Kina i korona virus: Muke turista na Saniji - pobegli od izolacije i uleteli u novu

Mnogi su došli u Saniju, nadajući se olakšanju posle strogih kovid mera u većim gradovima.
A beach in Sanya, China
Getty Images
Sanija, poznata i kao „kineski Havaji", popularna je turistička destinacija

Kajl Njutn se nadao odmoru u letovalištu Sanija na ostrvu Hainan, poznatom i kao „kineski Havaji", posle strogog dvomesečnog zatvaranja u Šangaju.

Njutn, učitelj po zanimanju, trebalo je da provede u Hainanu manje od nedelju dana i bio mu je prvi odmor otkako je stigao u Kinu baš kada je izbila pandemija korona virusa.

Ostrvo se nalazi u Južnom kineskom moru nedaleko od južne obale Kine.

Ali u subotu, nakon što su u Saniji potvrđena 263 pozitivna slučaja kovida-19, vlasti su otkazale sve letove i vozove iz grada.

U ponedeljak je zatvaranje prošireno na nekoliko gradova nakon što su na ostrvu zabeležena 504 slučaja.

Glavni grad provincije Haikou sa skoro tri miliona stanovnika zatvoren je, a državni mediji prenose da je oko sedam miliona ljudi dobilo obaveštenje da ne napuštaju domove osim kako bi otišli po hranu ili se testirali na kovid.

Turisti sada moraju da imaju pet negativnih PCR testova tokom sedam dana pre nego što bi mogli da odu - ako uopšte budu mogli da rezervišu let.

Oko 80.000 turista zaglavljeno je u Saniji, prema rečima zamenika gradonačelnika grada.

Ogromna većina su Kinezi, a među njima je veliki broj Šangajaca.

Njutn iz Velike Britanije kaže da svakog jutra mora da stoji u redu oko dva sata da bi se testirao na kovid i da je morao da otkaže poslovne sastanke.

Situacija je „prilično razočaravajuća", rekao je, posebno za one iz Šangaja koji su već pošli ovu situaciju i dvomesečno zatvaranje.

„Svi koji su došli iz Šangaja su prilično loše raspoloženi", rekao je on za BBC.

Dok su onima čiji su letovi otkazani u subotu navodno ponuđene besplatne hotelske sobe, Njutn kaže da mu je hotel ponudio samo 50 odsto popusta za produženje boravka.

„Dobro sam, ali ovde ima mnogo porodica kojima nije rečeno šta će se desiti kada više ne budu mogli da plaćaju smeštaj", kaže.

Stranci, pogotovo oni koji ne znaju kineski, u velikom su problemu jer teško dolaze do informacija, pa se nekako organizuju i dele ih preko telefonskih aplikacija.

Zvanične informacije, ako ih ima, niko ne deli sa strancima, kaže Njutn.

Dodaje da nije potpuno siguran da li je gostima dozvoljeno da napuste hotel.

Brajan Hol, profesor na Njujorškom univerzitetu u Šangaju, kaže da nije jasno koliko dugo će gosti morati da ostanu u hotelskim sobama.

Njegova soba je rezervisana do srede, a posle toga nema potvrde o aranžmanu, rekao je on.

Hol je rekao da mu je ovo četvrti period u izolaciji u samo ove godine.

Samo četiri dana nakon što je Šangaj ukinuo blokadu početkom juna, stambena oblast dr Hala bila je ponovo zatvorena na još dve nedelje zbog sumnje da je došlo do bliskog kontakta u susednom naselju.

Kada mu je dozvoljeno da izađe, odmah je otputovao u Saniju, gde je najpre morao da provede 10 dana u karantinu.

Dr Hol, globalni istraživač mentalnog zdravlja, rekao je da, iako su blokade pokazale efikasnost u smanjenju širenja virusa, one takođe uzimaju „značajan danak" na mentalno zdravlje i dobrobit.

„Zabrinut sam zbog toga kako ova ograničenja mogu uticati na život ljudi, koji imaju negativne efekte na njihovo mentalno zdravlje, posebno među onima sa nestabilnim poslovima, migrantima i mladim ljudima", rekao je on.

Za stanovnike kao što je Simon Verisel, snabdevanje hranom je problematično, ali ne i nemoguće.

Verisel se sa porodicom preselio iz Pekinga u Saniju u maju kako bi izbegao kovid mere u prestonici, koje su tada bile relativno strože.

Francuz, generalni direktor kompanije za odnose sa javnošću, rekao je da su uspeli da nabave hranu putem aplikacija za dostavu, ali isporuka može da potraje više od 12 sati.

Ipak, Verisel kaže da je to ništa u poređenju sa mukama turistima.

„Imamo gde da ostanemo na neodređeno vreme ako bude potrebno", rekao je on.

„Zatvoreni smo u našoj rezidenciji, ali možemo da izađemo u dvorište".


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?