Fudbal i Premijer liga: Mančester Junajted na prodaju

U istom danu, u razmaku od samo nekoliko sati, navijači Mančestera saznali su najpre da je Junajted raskinuo ugovor sa Kristijanom Ronaldom, jednim od najboljih igrača današnjice, a zatim i da vlasnici, porodica Glejzer, nameravaju da prodaju klub.
Manchester United
Getty Images

Dok se u Kataru zahuktava Svetsko prvenstvo u fudbalu, navijači engleskog Mančester Junajteda doživljaju neke od najturbulentnijih trenutaka u novijoj istoriji.

U istom danu, u razmaku od samo nekoliko sati, saznali su najpre da je Junajted raskinuo ugovor sa Kristijanom Ronaldom, jednim od najboljih igrača današnjice, a zatim i da vlasnici, porodica Glejzer, nameravaju da prodaju klub.

Glejzerovi su saopštili da razmišljaju o više opcija, od „istraživanjava strateških alternativa", preko prodaje dela deonica, do prodaje kompletnog vlasništva.

Američki biznismeni su kupili klub 2005. godine za više od 750 miliona evra.

Nezadovoljni kako porodica Glejzer upravlja klubom, navijači su maltene svake godine protestovali protiv američkih vlasnika.

U najnovijem saopštenju Junajteda navodi se da će „razmotriti sve strateške alternative, među kojima su nove investicije u klub, prodaju ili druge transakcije".

Godine 2012, porodica Glejzer je prodala 10 odsto vlasničkog udela putem berze, a slične transakcije obavila je i nekoliko puta posle toga.

„Iako i dalje pokušavamo da donesemo uspeh klubu, upravni odbor je doneo odluku o temeljnoj proceni strateših alternativa", navodi se u zajedničkom saopštenju Avrama i Džoela Glejzera, kopredsednika kluba.

„Sagledaćemo sve opcije kako bi pronašli najbolje rešenje za naše navijače i da klub maksimizuje značajne prilike za rast u sadašnjosti i budućnosti.

„Dok traje ovaj proces, ostaćemo usredsređeni na to da stvari radi u najboljem interesu navijača i deoničara".

Američka investiciona kompanija Rejn Grup, koja je upravljala prodajom Čelsija vrednom 4,25 milijardi funti u maju, biće angažovana kao ekskluzivni finansijski savetnik Junajteda.

U saopštenju kluba dodaje se: „Ne može postojati garancija da će revizija rezultirati bilo kojom transakcijom.

„Klub ne namerava da se dalje oglašava saopštenjima u vezi sa revizijom osim ako i dok odbor ne odobri konkretnu transakciju ili drugi pravac delovanja koji zahteva zvaničnu objavu".

Junajted, trenutno petoplasirani u engleskoj Premijer ligi, nije osvojio titulu prvaka od 2013.

Gledajući sva takmičenja, Crveni đavoli su bez trofeja i nije osvojio trofej 2017, kada je pobedio u Ligu Evrope i engleskom Liga kupu.

Poslednjih godina bilo je više protesta protiv porodice Glejzer.

U maju 2021, nadležni su morali da odlože utakmicu Premijer lige protiv Liverpula.

Hiljade navijača učestvovalo je u protestnoj šetnji do stadiona Old Traford i ove sezone uoči utakmice sa Liverpulom.

Junajted je bio deo neuspelog projekta Evropske Superlige koji je brzo propao u aprilu 2021. Kopredsednik Mančester junajteda Džoel Glejzer se kasnije izvinio za planove o u učešću u tom projektu.

Od tada je prisustvovao skupovima navijača i obećao da će deonice učiniti dostupnim navijačima.

Kapiten Portugala Kristijano Ronaldo, koji je u utorak odmah napustio Mančester junajted, kritikovao je vlasnike kluba u kontroverznom intervjuu prošle nedelje rekavši da porodicu Glejzer „ne zanimaju sportski uspesi kluba".

Do odluke o prodaji Junajteda došlo je u trenutku kada je predsednik Liverpula Tom Verner rekao da Fenvej sports grupa „istraži mogućnost prodaje" kluba sa Enfilda.

Blumbergov izveštaj iz avgusta 2022. kaže da je porodica Glejzer bila spremna da proda manjinski udeo u klubu.

Britanski milijarder Džim Retklif rekao je da će biti zainteresovan za kupovinu kluba pre nego što je u oktobru izjavio da mu je porodica Glejzer rekla da ne želi da ga proda.

Pogledajte video

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Zlatne vize: Šta predstavljaju i zašto su kontroverzne

Više od 60 zemalja nudi programe „zlatne vize” koji stranim ulagačima omogućavaju dobijanje prebivališta ili čak državljanstva po ubrzanom postupku. Za mnoge koji podnose zahtev to je prilika za početak novog života, ali problem ovakvih programa su korupcija i cene nekretnina.