Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022: FIFA kaznila Srbiju zbog zastave „Nema predaje", kazna i Hrvatskoj zbog traktora

Hrvatski savez će morati da plati nešto više od 50.000 evra, a srpska fudbalska organizacija nešto više od 20.000 evra.
Serbia fans hold up a fllag depicting the outline of Kosovo filled with Serbia's flag, with words translated as 'no surrender'
EPA

Disciplinska komisija Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) kaznila je Fudbalski savez Srbije i Hrvatski nogometni savez (HNS) zbog, kako je obrazloženo, neprimerenih poruka tokom mečeva na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Srpski savez je kažnjen sa 21.300 evra zbog zastave na kojoj je prikazana mapa Srbije sa Kosovom unutar njenog sastava i natpisom: „Nema predaje" koje je bila zakačena u svlačionici reprezentacije uoči meča sa Brazilom u prvom kolu Mundijala u Kataru.

Hrvatski savez je dobio još težu kaznu - kažnjen je sa 50.580 evra zbog toga što je deo hrvatskih navijača vređao golmana reprezentacije Kanade Milana Borjana, koji ima srpske korene, tokom meča grupne faze na turniru u Kataru.

Hrvatski navijači su istakli nekoliko transparenata sa uvredljivim, ličnim porukama Borjanu, ali i modifikovane zastave svetski poznatog proizvođača traktora na kojoj je pisalo: „Knin 95".

Bila je to aluzija na kilometarsku kolonu Srba koji su na traktorima bežali od akcije hrvatske vojske nazvane Oluja tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih godina.

Kako je FIFA obrazložila odluke?

„Hrvatski nogometni savez kažnjen je novčanom kaznom od 50.000 švajcarskih franaka zbog kršenja člana 16. Disciplinskog kodeksa FIFA koji se odnosi na upotrebu reči i predmeta za prenošenje poruke koja nije primerena sportskom događaj) u vezi sa ponašanjem hrvatskih navijača toekom utakmice protiv Kanade", objavila je FIFA.

Fudbalski savez Srbije je kažnjen zbog zastave koja se poslednjih godina često može videti na sportskim događajima, ali i na odeći.

Kosovo je proglasilo nezavisnost pre skoro 15 godina, a porukom „Nema predaje" protivnici otcepljenja žele da stave do znanja da se Srbija nikada neće odreći te teritorije.

Fudbalski savez Kosova zvanično je uložio žalbu FIFA, a Disciplinska komisija svetske fudbalske organizacije smatra da je kačenjem zastave prekršen njen pravilnik i odredila je kaznu za Fiudbalski savez Srbije od nešto više od 21.000 evra.

navijač Srbije
Reuters/JENNIFER LORENZINI
Navijač Srbije na utakmici Svetskog prvenstva u Kataru (ilustracija)

Protiv Fudbalskog saveza Srbije pokrenut je još jedan postupak - zbog ponašanja igrača i selektora Dragana Stojkovića Piksija tokom odlučujuće utakmice za plasman u osminu finala Mundijala protiv Katara.

U reprezentaciji Švajcarske igraju i dvojica fudbalera poreklom sa Kosova - Granit Džaka i Đerdan Šaćiri - koji su u nekoliko navrata učestvovali u verbalnim incidentima sa igračima Srbije.

Posle vođstva Srbije od 2:1, selektor Stojković je snimljen kako izgovara psovku na račun dvojice fudbalera albanskog porekla.


Četrnaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC