Korona virus i Holandija: Neobične kovid mere - ne može u kafić i muzej, može na manikir i u teretanu

Zaposleni u kulturi u Holandiji nisu zadovoljni kako je vlada birala koje pandemijske mere će ostati na snazi, a koje će biti ukinute.
Nails in the Van Gogh Museum
Anna Holligan/BBC
Muzeji i orkestri postali su u sklopu protesta frizerski i manikir saloni

Pod budnim okom Van Goga, Robin doteruje nokte klijentkinji. Natrpan prajmerima i lakovima, dugi sto ispod autoportreta holandskog majstora transformisao je amsterdamski Muzej Van Goga u salon za manikir.

Direktorka muzeja Emili Gordenker nada se da će ovaj protest, zajedno sa drugima koji se organizuju širom Holandije, istaći ono za šta ona veruje da je nedoslednost javne politike.

Prema holandskim propisima, muzeji, pozorišta, barovi i kafići ne smeju da se otvore, ali zato frizerski saloni, saloni lepote i teretane smeju.

Zbog toga su manikirke ponudile motive sa bademovim drvom u cvatu i zvezdanim nebom inspirisane velikim majstorom.

„Poseta muzeju je bezbedna, i jednako važna kao odlazak na manikir, možda još i više.

Mi samo tražimo od njih da budu dosledni… Neka uvedu propise tako da ih svako razume. U ovom trenutku izgleda kao da se to ne dešava", kaže Gordenker.

Muzej Van Goga bio je jedna od mnogih institucija koje su učestvovale u protestu:

  • Amsterdamski debatni centar De Bali izvrdao je pravila otvorivši se kao verski institut po imenu Filozofsko društvo, zajednica razuma
  • Maurichejs, dom Vermerove Devojke sa bisernom minđušom, organizovao je kamp za vežbanje, na stepeništu parlamenta u Hagu
The Panorama Mesdag invited people for a "mental booster", to view the largest painting in the Netherlands, the Panorama of Scheveningen
Museum Panorama Mesdag
Ljudi su pozvani na „mentalni buster", da pogledaju najveće slikarsko delo u Holandiji, Panoramu Sheveningena
  • Muzej Panorama Mesdag, takođe u Hagu, ponudio je popodne „bustovanja mozga"
  • Bio je to jedan od 70 članova Holandskog udruženja muzeja koji je ponudio takozvane muzejske časove u teretani poput ovih
  • Muzej Limburgs na severoistoku bio je jedan od onih koji se na jedan dan pretvorio u teretanu. „Zato što im to nije dozvoljeno, naše kolege su napustile radna mesta zarad aktivnog časa Zumbe", tvitovao je on.
  • Dragan

    21.01.2022 18:01
    Ah
    Na Skandinaviji + Holandija, Danska žive čudni ljudi.avedro vreme oko 0.Nigde nije očišćen sneg ni na kolovozu ni na trotoaru a padao je pre nedelju dana par cm.Ako nemate obuću za sneg ne dolazite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC