Bolesti i zaraze: Prvi slučaj dečije paralize u Africi posle šest godina

Laboratorijske analize pokazale su da je soj u Malaviju isti kao onaj pronađen u Pakistanu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Malavija.
Boy being vaccinated against polio
AFP
Vakcinacija u Africi

U Africi je prvi put posle šest godina zabeležen slučaj dečije paralize, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Zdravstvene vlasti u Malaviju proglasile su izbijanje zaraze dečije paralize tipa 1, pošto je zabeležen slučaj u glavnom gradu Lilongveu, navodi se u saopštenju SZO.

Dečijom paralizom zaražena je trogodišnja devojčica.

Laboratorijske analize pokazale su da je soj u Malaviju isti kao onaj pronađen u Pakistanu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Malavija.

Avganistan i Pakistan su jedine dve zemlje na svetu u kojima je dečija paraliza endemska bolest.

„Otkrivanje ove bolesti van dve zemlje gde je endemska, Pakistana i Avganistana, izaziva ozbiljnu zabrinutost.

„Ova vest pokazuje da je važno da vakcinacija protiv dečije paralize bude prva na listi prioriteta", saopštila je Globalna inicijativa za iskorenjivanje dečije paralize, a prenosi agencija Rojters.

SZO je saopštila da bi zemlje afričkog kontinenta mogle veoma brzo da pokrenu zajedničku akciju kao odgovor u borbi protiv širenja bolesti.

Prethodni slučaj dečije paralize u Africi zabeležen je 2016. godine u nigerijskoj državi Borno.

SZO je u avgustu 2020. saopštila da u Africi više nema dečije paralize.

Izazvana divljim polio virusom, dečija paraliza - poliomijelitis je zarazna bolest koja uglavnom pogađa decu mlađu od pet godina, napada koštanu srž i može da izazove nepovratnu paralizu i smrt kada pogodi mišiće grudnog koša.


Pogledajte video o deci koja učestvuju u ispitivanju vakcina protiv kovida


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC