Italija i fudbal: Preminuo Đanluka Vijali, čuveni italijanski napadač Juventusa i Čelsija

Italijan je umro od raka pankreasa u 58. godini.
Gianluca Vialli
Getty Images
Đanluka Vijali bio je igrač i trener londonskog Čelsija, u koji je stigao iz rodne Italije

Đanluka Vijali, bivši fudbaler Juventusa, londonskog Čelsija i italijanske reprezentacije, umro je u 58. godini.

Njemu je dijagnostikovan rak pankreasa 2017. godine. Doktori su mu rekli da je lečenje bilo uspešno u aprilu 2020, ali mu je rak ponovo otkriven 2021.

U decembru je saopštio da će se privremeno povući sa pozicije u stručnom štabu italijanske reprezentacije kako bi se posvetio lečenju.

„Đanluka je bio divan čovek i ostavlja prazninu koja ne može biti ispunjena", rekao je Gabriel Gravina, predsednik Fudbalskog saveza Italije.

„Do kraja sam se nadao da će uspeti da izvede još jedno čudo. Ipak, teši me to što sam siguran da ono što je uradio za italijanski fudbal i plavi dres nikada neće biti zaboravljeno."

Iz Fudbalskog saveza Italije je saopšteno da će sve utakmice u zemlji ovog vikenda počinjati minutom ćutanja u znak sećanja na Vijalija.

Vijali je odigrao 59 utakmica za reprezentaciju Italije, a sa Juventusom je osvojio Ligu šampion.

U klub iz Torina je stigao 1992. posle osam godina u Sampdoriji iz Đenove, sa kojom je osvojio italijansko prvenstva i Kup kupova, a Juventus je platio 12 miliona funti za njegov transfer, čime je oborio svetski rekord.

Iz Italije je 1996. godine otišao u Čelsi, gde je 1998. godine obavljao i funkciju igrača-trenera.

Vijali je bio i prvi menadžer iz Italije koji je predvodio tim engleske Premijer lige, pošto je preuzeo Čelsi od legendarnog Holanđanina Ruda Gulita krajem sezone 1998. godine.

Gianluca Vialli
Getty Images
Vijalija mnogi smatraju legendom Juventusa, Sampdorije i londonskog Čelsija

Plavci, kako glasi nadimak londonskog tima, osvojili su Liga kup, UEFA Kup pobednika kupova i Superkup Evrope.

Sa istom ekipom Vijali je trijumfovao 2000. godine u FA kupu i Čeriti šildu u Engleskoj, ali je početkom naredne sezone otišao iz Čelsija zbog slabijih rezultata.

Kratko je tokom sezone 2001/2002 bio i prvi trener Votforda u Čempionšipu, drugoj ligi po kvalitetu u Engleskoj, ali je napustio taj klub pošto je tim završio na 14. mestu na tabeli.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC