Svetsko fudbalsko prvenstvo: Dosije golmani - kako su Livaković i Bono u Kataru oduševili svet

Hrvatski golman Dominik Livaković i njegov kolega Jasin Bunu, poznatiji kao Bono, oduševili su čitav svet na Mundijalu u Kataru - ovo je njihova priča.

Dvojica muškaraca u tamnim trenerkama sede i i pričaju u prostoriji nalik lobiju hotela - prvi je Luka Modrić, jedan od najboljih fudbalera sveta, a drugi Dominik Livaković, njegov saigrač iz hrvatske reprezentacije.

„Pa šta ima veze? Šta, ti ne smeš pogrešiti? Svi prave greške. Moj je osećaj da se ti bojiš pogrešiti, to je tvoj problem. Pa ko to ne greši, molim te? Reci mi jednoga", kaže mu Modrić.

„Slušaj, ti si golmančina, to moraš da znaš. Ti znaš to?"

I Livaković je izgleda dobro shvatio reči njegovog kapitena, pošto se na Mundijalu u Kataru pretvorio u hobotnicu i jedan je od najzaslužnijih za plasman „vatrenih" u drugo uzastopno polufinale.

Japanu je u osmini finala odbranio tri udarca u penal seriji, odbranivši potom čak devet udaraca brazilskih ala, kao i jedan penal, zbog čega se našao u idealnom sastavu obe runde nokaut faze.

„Ne znam kako da ovo opišem stvarno", rekao je zabezeknuti Livaković posle pobede nad slavnim „selesaom", kada mu je francuski L'Ekip dao ocenu 10.

Uz Livakovića, jedan je od golmanskih hitova Mundijala u Kataru je i Jasin Bunu - zvani Bono - iz Maroka, prve afričke reprezentacije u istoriji koja je stigla do polufinala Svetskog prvenstva.

Portugal je u četvrtfinalu bio veliki favorit protiv Lavova sa Atlasa, ali je Bono i na tom meču sačuvao mrežu.

Na čitavom turniru je primio samo jedan gol i to slučajno, kada je njegovu mrežu zatresao - njegov saigrač.

„Promenili smo mentalitet i generacija koja dolazi posle nas će znati da marokanski fudbaleru mogu da naprave čudo", izjavio je Bono tokom turnira.

Livaković će u polufinalu mrežu pokušati da sačuva od Argentinaca i slavnog Lionela Mesija, a Bono od moćnih Francuza.

Ovo je njihova priča.

Hrvatska
Friedemann Vogel/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Livaković brani penal Rodrigu
Bono i Ronaldo
Georgi Licovski/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Bono brani udarac Kristijanu Ronaldu

Deda, tihi golman i Helena: Slučaj Livaković

„Golmanska situacija je specifična - oni su sami", čuje se Modrićev glas u Netfliksovoj dokumentarnoj seriji „Kapiteni", baš u trenutku kada Livaković dolazi do njega.

I razgovor kreće, a osvajač pet Ligi šampiona i Zlatne lopte za najboljeg igrača sveta u 2018. može mnogo toga da nauči mlađeg saigrača.

Pre svega da veruje u sebe.

„Ne bih ti ovo pričao da me boli ona stvar za tebe, ali ja kod tebe ne vidim napredak u reprezentaciji", kaže Modrić, dok Livaković pomno sluša.

„Možda je tebi suviše veliki pritisak? Odaješ nesigurnost ekipi, razumeš?"

I onda je došao deo o greškama - da Livaković ne treba da ih se plaši.

Jer on je „golmančina", kako ga je Modrić nazvao.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC