Rusija i Ukrajina: Nova godina u Putinovoj Rusiji - ništa nije normalno

Urednik BBC-ja Stiv Rozenberg o alternativnoj realnosti Kremlja na početku 2023.
President Putin surrounded by troops during his New Year's address
Getty Images
Predsednik Vladimir Putin održao je novogodišnje obraćanje okružen vojskom

Sat na Spasiteljevoj kuli Kremlja otkucava ponoć.

Počinje intoniranje ruske himne.

Kanal Jedan počinje 2023. godinu pop pesmom: „Ja sam Rus i ići ću do kraja... Ja sam Rus, u inat svetu".

Sledeća je (patriotska) pop pesma: „Rođen sam u Sovjetskom Savezu. Nastao sam u SSSR-u!"

Menjam kanale.

Na kanalu Rusija-1 novogodišnja proslava, jedan od najpoznatijih ratnih dopisnika u zemlji drži čašu šampanjca, nazdravlja 2023. i želi „više dobrih vesti od loših sa fronta".

Sa njim sede muškarci u vojnoj uniformi. Zvaničnik kog je postavila Moskva iz rusijom okupirane Ukrajine kaže: „Želim nam mir. Ali mir će doći tek posle naše pobede."

Shvatili ste. Ovogodišnja praznična ekstravagancija na ruskoj televiziji je miks poruka hajde da slavimo i da pobedimo na frontu.

Ovo nije normalan televizijski novogodišnji program u Rusiji. Ovo nije ni normalna novogodišnja noć. „Normalnost" je nestala pre deset meseci kada je Rusija počela invaziju na Ukrajinu.

Nije bilo ničeg „normalnog" u novogodišnjem obraćanju Vladimira Putina naciji. U uobičajenim predsedničkim obraćanjima on obično stoji sam pre Kremljem. Ove godine, uz njega su stajali muškarci i žene u vojnim uniformama.

U prošlogodišnjem govoru, lider Kremlja je rekao: „Novogodišnja noć je bukvalno ispunjena dobrim raspoloženjem i srećnim mislima".

Dobrog raspoloženja i srećnih misli ovog puta je nedostajalo.

Predsednik Putin iskoristio je obraćanje za promociju alternativne realnosti Kremlja: da je u ovom sukobu Rusija heroj, a da su Ukrajina i Zapad zlikovci.

„Zapadne elite su nas godinama licemerno uveravale u njihove miroljubive namere... ali su zapravo ohrabrivale neonaciste na svaki mogući način", rekao je predsednik Putin.

„Odbrana naše otadžbine je sveta dužnost koju dugujemo našim precima i potomcima."

Kada Kremlj govori o „odbrani otadžbine" ne zaboravite da je Rusija napala Ukrajinu. A ne obrnuto.

A family watches President Putin's speech
Getty Images

Predsednik Putin tvrdi da njegova zemlja ima ogromnu korist od dramatičnih događaja 2022: „Bila je to godina... značajnih koraka ka punom suverenitetu Rusije".

„Mi postavljamo temelje za našu zajedničku budućnost, našu pravu nezavisnost."

Tvrdnja da se Rusija u ovom ratu bori za suverenitet i nezavisnost je u najmanju ruku zbunjujuća.

Za početak, Rusija je dugo suverena, nezavisna država. Čak i ako prihvatite premisu Vladimira Putina da Rusija nikada nije dostigla „punu suverenost", pitanje koje sledi je: „zašto nije?" Putin je na vlasti 23 godine. Dovoljno dugo, možda ćete pomisliti, da to sredi.

Druga stvar koju je predsednik Putin radio u novogodišnjem obraćanju bila je razdvajanje Rusa na nas i njih, na one koji podržavaju njegovu „specijalnu vojnu operaciju" i one koji ne podržavaju.

„Bila je to godina koja je mnoge stvari stavila na njihovo mesto", rekao je lider Kremlja, „i nacrtala jasnu liniju između hrabrosti i herojstva, na jednoj strani i izdaje i kukavičluka na drugoj..."

Kremlj će verovatno u 2023. tu liniju još jače podvući. Ruske vlasti mobilisale su sve moguće resurse u zemlji za „specijalnu vojnu operaciju".

Nema prostora za debatu ili diskusiju: vlada očekuje od javnosti da se okupi i podrži predsednika. Oni Rusi koji to ne urade imaće osećaj da izdaju otadžbinu.


Pogledajte video o istoriji neslaganja Rusije i Ukrajine:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • SLK

    01.01.2023 18:44
    Moze
    li neko da BBC-ju objasni razliku izmedju REALNOG novinarstva i GOVORA MRZNJE?
  • Branko

    01.01.2023 16:14
    Ovoliko ogoljene i prostacke propagande, omalovazavanja i vredjanja, sve na jednom mestu, bas odavno nisam video.
  • zztop

    01.01.2023 15:37
    Ovo sve podseća na slike i govore u raškoj...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.