Poljski premijer je rekao da će veće biti ukinuto u sadašnjem obliku, ali je insistirao da iz institucija EU nemaju pravo da govore Varšavi kako da organizuje vlastito pravosuđe.

Dopisnik BBBC-ja iz Varšave Adam Iston kaže da je disciplinsko veće Vrhovnog suda prestalo da zakazuje termine o odlučivanju o novim predmetima, ali da je nastavilo razmatra predmete koji su već zakazani.

EU je prošlog meseca zatražila od suda sa sedištem u Luksemburgu da izrekne dnevnu kaznu dok Poljska ne odgovori na zahtev.

U sredu je potpredsednik suda presudio da će kazna morati da se plaća dok Poljska ne suspenduje veće ili dok ne donese konačnu odluku o njegovoj budućnosti.

Potpredsednik je rekao da se kazna izriče kako bi se Poljska primorala da odgovori zahtevu, kao i zato što je neophodno da se „izbegne ozbiljna i nepopravljiva šteta pravnom poretku Evropske unije".

Poljski lider je ovog meseca u Evropskom parlamentu rekao da je „neprihvatljivo govoriti o finansijskim kaznama" i optužio EU za prekoračenje ovlašćenja.

Njegovoj konzervativno-nacionalističkoj vladi ESP je već naloženo da plaća 500.000 evra dnevno jer nije privremeno zatvorila ogroman rudnik uglja i elektranu Turov u blizini nemačke i češke granice.

Poljska je odbila da plati tu kaznu jer tvrdi da elektrana greje i snabdeva vodom lokalne domove.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC