Kanada i Katolička crkva: Papa se izvinio za „zlo" naneto starosedelačkim narodima

„Duboko mi je žao, tražim oproštaj", rekao je papa.

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, zatražio je u Kanadi oproštaj za zlo koje hrišćani naneli starosedelačkim narodima.

„Duboko mi je žao", rekao je 85-godišnji papa u krugu nekadašnje rezidencijalne škole u ​​Maskvakisu, u blizini Edmontona.

Rekao je da je njegovo izvinjenje prvi korak i da se mora sprovesti „ozbiljna istraga" o zlostavljanju da bi se podstaklo izlečenje.

Papa je u Kanadi kako bi se izvinio za ulogu Crkve u školama čiji je cilj bio da nasilno asimiliraju decu starosedelaca.

Škole koje je finansirala vlada bile su deo politike kako bi iskorenili starosedelačku kulturu i jezik.

Papino izvinjenje naišlo je na aplauz u publici, u kojoj su bili i neki preživeli iz ozloglašenih škola.

Papa Franja izrazio je „tugu, ogorčenje i sramotu" zbog postupaka mnogih pripadnika Rimokatoličke crkve, koji su upravljali većinom rezidencijalnih škola u Kanadi.

Nazvao je taj školski sistem „katastrofalnim greškom" i zatražio oproštaj.

Šta su bile te škole?

Kanadske rezidencijalne škole bile su obavezne ustanove kojima su upravljale vlada i crkvene vlasti tokom 19. i 20. veka, a čiji je cilj bio da nasilno asimiluju starosedelačku decu.

Od 1863. do 1998. godine, više od 150.000 dece starosedelaca oduzeto je od porodica i smešteno u ove škole.

Deci često nije bilo dozvoljeno da govore njihov jezik ili da se bave proučavanjem vlastite kulture, a mnoga su maltretirana i zlostavljana.

Komisija pokrenuta 2008. koja se bavi uticajem ovih škola na društvo utvrdila je da se veliki broj starosedelačke dece nikada nije vratio u matične zajednice.

U izveštaju kanadske Komisije za istinu i pomirenje iz 2015. godine, preživeli su javno govorili o tome da su bili zlostavljani, da su bili neuhranjeni i da su se mnogi razboljevali.

Smatra se da je više od 3.000 učenika umrlo u školama.

Prošle godine, predstavnici kanadskih starosedelaca na dva mesta su pronašli ostatke više od 250 dece, kao i 751 neobeležen grob.

U izveštaju državne kanadske komisije, taj školski sistem je nazvan elementom „kulturnog genocida" nad starosedelačkim narodima Kanade.

Kanadska vlada se 2008. formalno izvinila zbog ovog sistema upravljanja i obrazovanja.

Mnogi su pozvali papu da se izvini za ulogu koju je Rimokatolička crkva imala u upravljanju do 70 odsto rezidencijalnih škola u Kanadi.

Papa sa predstavnicima starosedelačkih kanadskih naroda
Reuters
Papa sa predstavnicima starosedelačkih kanadskih naroda

Brus Alan, preživeli iz jedne od rezidencijalnih škola, rekao je da je bilo emotivno čuti papino izvinjenje, ali da mnogi i dalje traže odlučnije akcije Vatikana.

„Mislim da je mnogo preživelih još prilično ljuto", rekao je Alan za BBC.

Papa je rekao da je doputovao u Kanadu sa parom mokasina koje mu je poklonila starosedelačka delegacija u Vatikanu ranije ove godine.

Mokasine, koje je papa zamoljen da vrati, služe kao simbol za decu koja su pohađala škole i nikada se nisu vratila kući.

Rekao je da te mokasine takođe „govore o putu kojim treba da idemo" - o pravdi, lečenju i pomirenju.

Njegove reči čule su i poglavice domorodačkih naroda koji su se okupili u parku Muskva zajedno sa preživelima iz ozloglašenih škola.

Prisutni su bili i kanadski premijer Džastin Trudo i generalna guvernerka Meri Sajmon, prva domorodačka osoba na toj funkciji.

Papine izjave u ponedeljak su usledile posle istorijskog izvinjenja u aprilu upućenog domorodačkoj delegaciji u Vatikanu, rekavši da su mu rezidencijalne škole nanele „bol i sramotu".

Pre nego što je održao govor, papa se sastao sa liderima u lokalnoj crkvi i predvodio molitvu na nacionalnom groblju Ermineskin Kri, gde se nalaze obeleženi, a verovatno i neobeleženi grobovi učenika škola.

Posle izvinjenja i traženja oproštaja, papa je nosio tradicionalnu kapu koju mu je poklonio domorodački vođa dok se u pozadini čula takozvana pesma časti.

Nekadašnja rezidencijalna škola Ermineskin, jedna od najvećih u Kanadi, prva je papina stanica na njegovom putovanju, koje je on nazvao „hodočašćem pokajanja".


Pogledajte video: Pet najvećih pretnji po starosedelačke narode


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • @Обсервер

    26.07.2022 13:15
    "црвенокошцима"..... Auuuu druže.
  • Обсервер

    26.07.2022 11:23
    Каубоји
    Кад ће каубоји да се извине и покају за оно шта су урадили црвенокошцима ? Можда ће и нама једнога лепог дана.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC