Amerika i izbori: Vornok pobedio u Džordžiji, demokrate potvrdile većinu u Senat

Rafael Vornok, kandidat demokrata, pobedio je republikanca Heršela Vokera i ponovo osvojio mesto u Senatu.
Senator Vornok se zahvalio Bogu i porodici na pobedničkoj zabavi u Atlanti
Reuters
Senator Vornok se zahvalio Bogu i porodici na pobedničkoj zabavi u Atlanti

Tesnom pobedom u Džordžiji, demokrate su učvrstile većinu u američkom Senatu, pokazuju preliminarni rezultati izbora u ovoj državi na jugu zemlje.

Rafael Vornok iz Demokratske stranke pobedio je u utorak republikanca Heršela Vokera u drugom krugu izbora za senatora Džordžije.

Ovom pobedom, Vornik je demokratama obezbedio apsolutnu većinu (51 - 49) u Senatu Sjedinjenih Država, koju će zadržati do kraja mandata predsednika Džozefa Bajdena.

Voker, legenda američkog fudbala i politički novajlija, pridružuje se nizu poraženih kandidata koji su na izbore izašli uz podršku bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Tramp je najavio da će se ponovo kandidovati za mesto u Beloj kući 2024. godine.

Izbori u Džordžiji rešeni su drugim krugom pošto nijedan kandidat nije osvojio 50 odsto glasova u novembru, iako je Vornok imao 37.000 glasova više od Vokera.

Vornok je ušao u Senat u januaru 2021. i prvi je Afroamerikanac izabran za senatora iz ove države na krajnjem jugu Amerike.

„Čast mi je da izgovorim četiri najmoćnije reči do sada izgovorene u demokratiji: narod je progovorio!", rekao je na pobedničkoj zabavi u dvorani hotela u Atlanti.

Vornok, 53-godišnji južnjački baptistički propovednik, čiju je crkvu u Atlanti nekada vodio prvak pokreta za prava Afroamerikanaca Martin Luter King, posebno se zahvalio majci.

Rekao je da je odrasla 1950-ih u Džordžiji berući pamuk.

„Večeras je pomogla da njen najmlađi sin bude odabran za senatora Sjedinjenih Država", rekao je Vornok.

Pobedio je sa malom razlikom.

Preliminarni rezultati, objavljeni na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, pokazuju da je za Vornok glasalo 50,8 odsto birača, a za Vokerovim 49,2, podaci su organizacije Istraživanja Edison.

Voker se kratko obratio pristalicama u Kući slavnih koledž fudbala u Atlanti.

„U životu nema izgovora, i ja ih neću sada izgovarati jer smo se borili žestoko", rekao je.

Vokerovu kampanju obeležili su navodi da je dvema bivšim devojkama platio abortuse - što on poriče - iako je zagovarao zabranu ove procedure.

Ovaj 60-godišnjak je tokom kampanje morao da prizna i da je otac troje dece za koju javnosti nije prethodno znala, iako je kritikovao očeve koji nisu prisutni u životima sopstvene dece.

Republikanci su, u međuvremenu, objavili oglas podsećajući glasače na tvrdnju Vornokove bivše žene da joj je prešao automobilom preko noge posle svađe u martu 2020. godine.

Warnock
Getty Images

U Džordžiji je glasalo oko 1,4 miliona ljudi na sam dan izbora, rekao je izborni zvaničnik Gabrijel Sterling po zatvaranju biračkih mesta, dodajući da je zabeležena najveća izlaznost do sada.

Oko 1,9 miliona stanovnika je glasalo poštom ili na ranije otvorenim biralištima, što je mogućnost koja postoji u Americi.

Vornok je na trku potrošio oko 170 miliona dolara, mnogo više od Vokera kog je kampanja koštala oko 60 miliona dolara, pokazuju finansijski izvodi predati federalnim vlastima.

Tramp i Bajden, koji u Džordžiji nije popularan, izbegavali su da uzmu učešća u kampanji.

Vokerova trka za Senat bila je poslednja prilika da republikanci preuzmu vođstvo u Senatu jer su kandidati koje je podržao Tramp već izgubili u Nju Hempširu, Nevadi, Arizoni i Pensilvaniji.

Ipak, Trampovi favoriti pobedili su u Ohaju, Viskonsinu i Severnoj Karolini.

Pobeda u Džordžiji znači da će Bajdenu biti nešto lakše da postavlja sudije i popunjava mesta u administraciji, iako će demokratama za usvajanje većine zakona biti potreba i podrška republikanaca.

Da su demokrate izgubile Džordžiju, stranačka kontrola nad Senatom od 50-50 zavisila bi od glasa potpredsednice Sjedinjenih Država Kamale Haris.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Zlatne vize: Šta predstavljaju i zašto su kontroverzne

Više od 60 zemalja nudi programe „zlatne vize” koji stranim ulagačima omogućavaju dobijanje prebivališta ili čak državljanstva po ubrzanom postupku. Za mnoge koji podnose zahtev to je prilika za početak novog života, ali problem ovakvih programa su korupcija i cene nekretnina.