Velika Britanija i razvod: Princeza, šeik i razvod od 600 miliona evra

Završen je verovatno najveći razvod u pravnoj istoriji Velike Britanije, a bivša supruga šeika Muhameda, princeza Haja i njena deca dobili su oko 600 miliona evra.
Sheikh Mohammed Bin Rashid Al-Maktoum and Princess Haya Bint Al-Hussain
Reuters
Šeik Muhamed bin Rašid al-Maktum i njegova bivša supruga, princeza Haja bint al-Husein

Završen je verovatno najveći razvod u pravnoj istoriji Velike Britanije, i to nagodbom od skoro 600 miliona funti koje će vladar Dubaija šeik Muhamed morati da plati svojoj bivšoj supruzi, princezi Haji i njihovoj deci.

Presudom Visokog suda Velike Britanije, 300 miliona evra dobija 47-godišnja princeza Haja bint al-Husein, ćerka Huseina, bivšeg kralja Jordana.

Ona je najmlađa od šest supruga šeika Muhameda bin Rašida al-Maktuma - multimilijardera i vladara Dubaija, premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i uticajnog vlasnika trkačkih konja.

Presuda daje princezi Haji sume da pokrije troškove održavanja dve nekretnine vredne više miliona funti, od kojih se jedna nalazi pored Kensingtonske palate u Londonu, a druga predstavlja glavnu rezidenciju princeze i smeštena je u londonskom predgrađu Egham.

Značajan deo sume namenjen je za troškove obezbeđenja, kao i za putovanja, plate i smeštaj za medicinsku sestru i dadilju, oklopna vozila za porodicu, kao i troškove brige o ponijima i drugim kućnim ljubimcima.

Princeza će na račun alimentacije dobijati 6.5 miliona evra godišnje za svako od dvoje dece - četrnaestogodišnju ćerku i devetogodišnjeg sina.

Oni će biti obezbeđeni sa oko 350 miliona evra.

'U strahu za život'

Ova dugotrajna bitka za sudsko starateljstvo bacila je svetlo na život kraljevskih porodica na Bliskom istoku, koji je inače obavijen velom misterije.

Princeza Haja pobegla je iz Dubaija u Veliku Britaniju sa decom 2019. godine, rekavši da je strahuje život.

Na bekstvo se odlučila nakon što je otkrila da je šeik Muhamed prethodno oteo dve druge ćerke - princezu Latifu i princezu Šamsu, koje su protiv svoje volje vraćene u Dubai.

Šeik Muhamed, koji ima 72 godine i veliko je ime u svetu konjskih trka, negirao je otmice, uprkos presudi britanskog Višeg suda iz 2020. godine.

U presudi se navodi da su se otmice, po svoj prilici, zaista i dogodile.

Šeik Muhamed je takođe objavio pesmu pod nazivom „Živela si, umrla si", koju su mnogi protumačili kao pretnju princezi, nakon što je saznao da ga je supruga prevarila sa telohraniteljem, bivšim pripadnikom britanske vojske.

Pretnje su se nastavile i kada se princeza Haja preselila u Veliku Britaniju.

Dobijala je poruke poput „Možemo vas naći gde god da ste", a od tada troši ogromne sume na obezbeđenje iz straha da će njena deca biti oteta i vraćena u Dubai.

Princess Haya Bint Al-Hussain
Reuters
Princeza Haja je sa decom pobegla iz Dubaija u Veliku Britaniju 2019. godine, rekavši da je u strahu za svoj život

Visoki sud je ove godine presudio da je šeik Muhamed nezakonito hakovao mobilne telefone princeze Haje, njenih telohranitelja i njenog pravnog tima, u kojem je i baronica Šeklton, torijevka i pripadnica Kuće lordova u britanskom parlamentu.

Telefoni su hakovani pomoću invazivanog špijunskog softvera Pegaz (Pegasus), koji ubacuje virus u telefone koji se nađu na meti, a proizvela ga je izraelska firma NSO grup (NSO Group).

Šeik Muhamed tvrdi da nije posedovao materijal dobijen hakovanjem i da nije naredio nadzor, ni izričito, ni implicitno.

Međutim, predsednik Odeljenja za porodicu Višeg suda u Velikoj Britaniji dokazao je suprotno.

U presudi o razvodu, sudija Mur je odlučio da su, s obzirom na ranije izrečete presude, princeza i njeno dvoje dece bili u posebno ranjivom položaju.

Mur je istakao da je porodici potrebno veoma dobro obezbeđenje kako bi bili na sigurnom u Velikoj Britaniji.

Kako je dodao, glavna pretnja nije dolazila od spolja, već od njihovog oca, čoveka koji ima pristup svim resursima u UAE.

„Ova deca su u nedvosmislenom i sveprisutnom riziku, a gotovo je izvesno da taj rizik neće nestati sve dok se ne osamostale", naveo je sudija, koji se osvrnuo i na bezbednost princeze Haje.

„I ona [princeza Haja] će do kraja života biti u sveprisutnom riziku, bilo da je to od [šeika Muhameda] ili usled terorističkih i drugih pretnji".

Sud je obavešten o proceni rizika, koja opasnost po princezu Haju i njenu decu karakteriše kao „veoma ozbiljnu".

Sudija je naknadno dodelio sredstva za pokrivanje tekućih troškova oklopnih vozila za prevoz porodice.

Sheikh Mohammed Bin Rashid Al-Maktoum
Reuters
Šeik Muhamed ima 72 godine i premijer je UAE, ali i velika faca u svetu konjskih trka

Sudija Višeg suda je rekao da je učinio sve što je mogao da donese razumnu presudu, s obzirom na „izuzetno bogatstvo i veoma visok životni standard koji su deca uživala tokom braka".

Slučaj je okarakterisao kao „krajnje neuobičajen".

Advokati princeze Haje insistirali su da ona nije tražila novac za svoje potrebe, ali je tokom saslušanja kritikovana što mnogo troši.

Na primer, njen sin, koji ima samo devet godina, dobio je tri skupa automobila jer je „navikao da mu se poklanjaju automobili".

Sudija je ocenio da je kritika na mestu.

Presuda uključuje dokaze princeze Haje da su je ucenjivali članovi njenog obezbeđenja zbog afere koju je imala sa jednim od njih.

Ona je izvršila nekoliko isplata za četvoro od ovih zaposlenih, od kojih su neke stigle sa bankovnih računa njene dece.

Da bi ovo ispravila, rekla je da je prodala nakit u vrednosti od preko milion funti i da je od tada morala da proda više.

Šeik Muhamed rekao je da će njegova bivša žena dobiti nasledstvo koje joj je prethodno prepisao.

Među predmetima su i baletske cipele koje su joj poklonili svetski poznati plesači Dame Margot Fontejn i Rudolf Nurejev.

Kako je dodao, sa interneta je uklonjena pesma koja mu je pripisana, a koju je princeza shvatila kao pretnju po svoj život.

Šeik je naglasio da nije imao nameru da nanese štetu princezi.


Princeza Latifa: Otac me drži u zatvoru u Dubaiju


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Peja

    21.12.2021 22:18
    Gargamel

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC