Srbija, Kosovo, Albanija, istorija i simboli: Čiji je dvoglavi orao i zašto se pokazuju tri prsta

Šta predstavljaju dvoglavi orao i tri prsta i zašto bude razmirice?
srpska i albanska zastava, zastave
Liju Jin i Armend NimaniI/AFP via Getty Images

Jedan orao, dve glave i tri prsta.

Ne, ovo nije početak zadatka iz matematike, već sastojci koji su dovoljni da zaljuljaju Balkan, bez obzira da li se koriste u šali ili zbilji, na fudbalskom terenu ili takmičenju lepote.

Valentina Petrović, Besa Čitaku i Frontina Gaši, takmičarke Srbije, Kosova i Albanije na izboru za Mis interkontinental u egipatskom Šarm el Šeiku, privukle su pažnju zbog fotografija na kojima pokazuju simbole dvoglavog orla i tri prsta.

Na društvenim mrežama, ali medijima povela se polemika, a usledili su komentari i kritike od kojih su neke prerasle u uvrede.

Dok su se neki ponadali da je reč o pokazivanju mira i ljubavi, usledile su suprotne izjave takmičarki.


  • Aleksandar

    30.10.2021 08:40
    Čemu tolika buka. Orao je srpsko obeležje koje je zasluženo nasleđeno od istočnog rimskog carstva. Tako da Srbi treba da se ponose kad Arbanasi pokazuju orlove. Nema tu ništa loše. Njihova veza da orlovima potiču sa Sicilije odakle su na ove prostore u 12 veku dovedeni. Rimski orao samo gleda još na drugu stranu obale. Nema potrebe toliko dizati buku znas se dobro čije je šta.
  • Pedja

    29.10.2021 15:57
    Pedja
    Devojke su u pravu i svaka cast na tome! Vreme nacionalizma je daleko iza nas! Taj nacionalizam je mnoge porodice zavio u crno! Ima ovde par istinitih komentara o grbu srbije i tri prsta! Grb je bio vepar a dok su orlovi kasnije uvedeni jer su srbu bili katolici kao i svi na ovom podrucju! Kada su presli u pravoslavlje preuzeli su dvoglavog orla! A tri prsta je novotarija sa pocetka 90 godine koja je uz nacionalisticku propagandu forsirana! Tako da mnogi a pogotovu mladi misle daje to srpski neki znak i simbol sto je apsolutna zabluda i prevara! Toliko ukratko o tome i devojke i omladino bravo i okrenite se zivotu i prosperitetu zivota a ne da trosite zivote na gluposti od koje samo politicari imaju koristi!
  • ja

    29.10.2021 14:55
    Da i ja nešto dodam..
    Uglavnom je sve rečeno. Ko ima želje i volje da čita, ima odgovore. Dvoglavi orao je simbol Vizantijskog carstva (negde od vremena Komnina- nisam najsigurniji). Prvobitno je umesto njega postojao rimski orao-Vizantija je nasldenica Rimskog carstva. Srbi, kao i ostali Sloveni, Hrišćanstvo, pismenost prihvataju iz Vizantije. Vremenom i simbole vlasti, grbove, titule, dvorski ceremonijal... Današnja Albanija kao politička tvorevina Austro-Ugarske i Velike Britanije pre svega, dobija i simbole svoje državnosti, donekle izmenjeni grb Austro-Ugarske sa kombinacijom crvene boje u pozadini. Tri prsta su glupost, koja se kao i sve gluposti nenormalno brzo prihvata u ovom narodu. Nema veze sa Srbima. Ali bolje i o ovome raspredati nego o ceni goriva 172 din/l, ili o Rio Tintu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC