Ukrajina i Rusija: U Moskvi zaplenili luksuzne švajcarske satove

Prema izveštaju švajcarskog lista, agenti obaveštajne službe su izvršili pretres u moskovskoj podružnici luksuznog brenda Audemars Piguet.
Image shows jewel-encrusted Audemars Piguet watches
Getty Images
Satovi sa draguljima marke Odemar Pigea izloženi u Londonu

Ruski policajci su navodno zaplenili luksuzne satove marke - Odemar Pige (Audemars Piguet) vredne više miliona dolara.

Agenti službe bezbednosti zaplenili su u utorak švajcarske satove iz jedne radnje u Moskvi zbog navodnog kršenja carinskih pravila, prenose švajcarski mediji.

To se dogodilo samo nekoliko dana pošto je Švajcarska napustila njenu tradicionalnu neutralnu poziciju i pridružila se zapadnim zemljama u uvođenju sankcija Rusiji posle invazije na Ukrajinu.

Potvrde iz Švajcarske još nema.

Međutim, vlada je saopštila da nova švajcarska zabrana izvoza luksuznih proizvoda izazvala „nesigurnost" kod pojedinih preduzeća.

Cena satova marke Odemar Pige može da dostigne i 840.000 evra po komadu.

Kompanija nije odgovorila na zahtev BBC-ja za komentar.

Prema švajcarskom listu NZZ am Sontag, satove iz moskovske podružnice Odemar Pigea zaplenili su agenti koji rade za rusku obaveštajnu službu FSB.

Agenti su pretres očigledno opravdali tvrdnjom da su ovim satovima prekršena lokalna carinska pravila kada su se uvozili u Rusiju.

Posle invazije, luksuzni švajcarski brend saopštio je da je prestao da radi u Rusiji, dok na njegovom sajtu piše da su dva njihova butika u prestonici „privremeno zatvorena".

Prema zvaničnicima iz industrije, Švajcarska je prošle godine izvezla u Rusiju satove u vrednosti od 260 miliona švajcarskih franaka (oko 253 miliona evra), ali bi ovo tržište moglo da vredi i više s obzirom na broj ruskih mušterija koji kupuju luksuzne proizvode u Švajcarskoj.

Ruski zvaničnici su u poslednjih nekoliko nedelja pokazali nameru da zaplene imovinu stranih kompanija koje su sepovukle iz Rusije zbog rata u Ukrajini kao odgovor na to što se imovina Rusije i ruskih bogataša pleni širom sveta.

Stotine iznajmljenih stranih putničkih aviona u vrednosti od skoro 10 milijardi dolara (9,1 milijardi evra) ostaju prizemljene u Rusiji, dok su njihovim vlasnicima odbijeni zahtevi da im se vrate letelice.

Ranije ovog meseca bivši predsednik Dmitrij Medvedev rekao je da će novi zakon omogućiti Rusiji da nacionalizuje imovinu zapadnih kompanija koje se povlače iz zemlje.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC